Listan över världens 500 snabbaste superdatorer har nu uppdaterats för första gången i år och med förkrossande marginal tar nu den kinesiska superdatorn Tianhe-2 över tätpositionen. Detta med hjälp av tio tusentals Xeon-processorer och Xeon Phi-grafikkretsar från Intel.

Den kinesiska superdatorn Tianhe-2 har en maximal beräkningskraft på hissnande 33 863 teraflops, att jämföra med superdatorn Titan som sent förra året tog prestandatiteln med 17 590 teraflops. De två superdatorerna skiljer sig åt på många sätt men en röd tråd är grundarkitekturen där man parar kraftfulla processorkretsar med effektiva grafikkretsar dedikerade för generella beräkningsuppgifter.

Oak Ridge National Laboratory valde att bygga Titan på en bas av AMD Opteron-processorer och Nvidias kraftfulla GF110 GPU, samma grafikkrets som används i konsumentgrafikkortet Geforce GTX Titan.

Tianhe-2 bygger på Larrabee-grafik

Kinas National University of Defense Techynology som byggt Tiahne-2 satsade på en helt annan kombination och valde att köpa in alla sina kretsar från processorjätten Intel. Tianhe-2 bygger på 16 000 separata noder med vardera två sexkärniga Intel Xeon-processorer (E5-2692 2,2 GHz, Ivy Bridge) och tre Xeon Phi grafikprocessorer för totalt 3 120 000 beräkningsenheter. Xeon Phi är mer känd under sitt utvecklingsnamn Knight’s Corner och bygger på den GPU-arkitektur som Intel utvecklade under sitt Larrabee-projekt. Larrabee-grafikkort var först tänkt att lanseras för konsumentdatorer men dessa planer skrotades och istället flyttades utvecklingen till Intels MIC-project med fokus på GPGPU-applikationer och kraftfulla serversystem.

Intel Xeon Phi tillverkas med 22 nanometerteknik och kommer i flera olika modeller med upp till drygt 1 teraflops beräkningskraft i dubbelprecision och en minnesbandbredd på upp till 320 gigabyte per sekund med 8 gigabyte GDDR5-minne.Varje Xeon Phi-kort kostar mellan 25 000 – 40 000 kronor och Tianhe-2 huserar alltså 48 000 av dessa kort, vilket vi hoppas gett en ganska rejäl mängdrabatt.

xeonphi

Inte den mest energieffektiva superdatorn

Larrabee-arkitekturen fick en del kritik under sin utvecklingsfas för en inte optimal energiförbrukning och det är något som lyser igenom även i superdatorn Tianhe-2. Systemet har en makalös energiförbrukning på 17 808 kilowatt och en effektivitet på 1 901 megaflops per watt, att jämföra med Titans 2 142 megaflops per watt.

Noterbart är att Tianhe-2, även kallad Milky way-2, inte var tänkt att tas i drift förrän om två år men nu alltså redan står klar och redo att användas. Det betyder också att vi de senaste två åren sett fyra olika cpu-arkitekturer i toppen av Top500-listan med Xeon, Opteron, Sparc64 och IBM PowerPC representerade.

Jakten på superdatorer med exaflops-prestanda fortsätter och i dagsläget är det Kina som alltså slår övriga stormakter på fingrarna när det kommer till superdatorkraft.

top500


8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
S0urcerr0RChristoffer HolmgrenIhmratTempelflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Berntsson
Admin

coolt 🙂

drizzit
Medlem
drizzit

Tillhör kanske som min far kallar det ”kategorin för oviktigt vetande” men intressant artikel keep em coming! 😀

Birks
Medlem
Birks

Knäcka kryptering i realtid?

flopper
Medlem
flopper

snygga kort

Tempel
Medlem
Tempel

Med den effektutvecklingen borde det vara vätskekylning. Ligger NUDT på nån sval plats i landet?

Ihmrat
Medlem

[quote name=”Birks”]Knäcka kryptering i realtid?[/quote] Lite teori: AES 256 bit tar i snitt 5,7896*10^76 gissningar att knäcka (d.v.s. 2^255 gissningar), en gissning är bara i datastorlek 4*2^64 bit, eller 4 flyttal. Det här monstret gör 33 863 TFLOP, eller 33,863 Petaflops, eller 3,3863*10^16 flyttalsoperationer per sekund. Bara att gå igenom alla gissningar för en 256bit nyckel skulle alltså ta något i storleksordning 10^60 sekunder. Då har vi ännu inte gjort några operationer för att faktiskt gissa något, bara gått igenom de möjliga gissningarna. Absolut, det finns tekniker som gör det här talet mindre (SIMD torde vara relevant här?) och det… Läs hela »

Christoffer Holmgren
Medlem
Christoffer Holmgren

[quote name=”Ihmrat”]Vad man istället bör göra är att fånga de paket med vilka krypteringsmetodik och/eller nycklar förhandlas upp. Men beroende på vad som används och hur det används är det inte ens då trivialt att knäcka kryptering.[/quote] Problemet är ju att det antagligen handlar om någon form utav public-private key kryptering vilket innebär att man enbart meddelar sin publika nyckel som sedan används för att kryptera alla meddelanden. Detta innebär att man måste gissa den privata nyckeln till de båda parterna för att få fram någon vettig information. Och om det vore teoretiskt möjligt att gissa nyckeln inom en rimlig… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Älskar verkligen såna här nyheter!
Datorer o datorkraft känns inte lika magiskt som det gjorde på 90-talet (och tidigare), men när man läser såna här artiklar känner man hopp ändå – skynet nästa! 🙂

Xeon Phi kanske inte är idealiskt men lättprogrammerat är det iaf, eftersom det är x86-arkitektur rakt igenom hela systemet o därför kan cpu o gpu programmeras enhetligt – tänker speciellt på dom delarna som skrivs i optimerad assembler/maskinkod.