Med Playstation 4 och Xbox One ute på markanden är den nya konsolgenerationen igång på allvar, men vi kan redan nu spekulera om nästa generations maskiner. Sonychefen Masayasu Ito har nu kommenterat Playstation 5 med att konsolen antingen kan bli fysisk eller helt molnbaserad.

Det brukar dröja ett par år efter en konsollansering innan vi på allvar kan börja spekulera kring hårdvaran i nästa generation, men redan nu har Sonychefen Masayu Ito gett oss en tanknöt när det kommer till den konsol som en dag tar över efter Playstation 4.

I en intervju nämnde Ito att det helt klart kommer bli en Playstation 5 med tillhörande plattform någon dag, men vilken form konsolen kommer ta är inte lika ristat i sten. Det kan nämligen antingen bli en fysisk konsol som tidigare Playstation-modeller, eller en helt molnbaserad konsol där spelen renderas i datacenter och video strömmas till användaren.

”I think there will be a PS5. However, I don’t know what form it’ll have. It could be a physical console, or it could be in the cloud. But even if the form might change, PS5 Games will be born. This is what we want.”
– Masayasy Ito, Sony

En sådan lösning hade såklart ställt höga krav på internetanslutningen, men idén är kanske inte så galen som den låter. När Playstation 3 lanserades var strömmad video i 1080p knappt tänkbart för merparten av befolkningen, men idag har lösningar som Netflix fått riktigt stor spridning. Om responstiden hos bredbandsanslutningar går att pressa ner tillräckligt under de kommande fem till sex åren är en molnbaserad spellösning inte allt för otänkbar.

Just molnbaserad gaming är någonting Sony tidigare visat stort intresse för, inte minst i samband med uppköpet av Gaikai som specialiserat sig på just sådana lösningar. Sony är inte heller ensamma om sitt intresse för strömmade spel – andra aktörer, såsom Nvidia, jobbar på sina egna lösningar för samma mål. Det är dock ett par år kvar innan det faktiskt är dags att avtäcka nästa generations spelkonsoler, så tills dess får vi helt enkelt vänta och se.


Relaterade artiklar

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Lady Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Lady
Medlem
Lady

Låter intressant men tekniskt sätt så är det bara möjligt tidigaste 2030.För många problem kvar att lösa.Vad händer om någon kör ddos mot datacentret säg i 10 dagar.Call of duty 11 lanseras och lite väl många som ska spelas. Vi har redan sätt att vissa spel som ska kopplas upp vid lanseringen kollapsar. Hur löser man bandbreden om du har 20 miljoner spelare samt 1 miljoner som stremar eller laddar ner till konsolen ifall den möjligheten finns.Även om man har fler datacentraler utsprida så är man begränsad.Brand i serverhallen , då tänker jag på branden i asien som slog ut… Läs hela »