Nu har Microsoft efter lång väntan givit tillkänna deras senaste mobila operativsystem Windows Phone 8. Förutom en kärna som nu är delad med dess motsvarighet för persondatorer Windows 8 kommer operativsystemet nu med en del nya funktioner som enligt företaget ska göra telefonen mer personlig.

HTC 8X med WP8 – Lumia 920-utmanaren i exklusiv förhandstitt

Kort efter lanseringen av Windows 8 släppte Microsoft idag deras nya Windows Phone 8. Operativsystemet ska vara ”det mest personliga” på marknaden och detta har vi nya funktioner att tacka. Men först gick företaget in på att operativsystemet har en helt ny kärna som baseras på den i Windows 8. Det här gör det till ett framtidssäkert kort som ska gå att skala vidare med nya hårdvara. I skrivande stund har ekosystemet 120 000 applikationer och företaget pratade även om hur de mest populära applikationerna börjar finnas tillgängligt även för Windows Phone 8. Ett nytt och gratis SDK (Software Development Kit) kommer finnas tillgängligt för Windows Phone 8 redan idag.

Windows Phone 8 får en ny låsskärm som varje gång visar upp ett nytt foto ur ditt bibliotek och ger dig snabb information från dina favoritapplikationer. Blan dessa nämns sportresultat, dagliga erbjudanden och även Facebook. Tiles – de block som bygger upp gränssnittet går det nu att justera storleken på och anpassa, så att dina favoritapplikationer visar upp information i rutan utan att man behöver starta applikationen.

Skype har nu en ännu närmare integrering i det företaget kallar för Windows Phone 8-upplevelsen. Skype är alltid påslaget och redo för användning, men kör ingen kod i bakgrunden och drar därför inget batteri i onödan. För den som har ett abonnemang med begränsad dataplan finns nu Data Sense. Data Sense håller koll på vad i telefonen som använder data och en tjänst i molnet komprimerar alla hemsidor åt dig för att minimera dataanvändningen. Microsoft uppskattar att man kan surfa runt 45 procent mer innan datan tar slut med Data Sense än utan det – funktionen går även att stänga av.

Kids Corner är kanske en av de mer intressanta funktionerna, i alla fall om du är förälder till små barn. Microsoft beskriver funktionen som en ”telefon i en telefon” där man kan plocka ut de applikationer och tjänster som ska finnas tillgängliga i Kids Corner. På så sätt kan man hålla de små liven borta från saker som dina personliga sociala medier, mail eller förhindra dem från att köpa applikationer.

Family Room ska vara en familjetjänst som namnet antyder, men vi ser ingen anledning till varför man inte skulle kunna använda det vänner emellan. Här kan man skapa ett rum där man kan dela med sig av bilder, kalender, anteckningar etcetra, till alla som har tillgång till rummet.

Microsoft pratade även om den sömlösa integrationen mellan Windows Phone 8, Windows 8 och Xbox där ditt konto är molnet. Kontot har hand om alla inställningar, ger dig tillgång till din personliga Skydrive och synkroniserar saker som dina musikspellistor automatiskt så de alltid finns tillgängligt oavsett vilken enhet du sitter med.

Microsoft talade upp tre flaggskepp från deras tillverkarpartners: Nokia Lumia 920, Samsung Ativ S och HTC 8X varav den sistnämnda har vi en Sverigeexlusiv förhandstitt på.


Relaterade artiklar:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid