HP:s Proliant Microserver är en miniserver som är designad för företag med mindre än 10 anställda. De kan också användas som hemmaserver, vilket har gjort den populär. Nu släpper HP en ny generation (gen 8) där man växlar över från AMD till Intel-processorer, om än med föregående CPU-arkitektur.

Under HP Discovery så ar man idag lanserat tre nya servar i sin Proliant serie. En av dessa är vi på Nordicardware lite extra intresserade av. Det handlar om en ny version av HP:s Proliant Microserver. HP släppte denna serie med servrar för tre år sedan och är en liten billig server som är designad för företag med mindre än tio anställda. Den är liten, billig och energisnål men samtidigt så har den nånga av de funktioner som återfinns alla HP:s större Proliant-servrar. Detta har gjort den populär bland små företag såväl som entusiaster och vanliga svenssons. Förutom att vara en fullfjädrad server till en billig peng, så är HP:s Microserver också känd för att vara förhållandvis modifieringsvänlig. Det finns sajter som är närmast helt dedikerade för de som är intresserade av att modifiera servern med ny hårdvara som extra nätverkskort, SAS-kort eller RAID-kort.

Den tidigare modellerna var baserad på en AMD Turion-processor som nu börjar bli gammal. Den nya generationen kommer istället att vara baserad på Intels Ivy Bridge arkitektur, detta i form av Celeron C1610T och Celeron G2020T. En nackdel med dessa processorer, är att de inte har stöd för vare sig vPro eller Intels virtualiseringsteknik. Dock så ska det finnas stöd för HP:s egna ILO4 teknik. ILO är HP:s system för att fjärrstyra och hantera servrar.

HP Proliant microserver Gen8
Processor Intel Celeron G1610T (2 kärnor 2,3Ghz) Intel Pentrium G2020T (2 kärnor 2,5Ghz)
Minne 2x ECC UDIMM DDR3 platser (16GB Max)
Nätverk HP Ethernet 1Gbit 332i (2 portar)
Lagring HP Dynamic Smart Array B120i med stöd för 4st 3,5 hårddiskar. 2st SATA 6 Gbps och två SATA 3 Gbps. Stöd för RAID 0,1 och 10 
Expansionsplatser 1x PCI-E 2.0 16x (Low Profile)
Anslutningar 6x USB 2.0, 2x USB 3.0, 2x Gbit RJ45, VGA

Hårddiskar monteras i vaggor framifrån genom att bara öppna fronten. Som mest så kan man använda sig av 4 stycken 3,5-tums hårddiskar på 3 terabyte vardera. Detta ger en total lagringskapacitet på 12 terabyte. Det behöver inte heller vara HP:s egna hårddiskar utan ska fungera med vilka hårddiskar som helst. Men ska man köra en RAID-konfiguration så bör man använda hårddiskar som är designade för detta. Även om det är svårt att se det på bilderna så är det en helt vanlig LGA1155 sockel som sitter på moderkortet. Det betyder att man kan montera en kraftfullare processor om man skulle vilja det. Däremot så är nätaggregatet endast på 140 watt, en begränsning värd att ha i åtanke. Detta gör att man kan få problem om man använder en krftfullare processor som drar mer ström.

Barebone-priset för HP:s microserver ligger på ungefär 4 000 kronor. Då får man själv komplettera med DVD-läsare och hårddiskar. Detta är ungefär vad ett NAS med plats för 4 eller 5 hårddiskplatser kostar och här får man en mer serverianpassad hård- och mjukvara.

Till servern kan man även köpa till HPs 1810 switch som är estetiskt designad att stå ovanpå Microserver Gen8. Det är en 8-ports switch som man kan användas för att tex aggregera de två gigabit portarna som finns på servern.

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
-Tjalve-direktornUlf NymanAnders Nilsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anders Nilsson
Medlem

Åhå! Sitter på en äldre N36L som jag är sjukt nöjd med. Denna Microservern var riktigt frestande, det blir nog en uppdatering snart känner jag 🙂

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Nu har jag redan en server, men om jag inte hade det så hade jag vat väldigt intresserad av den här pjäsen. Du får en betydligt kraftfullare och flexiblare lösning än om du köper ett NAS. Sen tycker jag att den faktiskt är ganska snygg 🙂

Ulf Nyman
Gäst
Ulf Nyman

Det var ju tråkigt det där att virtualisering inte stöds.
Har själv en NL40 där jag kör VMware ESX med både NAS och Windowserver.

direktorn
Gäst
direktorn

[quote name=”Ulf Nyman”]Det var ju tråkigt det där att virtualisering inte stöds.
Har själv en NL40 där jag kör VMware ESX med både NAS och Windowserver.[/quote]

Jodå, Intel Pentrium G2020T har VT-x stöd och det är det enda som krävs, VPro har inget med virtualisering och göra, Nordic Hardware borde läsa på lite.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Ulf Nyman”]Det var ju tråkigt det där att virtualisering inte stöds.
Har själv en NL40 där jag kör VMware ESX med både NAS och Windowserver.[/quote]
Det går dock att byta CPU i den till en Xeon E3 exempelvis. Då får man helt plötsligt stöd för det 🙂
Inget som stöds av HP givetvis 😛