Google rullar nu ut nästa generations mobila enheter i Nexus-familjen och i täten ser vi en jättetelefon med namnet Nexus 6 samt surfplattan Nexus 9. De båda mobila enheterna kommer utrustade med kraftfulla processorkretsar från Qualcomm och Nvidia samt nya operativsystemet Android 5.0 ”Lollipop”.

Google Nexus 6 – Smartphone med turboladdning

Google Nexus 6 är en smartphone med hela 5,96 tum stor skärm som tillverkats av Motorola och dundrar in på Android-marknaden med överlag riktigt trevliga specifikationer. Den rejält tilltagna skärmen kommer med en upplösning på 2 560 x 1 440 pixlar och drivs av en Qualcomm Snapdragon 805 processor med fyra CPU-kärnor på 2,7 gigahertz. Bland specifikationerna hittar vi även 3 gigabyte internminne, 32 eller 64 gigabyte lagringsutrymme, 13 megapixels kamera med optisk bildstabilisering samt stöd för 4G, 802.11ac wifi och ett batteri på 3 220 milliamperetimmar.

Motorola och Google har trots skärmens storlek lyckats hålla telefonens mått hyfsat slimmade och Nexus 6 är inte mycket större än Apples Iphone 6 Plus med 5,5 tums skärm. Förutom sina mått på 159,26 x 82,98 10,06 millimeter stoltserar telefonen med ett aluminiumchassi och ny Turbo Charge-teknik som bara på 15 minuters laddtid ska ge 6 timmars batteritid. 

Nexus 9 – Surfplatta med Nvidia K1

Google passar samtidigt på att lansera en ny surfplatta i Nexus-familjen, Nexus 9 är som namnet antyder en platta med 8,9 tum stor skärm och tillverkas av HTC. Likt sin telefonsläkting är Nexus 9 tillverkad med en ram av alumiunium men får däremot ett gummiliknande bakstycke och kommer i ett slimmat format med en profil på 7,95 millimeter. Skärmens upplösning landar på 2 048 x 1 536 pixlar och använder sig alltså av samma 4:3 format som Apple Ipad. Extra intressant är också kretsen som driver skärmpanelen – 64-bit versionen av Nvidias Tegra K1 processor och dess Kepler DX1 GPU.

Nvidias nya kraftfulla 64-bit processor gör med andra ord premiär på marknaden i Nexus 9 som med sina dubbla Denver-kärnor på 2,3 gigahertz paras med en kraftfull grafikdel baserad på Nvidias Kepler-arkitektur. Bland de övriga specifikationerna hittar vi 2 gigabyte internminne, 16 eller 32 gigabyte lagringsminne, 8 megapixels kamera med optisk bildstabilisering samt ett batteri på 6 700 milliamperetimmar. Förutom trådlöst nätverk med 802.11ac-standarden finns även en 4G-modell med 32 gigabyte minne att tillgå.

Android 5.0 Lollipop – För allt från telefoner till TV-apparater

I sedvanlig ordning lanserar Google sina nya Nexus-enheter tillsammans med purfärsk mjukvara. Denna gången i form av Android 5.0 Lollipop som tidigare gått under utvecklingsnamnet Android L. Lollipop är enligt Google ett flexibelt operativsystem som är redo att användas av olika använda på en mängd olika enheter där man både nämner smartphones, surfplattor och TV-apparater.

Ett nytt gränssnitt som ska anpassas efter enheters skärmstorlek ska ge en snarlik användarupplevelse samt vara möjligt att styra inte bara med fingrarna på skärmen utan även med röst eller andra ”intuitiva sätt” som Google uttrycker det.

Google har även lagt in en trevlig present till alla Android-användare. Med ett nytt energisparläge lovar Google upp till 90 minuters längre batteritid på Alla Android-enheter som uppgraderas till Android 5.0. Det är fortfarande oklart vilka tillverkares telefoner som får ta del av Lollipop men redan idag bekräftar Google att deras nya version av Android ska rullas ut för Nexus 4, 5 ,7 och 10 samt Google Play Edition enheter redan de kommande veckorna.

Till förhandsbeställning under oktober

Samtidigt bekräftar Google att surfplattan Nexus 9 ska gå att förhandsbeställa den 17 oktober med en prislapp på 399 dollar. Medan vi får vänta ytterligare någon vecka på telefonen Nexus 6 som får en prislapp på betydligt mer tilltagna 649 dollar. Exakt vad prislapparna landar på i Sverige och när de nya Nexus-enheterna kommer finnas tillgängliga på svenska marknaden är ännu oklart.

Relaterade artiklar:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag måste säga att jag är väldigt besviken över Nexus 6. Den här skärm-hysterin måste få ett slut nu!
Ge mig en 5″ skärm i 1080p och 20% mer batteritid istället. Ge mig inte 30% bättre prestanda. ge mig 10% bättre batteritid istället. Och framförallt… ta inte 649$ för skiten…

Medlem
WIRN

Nexus 6: som att gå runt med ett VHS-band i fickan.

Nexus 5 som var så trevlig…!