Samsung och Android må vara dominant på smartphonemarknaden men när vi pratar om surfplattor har Apple en solklar första placering. De senaste siffrorna från IDC visar dock att Android-surfplattorna börjar bli mer populära och att Apple Ipad börjat tappa fotfästet?

Marknaden för surfplattor har på ett år växt med 49,5 procent i antalet sålda enheter och uppgick under årets tredje kvartal till 27,8 miljoner. Av dessa stod Apple för 50,4 procent med sina Ipads – en skarp nedgång från 65,5 procent från det andra kvartalet i år. Analytikerfirman IDC spekulerar i att det kan bero på att konsumenter väntat på den nya Ipad Mini och att Apple därför kommer få ett bättre fjärde kvartal.

Tillverkare 3Q12
Skeppade surfp.
3Q12
Marknadsandel
3Q11
Skeppade surfp.
3Q11
Marknadsandel
3Q12/3Q11
Tillväxt
Apple 14 milj. 50,4% 11,1 milj. 59,7% 26,1%
Samsung 5,1 milj. 18,4% 1,2 milj. 6,5% 325%
Amazon.com 2,5 milj. 9,0%
Asus 2,4 milj. 8,6% 0,7 milj. 3,8% 242,9%
Lenovo 0,4 milj. 1,4% 0,2 milj. 1,1% 100%
Andra 3,3 milj. 12,2% 5,4 milj. 28,9% -38,9%
Alla tillverkare 27,8 milj. 100% 18,6 milj. 100% 49,5%

Samtidigt visar deras siffror att Android-surfplattorna är på en klar uppgång. Samsung har på ett år ökat antalet sålda enheter med massiva 325 procent och har idag en markandsandel på 18,4 procent. Därefter har vi Amazon vars Kindle Fire som skeppades med en tungt modifierad version av Google Android tog den amerikanska marknaden med storm. Det här gör att Amazon redan har 9 procent av den globala marknaden.

Även Asus har ökat stort mot samma period förra året, detta till stor del tack vare surfplattan Google Nexus 7. Slutligen har vi Lenovo som knappast säljer i några högre kvantiteter men det är likväl en ökning på 100 procent mot samma period förra året. Övriga tillverkare på placering sex och nedåt har tappat rejält mot föregående år och står nu bara för 12,2 procent av marknaden, till skillnad från 28,9 procent samma period föregående år.

IDC_Tablet_Q3_2012

Apples ledning är fortfarande tydlig men det är även lika uppenbart att konsumenter börjat titta på alternativa enheter och plattformar. Som tidigare nämnt förutspår IDC att Apple kommer återta procentandelar under årets fjärde kvartal tack vare deras Ipad Mini, men de noterar samtidigt att det höga priset lämnar stort svängrum till konkurrenterna. De ser även Windows 8 och Windows RT som intressanta alternativ på surfplattsmarknaden. Samtidigt noterar IDC att dessa lösningar har ett startpris på runt 500 dollar och uppåt, vilket gör att det kommer ta tid innan Microsoft får en betydelsefull andel av kakan.

Vad tror våra läsare? Kommer Apple behålla sin dominanta position eller kommer de Android-baserade surfplattorna att klättra förbi Ipad? Och inte minst kan Windows 8/RT bli ett tredje alternativ på marknaden trots ett relativt högt ingångspris?


Relaterade artiklar:

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
MerlinenJacob HugossonUT_loljohan123456799876543shaglord Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

Windows 8 för surfplattor, ett givet alternativ troligen dominant om 1 år.

Hur man än resonerar, ifall det är enklare och mer funktionellt med ett OS man använder i andra områden så lär Windows 8 dra bra från andra OS.

Använder Windows 8 i desktop miljö och finner det superbt. Ifall liknande upplevelse nås i surfplatta/laptop är den en vinnare för Microsoft.

Jeriks54
Gäst
Jeriks54

Alla surfplattetillverkare tror jag kommer ha andelar om några år, de kommer bara ha lite olika inriktning.

Windows 8:
Lite dyrare plattor för professionella användare. Har sin stora styrka i att man kan ha den som komplement till sin vanliga arbetsdator.

iOS:
Premiumleksak. Används som leksak av barn och vuxna(spela spel, slösurfa, spela media, fjärrkontroll osv).

Android:
Budgetleksak. Används till samma saker som iOS-produkterna men är något billigare. Jag hoppas också att android utvecklas åt det hållet att de kan ta professionella användare.

Medlem
WIRN

Anledningen jag har IOS beror inte på mjukvaran utan hårdvaran… dock skulle jag kunna tänka mig byta ut den pga avsaknaden av kortplats

Laglord3n
Gäst
Laglord3n

Så Google har skeppat < 400.000 surfplattor alltså :-* och ska sälja hur många miljoner under Q4? eller ingår de i ”Samsung” ovan?

Laglord3n
Gäst
Laglord3n

[quote name=”Laglord3n”]Så Google har skeppat < 400.000 surfplattor alltså :-* och ska sälja hur många miljoner under Q4? eller ingår de i ”Samsung” ovan?[/quote] Sorry, man kanske ska läsa hela artikeln innan man kommenterar? 🙂

Svensken
Medlem
Svensken

Inte så konstigt med alla prisvärda Android enheter som börjat skeppas ut nu. Tex Google Nexus 7. Windows 8/RT kan också komma att plocka andelar men som nyheten säger ligger de ganska högt i pris vilket ger stort utrymme för Android och Apple där.

Mattias Wahlberg
Gäst
Mattias Wahlberg

Jag tror, personligen, att Microsoft kommer att gå på pumpen när den vanliga användaren som inte vet vad Windows RT är tror att de fått Windows 8 och inte förstår varför gamla Windows program inte fungerar. Att sedan Windows Phone 8 inte är bakåtkompatibelt med Windows Phone 7.5 hjälper väl knappast till.

Micke
Medlem
Micke

Så snart denna nyhet kommer till Apple så kommer stämningarna börja hagla. Hehe…

/s

johan123456799876543
Gäst
johan123456799876543

[quote name=”Mattias Wahlberg”]Jag tror, personligen, att Microsoft kommer att gå på pumpen när den vanliga användaren som inte vet vad Windows RT är tror att de fått Windows 8 och inte förstår varför gamla Windows program inte fungerar. Att sedan Windows Phone 8 inte är bakåtkompatibelt med Windows Phone 7.5 hjälper väl knappast till.[/quote]WP8 är bakåtkompatiblemt med wp7,5 men wp7,5 kommer inte kunna köra grejer som är gjorda för wp8.

UT_lol
Medlem
UT_lol

Varför skriver ni ”Google Android” och inte bara ”Android”? Det är ju ändå så den heter! :s

Merlinen
Medlem
Merlinen

[quote name=”WIRN”]Anledningen jag har IOS beror inte på mjukvaran utan hårdvaran… dock skulle jag kunna tänka mig byta ut den pga avsaknaden av kortplats[/quote]

Kollar mina filmer via SD läsaren i min ipad, via XBMC.