TV- och datorspel kan vara något av det roligaste som finns, men också något av det mest frustrerande. Att skylla på lagg, otur eller andra i din närhet hör till vanligheterna. I ett nyligen publicerat videoklipp på Youtube förklarar nu Anthony Carboni varför detta tankesätt är fel och att din hjärna faktiskt är boven.

Anthony Carboni försöker med hjälp av vetanskapliga undersökningar och vedertagen information om hur vår hjärna fungerar sätta fingret på vad som gör att vi ofta känner oss dåliga på TV- och datorspel. Anledningen som Carboni kommer fram till är att det inte handlar om utomliggande orsaker som dåliga handkontroller eller svettiga fingrar utan snarare om våra hjärnor som ”suger på TV-spel”.

I sitt humoristiskt presenterade videoklipp förklarar Carboni bland annat hur våra hjärnor inte är snabba nog för att hänga med i svängarna när vi spelar TV-spel på skärmar med 60 hertz uppdateringsfrekvens. Eller hur vår hjärna i rent självförsvar inte tar hänsyn till händelser i spel då det kan ligga utom det mönster som hjärnan arbetar efter.

Samtidigt tas det upp flera exempel på hur spelutvecklare faktiskt tar hänsyn till våra hjärnor och sinnes begränsningar där man i speldesign använder sig av olika knep för att få oss spelare på rätt spår.

I slutändan har alla olika bra egenskaper/hjärnor för att lyckas i TV- och datorspel, men det kanske är dags att börja skylla på genetiken istället för glatta handkontrollsknappar.


Relaterade artiklar:

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Patrik APlisknerSausageEn annan KorvenFelsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

x-box är inte spel för riktiga spelare rent fail bara där. 😆
de blir massakrerade av PC spelare…

gustav II
Medlem
gustav II

Nja, jag personligen klarar inte av att spela med xbox/ps kontroll utan måste ha mus och tangentbord.

Christer "Apexi" Norrman
Medlem

Spel där bilar, plan eller helikoptrar är inblandade så är en dosa/kontroll underbart, men resten får musen och tangentbordet stå för 🙂

Patrik A
Gäst
Patrik A

[quote name=”flopper”]x-box är inte spel för riktiga spelare rent fail bara där. 😆 de blir massakrerade av PC spelare…[/quote] Jag har spelat på PC i snart 20 år, Wolfenstine, Doom, Quake och Unreal, CS, UT, CoD, UT2003, UT2004. Mycket MP på LAN och internet blev det. Jag hade ratt till PC, gamepad, Joystick, flygsims var min favorit. Kört med Mus, tummkula, numera trackball. Har även ritplatta, kanske inget för FPS spel men även den kan användas till strategispel. Kan ju tilläggas att PC spel har haft Autoaim sedan dom först FPS spelen kom så som Doom.Går dessutom att slå av… Läs hela »

Felsson
Gäst
Felsson

[quote name=”Patrik A”]Man kan definitivt argumentera för att mus är enklare för FPS men det gör en inte till en bättre spelare. [/quote] Motsägelsefull uttalande. Det är klart Mus+Keyboard gör dig till en bättre spelare jämfört med gamepad. Att en person spelar annorlunda med den monotona rörlighets-gamepaden än vad man gör med mus+keyboard är en annan sak. Även här har jag har väldigt svårt att tro att man kan röra sig bättre med gamepad. Campa, röra sig ofta, en kombination, det spelar ingen roll. PRECIS samma eller fördel till M&K. Att du finner att du förbättrar din taktik med gamepad… Läs hela »

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”flopper”]x-box är inte spel för riktiga spelare rent fail bara där. 😆
de blir massakrerade av PC spelare…[/quote] Inte om båda kör handkontroll. Då blir nog PC-spelaren massakrerad…

Sausage
Gäst
Sausage

[quote name=”En annan Korven”][quote name=”flopper”]x-box är inte spel för riktiga spelare rent fail bara där. 😆
de blir massakrerade av PC spelare…[/quote] Inte om båda kör handkontroll. Då blir nog PC-spelaren massakrerad…[/quote]
Det går åt båda vägarna. Dessutom är det helt irrelevant, varför ska båda köra handkontroll. Om PC-spelaren var smart nog redan insett att konsoler är tillägnad åt fejkade och enfaldiga spelare är han inte dum nog att inte återgå till handkontroll. För alla vet att du spelar mycket bättre med pc-mus&keyboard än en dum gamepad. Det är bara korvar som vill spela Xbox och som en förlorare.

