Valve har börjat offentliggöra nya uppgifter kring sitt speldatorkoncept Steam Machines, men många höjde på ögonbrynet när det framgick att Nvidia varit med i utvecklingen av Steam OS samt att alla prototyper använder Nvidia-grafik. Valve bekräftar nu att även AMD får en bit av kakan nästa år.

Många ställde sig frågan om Valves Steam Machines-koncept skulle bli en närmast Nvidia-exklusiv historia när det offentliggjordes från båda företagen att Nvidia har haft ingenjörer på plats för att bidra till utvecklingen av det Linux-baserade operativsystemet Steam OS. Exempelvis var det lätt att koppla samman trådarna med strömning av PC-spel, då Steam OS kommer kunna strömma spel från en annan dator med Steam på ett sätt som påminner om hur Nvidias portabla spelkonsol Shield kan strömma spel från en dator med Nvidia-grafik.

Desto mer oroliga blev AMD-användare när specifikationerna för Steam Machine-prototyperna som skickas ut till betatestare offentliggjordes för några dagar sedan, och samtliga utföranden av spelmaskinerna kommer använda sig av Intel-processorer och Nvidiga-grafik.

Alla de tre stora lagen bidrar

Under e-postkorrespondens med Forbes meddelar Valve att medan Nvidia har valts ut för första vågen av maskiner så har de inte något exklusivitetsavtal. Under 2014 kommer det finnas Steam Machines som använder sig av kretsar från både Intel, AMD och Nvidia, och Valve påpekar även att inte Nvidia är de enda som har bidragit till optimeringen av Steam OS, utan att även AMD har ett samarbete för att operativsystemet ska fungera bra på det röda lagets grafikkort och processorer.

“Last week, we posted some technical specs of our first wave of Steam Machine prototypes. Although the graphics hardware that we’ve selected for the first wave of prototypes is a variety of Nvidia cards, that is not an indication that Steam Machines are Nvidia-only. In 2014, there will be Steam Machines commercially available with graphics hardware made by AMD, Nvidia, and Intel. Valve has worked closely together with all three of these companies on optimizing their hardware for SteamOS, and will continue to do so into the foreseeable future.”

Det beskedet bådar definitivt gott för Steam OS, och för den delen för Linux som spelplattform över huvud taget. Så länge inte Valve har valt att göra en fork av Linux-kärnan som på något sätt att separata drivrutiner krävs för sitt operativsystem så borde det fortsatta arbetet på kompatibilitet med Steam OS även smitta av sig på Linux-plattformen i helhet, där grafikdrivrutiner har tenderat att vara en stökig historia.

Rött kisel under allas TV?

Med ryktet om Nvidia-exklusivitet ur vägen blir det även ytterligare en vinst för AMD på spelmarknaden, då de till slut kommer ha ett finger med i spelet i samtliga stora stationära spelplattformar på marknaden, med sitt kisel i både Nintendo Wii U, Playstation 4 och Xbox One och nu även konceptplattformen Steam Machines. Det kommer även bli intressant att se hur AMDs nya entusiastgrafikkort presterar i praktiken, och för den delen vad Nvidias nästa generation kretsar kommer ha att bjuda på.

Med både nya spelkonsoler från Microsoft och Sony ute på marknaden och introduktionen av Steam OS och Steam Machines kommer 2014 kunna bli ett oerhört intressant år för gaming, både i hård- och mjukvara.

Källa: Forbes


Relaterade nyheter

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid