Vi drar oss allt närmare lanseringen av Sonys och Microsofts nya spelkonsoler och således får vi också allt mer information om vad vi har att vänta oss. I en FAQ för Playstation 4 går Sony igenom några av konsolens funktioner, där vi ganska överraskande ser en avsaknad av stöd för både CD-skivor och MP3-filer.

I den information som släppts av Sony kring Playstation 4 framgår det att flera funktioner som fanns med i föregångaren Playstation 3 inte längre har stöd i den nya konsolen. Förra veckan framkom det att konsolen inte kommer kunna spela Blu-rayfilmer direkt ur lådan utan att först installera en uppdatering från Sony, men de funktioner som nu uppges saknas är för närvarande inte planerade över huvud taget.

Till att börja med kommer inte DLNA-stödet finnas kvar, så Playstation 4 kommer inte kunna strömma material över lokalt nätverk som sin föregångare. Det finns inte heller stöd för externa hårddiskar, utan all lagring sker direkt på konsolens inbyggda minne eller via internet.

Desto mer överraskande är det borttagna stödet för CD-skivor och MP3-filer. Läsaren i Playstation 4 kan endast spela DVD samt Blu-ray, och istället för CD och MP3 föredrar Sony att man använder deras egen tjänst för strömmad musik, Music Unlimited.

yosp-mp3-ps4-tweet

Sonys talesman för Playstation, Shuhei Yoshida, har svarat på kritiken som följt via Twitter. Här uttrycker han att uppskattar återkopplingen på konsolens funktionsutbud, och att han kommer föra kritiken vidare till utvecklarteamet för konsolen.

Ännu finns dock inte några uttryckta planer att lägga till DLNA-, CD- eller MP3-stöd för konsolen. Vad anser våra läsare – är dessa funktioner nödvändiga i en spelkonsol idag, eller spelar det mindre roll när internetströmmad media eller andra, mer dedikerade enheter finns tillgängliga?


Relaterade nyheter

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
S0urcerr0RAndreas GHelgeKAMD73cyberglobe5d Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mikael
Medlem
Mikael

Konstigt beslut från Sonys sida. Det minskar ju funktionaliteten för konsollen utan att spara några egentliga kostnader. Det ser helt enkelt inte bra ut om den inte klarar av att åtminstone matcha föregångarens funktionalitet på alla punkter.

Birks
Medlem
Birks

Då borde de ge oss stöd för Spotify via app för att inte monopolisera konsolen.

mitrix
Medlem
mitrix

Tror det är lite överlagt medvetet beslut av Sony, utmärkt sätt att tvinga över folk till deras egna ekosystem Varför möjliggöra så man kan streama material över nätverket då Sony mycket hellre ser att du streamar via deras tjänster/köper det av dem. Är ju bara ett gäng artificiella begränsningar, hårdvarumässigt lär den klara allt ovanstående!
Hur är det med licensavgifter?, mp3 borde inte kosta nåt, men CD läsar möjlighet kostar väl en licenskostnad, så vill man spara så mycket som möjligt så…

pege63
Gäst
pege63

sicket skit

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Jag trodde Xbox One var ute ur spelet redan. Vissa konsumenter kan ju retas upp så mycket på bortfallet av videostreaming/cd/mp3 att det blir en dealbreaker.
Just mediastöd var en av dom bästa funktionerna med PS3, och det blir väldigt retligt när detta innebär att sonys nya flagskeppskonsoll inte är kompatibel med deras egna media-produkter.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Skönt, då slipper man köpa en PS4. Använder PS3:an nästan uteslutande för mediauppspelning över DLNA.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

Det är dessvärre inte första gången Sony valt att gå ifrån eller i sidan om bredare standarder för att istället satsa på sina egna proprietära lösningar. Memorystick istället för SD i en hel generation mobiltelefoner är ett typexempel, eller för den delen de proprietära minneskorten i Playstation Vita.

Som tur är [i]borde[/i] alla de här funktionerna vara ganska enkla att lägga till med en uppdatering längre fram, så man får väl hålla tummarna helt enkelt.

cyberglobe5d
Medlem
cyberglobe5d

Ser bara positivt på detta, på detta vis så går utvecklingen åt rätt håll, om man varit med ett tag så ser man tydligt hur alla förändringar/begränsningar faktiskt blir till det bättre. Det kommer krävas nya utmaningar för att tillfredsställa konsumenter av populära tjänster. Tro mig, ni kommer att få se bättre och smartare lösningar på era behov inom en snar framtid.

AMD73
Medlem
AMD73

jag boka igår ps4 med tillbehör och spel för 11500kr. Så läser man detta nu haha.xbox gör allt för det ska vara multimedia och sattsar mindre på snygga spel.PS4 sattsar nästan bara på spel. Så jag uppfattar det nu.

HelgeK
Gäst
HelgeK

Får försöka hålla liv i PS3 så länge de inte tar bort funktionen där också, dvs i nästa uppdatering. Använder PS3 mycket (80%) för eget mtrl typ foto och egna videofilmer.

Beklagligt att ingen inser värdet att vara en öppen plattform. Alla tror de tjänar på att härma Apple. Själv köper jag bara ”öppna system” så långt möjligt.

Andreas G
Medlem

CD-skivor finns det väl helt ärligt ingen som använder med sin PS3 idag? MP3-stöd vet jag inte heller om det verkligen behövs. Jag har nog aldrig streamat eller spelat upp MP3 med min PS3 och jag kan inte komma på någon som gör det. Då hade jag hellre sett att de släppt in Spotify eller förbättrat Music Unlimited. Stödet för DLNA är väldigt konstigt, men det måste ju finnas någon anledning de lagt ner det? De kan ju inte ha missat att folk laddar ner massvis med TV-avsnitt och film. Det är ju kul att höra att de iallafall håller… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Kanske inte är så många som använder det, men det är alltid skönt med allt i ett maskiner.
Hifi-anläggning med olika moduler är förvisso nice, men används väldigt sällan (hos mej iaf) o då blir det mindre bökigt med en TV-spels konsoll inkopplad i en enkel förstärkare+högtalare.
Tidigare har jag tyckt om att samla på saker (jag vet inte hur många adapterkablar, externa rack, cd/dvd läsare/brännare, scsi-kort, och massa annat som ligger i mina byrolådor och som är helt hedenhösa idag), men numera vore det mest skönt att slippa detta evighetsprojekt o hitta en maskin som klarar ”allt”.