Patrik A
Gäst
Patrik A

[quote name=”Felsson”]Motsägelsefull uttalande. Det är klart Mus+Keyboard gör dig till en bättre spelare jämfört med gamepad. Att en person spelar annorlunda med den monotona rörlighets-gamepaden än vad man gör med mus+keyboard är en annan sak. Även här har jag har väldigt svårt att tro att man kan röra sig bättre med gamepad. Campa, röra sig ofta, en kombination, det spelar ingen roll. PRECIS samma eller fördel till M&K. Att du finner att du förbättrar din taktik med gamepad gäller nog bara dig själv och hur du väljer att spela. Som sagt, du har samma hjärna, samma fingrar och samma spel… Läs hela »

Pliskner
Gäst
Pliskner

[quote name=”Patrik A”][quote name=”]Ta Counter-strike som exempel. Lär upp två olika spelare med exakt samma förutsättningar, enda skillanden att ena kör med M&K den andre med gamepad. Ge de 1 år och sedan låta det möta varandra 1on1. Tror du helt ärligt att det skulle vara en jämn match??Nej precis[/quote] Tror inte du som många förstår vad en ”bra” ”data” spelare innebär.Data som ett spel i digital form.Någon som har ”riktig” talang på ”data” spel kan bemästra olika pekdon. I dit exempel ställer du upp två pekdon mot varan vilket mäter pekdonen likaså. En bra spelare som antigen har genetiska,fysisk… Läs hela »

Patrik A
Gäst
Patrik A

Ja du bevisar ju min poäng hela tiden. Du är precis en så där ”för jag spelar på PC är jag elit” typ.Du vill jämföra två olika plattformar mot varan för att avgöra vem den bättre spelaren är?Jämför du en VM mästare i 100m löpning mot en WM mästare i 100m simning och säger att han som simmar är sämre för han inte kan vinna över WM löparen när det kommer till att springa?Ja data betyder information och som jag skrev data som i elektroniska spel. Alltså inte brädspel eller går ut och spela fotboll. Du gör ju bort dig… Läs hela »

Pliskner
Gäst
Pliskner

[quote name=”Patrik A”]Ja du bevisar ju min poäng hela tiden. Du är precis en så där ”för jag spelar på PC är jag elit” typ.…mus är oanvändbart och omöjligt att lära sig.[/quote][quote name=”Patrik A”]Ja du bevisar ju min poäng hela tiden. Du är precis en så där ”för jag spelar på PC är jag elit” typ.Du vill jämföra två olika plattformar mot varan för att avgöra vem den bättre spelaren är?Jämför du en VM mästare i 100m löpning mot en WM mästare i 100m simning och säger att han som simmar är sämre för han inte kan vinna över WM… Läs hela »

Patrik A
Gäst
Patrik A

Jag har haft Gamepad till datorn sedan sedan Pentium Classic, joystick mm i alla tider.Spelar FPS regelbundet med både Gamepad på Xboxen och Trackball på PC och gamepad på båda för space sims och liknande. Jag svarade två första kommentarerna där folk påstår att Xbox aka konsoler inte är för ”riktiga” spelare så redan där gör man skillnad på folk och folk. Så nej mina kommentarer är högst relevanta och jag har inte jämfört samma spel med olika speldon då det är total irrelevant eftersom artikeln vill mäta prestation under samma förutsättningar.Du som gjort den jämförelsen med olika speldon i… Läs hela »