Valve har nu meddelat att man den 13 december börjar skeppa sina 300 Steam Machines till lyckliga betatestare. De kompakta speldatorerna ska utvärderas tillsammans med Linux-operativsystemet Steam OS och kan bli en direkt konkurrent till dagens mer traditionella spelkonsoler.

Väntan är snart över för de 300 användare som valts ut av Valve för testprogrammet för spelkonsolsdatorn Steam Machines. Det spännande konceptet bygger kring en speldator med en referensdesign från Valve, som rekommenderar användande av ett mini ITX-moderkort och ett riserkort för att kunna placera systemet i TV-bänken som en spelkonsol.

En konkurrent till den traditionella spelkonsolen?

Tanken är att Steam Machines ska kunna konkurrera med de traditionella spelkonsolerna, så som de nyligen lanserade Playstation 4 och Xbox One. För att nå det målet kommer man dels erbjuda kraftfull hårdvara via partnertillverkare, som färska processorer från Intel och AMD tillsammans med diskreta grafikkort från AMD och Nvidia. Den som vill kommer på så sätt kunna spela krävande spel direkt på Steam Machines, men hjärtat i konceptet är Valves egna operativsystem.

steambox

Steam OS blir en linuxdistribution som dels kommer dra nytta av vad Valve har lärt sig när de portade sin vanliga Steam-klient till det öppna operativsystemet tidare i år och dels tillföra en rad nya funktioner. Kanske den mest spännande av dessa är möjligheten att strömma sina spel lokalt över nätverket, och att detta utlovas fungera med alla spel som finns i Steam-biblioteket.

I och med att Valve och Steam står för den absoluta majoriteten av alla digitala spelköp till PC idag så innebär det det kanske bredaste stödet för strömmade spel som någon på marknaden erbjuder idag. Sony låter dig spela dina Playstation 4-spel på en Playstation Vita och kommer även lansera en TV-ansluten stationär version av konsolen. Nvidia har sin egen konsol, Shield, som kan spela utvalda PC-spel över nätverket antingen direkt på skärmen eller i full HD på en TV. Ingen av dessa har dock det utbud som Valve kan skryta med idag.

Testmaskinerna skeppas och operativsystemet släpps – för den händige

Nu kommer alltså Valve börja skicka ut de utlovade 300 testenheterna till utvalda betatestare som kommer få experimentera med konsoldatorn, operativsystemet och den skräddarsydda handkontrollen med dubbla pekplattor. Efter betatestet kommer Steam Machines och Steam OS lanseras officiellt i januari 2014. En tråkigare nyhet är att Valve har tvingats begränsa betatestet till spelare i USA, och att den som ansökt från Sverige eller andra länder kommer behöva vänta till den fullskaliga utrullningen.

Tidigare i höstas meddelade Valve att testmaskinerna kommer levereras med varierande hårdvara med olika prisklasser på grafikkorten. Däremot så tycks alla testmaskiner använda sig av processorer från Intel ur Haswell-familjen tillsammans med diskreta grafikkort från Nvidia. De modeller som nämnts hittills är GTX 660, GTX 760, GTX 780 och GTX Titan. Detta paras ihop med 16 gigabyte internminne och 1 terabyte hybridhårddisk med 8 gigabyte NAND-flash. AMD-baserade alternativ kommer också finnas , men först vid lanseringen i januari.

Samtidigt meddelar Valve att de kommer ge allmänheten tillgång till Operativsystemet Steam OS redan nu på fredag, den 13 december. Haken är att operativsystemet fortfarande inte har en finslipad installationsprocess och att Valve bara rekommenderar den linux-händige användaren att ge sig på det. Men för den som känner sig lämpad kommer man kunna experimentera med alla operativsystemets funktioner från och med imorgon.

Men vad mer vet vi om Steam OS idag? Dels har det framkommit att det inte tycks röra sig om ett samarbete med Canonical, organisationen bakom den populära Debian-baserade linuxdistributionen Ubuntu. Medan Valve fortsätter ha ett samarbete med Canonical och rekommenderar Ubuntu eller dess derivat för den som vill köra den vanliga Steam-klienten på sin linuxdator så tycks Steam OS bli en fristående distribution, skräddarsydd av Valve.

bigpicture

Gränssnittet kommer huvudsakligen baseras kring Steams helskärmsläge ”Big picture” som redan finns inbyggt i alla de vanliga Steam-klienterna. Vad som inte framgått är huruvida det kommer finnas ett skrivbord och ett mer mångsidigt operativsystem bakom det gränssnittet och hur man i så fall kommer åt och navigerar i det. Finns det en filhanterare? Finns det en terminal? Det är frågor vi förhoppningsvis kan besvara vid lanseringen imorgon.

Kommer ni läsare testa Steam OS, och är ni sugna på att inhandla eller bygga en Steam Machine när de lanseras i januari?

Relaterade nyheter

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Johan Ö Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

Kommer definitivt att testa OS’et.

Medlem
Clarence Hogland

[quote name=”Json_81″]Kommer definitivt att testa OS’et.[/quote]

Samma här, verkligen intresserad utav om dom verkligen byggt ”om” DX9-10 wrappers som vissa påstår. Jag förstår verkligen varför om det är sant. Majoriteten är Windows spel och om ”SteamOS” kan köra dessa med så vore det en stor vinst för Valve. Dock så tvivlar jag starkt på det. Men men, detta kanske kan få mig att börja spela igen då jag fortfarande inte installerat Windows 8…bästa köpet för 500kr som bara varit installerat på datorn ett par dagar innan jag slutade bry mig..

Johan Ö
Gäst
Johan Ö

[quote name=”GammalRäv”]verkligen intresserad utav om dom verkligen byggt ”om” DX9-10 wrappers som vissa påstår. Jag förstår verkligen varför om det är sant. Majoriteten är Windows spel och om ”SteamOS” kan köra dessa med så vore det en stor vinst för Valve.[/quote] DirectX är ju inte det enda som skiljer plattformarna åt. Nu har inte jag hört detta rykte så jag vet inga detaljer, men alla systemanrop är ju såklart OS specifika. Alla middleware som används i spelet måste finnas till linux eller bytas ut mot något annat motsvarande. Så om ryktet är att de har directx-wrappers och därför kommer windowsspel… Läs hela »