Sony fortsätter att visa framfötterna på smartphonemarknaden och avslöjar nu att företaget kommer uppdatera all telefoner i Xperia Z-familjen med Android 5.0 Lollipop. Google presenterade det nya operativsystemet under veckan som gick där några av nyheterna var ett nytt gränssnitt samt ökad batteritid på alla enheter.

Android 5.0 Lollipop kommer att rullas ut tillsammans med Googles senaste Nexus-enheter där vi under nästa månad bör se surfplattan Nexus 9 och smartphonen Nexus 6 i händerna på de första konsumenterna. Den senaste versionen av det mobila operativsystemet Android kommer med flera nyheter från Android 4.4 Kitkat.

Den huvudsakliga förändringen är ett nytt grafiskt gränssnitt som med namnet ”Material” ska använda sig av lager för att effektisivera användandet av en Android-telefon. Detta är inte bara en ren funktionell designlösning utan något som även lyfts fram ytterligare av realtidsgenererade skuggeffekter för gränssnittets olika element. Även navigeringsknapparna har fått sig en uppfräschning med en design, som passande nog för Sony, närmast liknar knapparna på en Playstation-kontroller.

Bättre grafik och 90 minuters extra batteritid

Andra nyheter är att gränssnittet ska vara snarlikt oavsett om du använder en telefon eller surfplatta samt att Google förbättrat hanteringen och informationen från notifieringar. Vi hittar även ett bättre GPU-stöd för mer avancerade grafiska effekter och på så sätt kunna nyttja även kraftfullare systemprocessorer på ett effektivare sätt. Effektivare är också batterianvändandet, Google lovar upp till 90 minuters längre batteritid för alla enheter med ett nytt energisparläge i Android 5.0.

En annan funktion värd att nämna är att vi nu kan använda oss av en smartklocka för att låsa upp vår telefon. Så länge du har klockan på handleden – i närheten av telefonen – kommer du inte behöva mata in ett lösenord.

Xperia_Z3

Sony är en av de första tillverkarna att avslöja mer detaljerade planer för Android 5.0 Lollipop där tillverkaren avslöjar att hela deras Xperia Z-familj kan se fram emot stundande uppdateringar.

”We’ll be making Sony Mobile’s Android “L” upgrade available for the entire premium Z series*: including Xperia Z, Xperia ZL, Xperia ZR, Xperia Tablet Z, Xperia Z1, Xperia Z1S, Xperia Z Ultra, Xperia Z1 Compact, Xperia Z2, Xperia Z2 Tablet, Xperia Z3, Xperia Z3v, Xperia Z3 Compact and Xperia Z3 Tablet Compact. Sony Z Ultra Google Play edition devices will be first up – we’ll be back with more details on that soon.”

Uttalandet publiceras i Sonys officiella blogg och berättar att de första uppdateringarna levereras i början av nästa år med Xperia Z3 och Xperia Z2-ägare på första parkett.

Läs mer om Android 5.0 LollipopAndroid Developer.

Relaterade artiklar:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid