Samsung verkar testa nya betydligt kraftfullare kretslösningar för sin kommande surfplatta Galaxy Note 10.1. Nyligen läckta prestandauppgifter pekar på en fyrkärnig Exynos 4412-processor med Mali-604T GPU som mer än fördubblar prestandan mot företagets nuvarande lösningar.

Samsung Galaxy Note 10.1 visades upp redan under Mobile World Congress 2012 i slutet på februari och under skalet på surfplattan fanns förutom en dedikerad pekpenna – S Pen – även en dubbelkärnig processor. Samsung ville då inte avslöja vilken krets det handlade om, men troligtvis samma Exynos 4210 SoC som bland annat används i 5,3 tums enheten Galaxy Note, något senare specifikationer även bekräftat.

Även om Galaxy Note 10.1 möjligtvis fortfarande kommer att lanseras med en Exynos 4210 processor som tidigare uppgifter antytt verkar Samsung även testa sin kommande surfplatta med betydligt kraftigare kretsar.

På Rightware dök det under veckan som gick upp nya resultat i prestandatestet Taiji från en mobil Android-enhet med produktidentifikationen Samsung IMM76D.N8000XXALD6. Exakt samma indentifikation som tidigare använts av en dubbelkärnig surfplatta med Exynos 4210 processor och Mali-400MP grafikdel. Men den enhet, och det tillhörande prestandaresultatet, som registrerats på Rightwares Powerboard-databas pekar på en fyrkärnig Exynos 4412 SoC med en ännu ej namngiven grafikdel.

Samsung Galaxy Note 10.1 med dopad Exynos 4412 SoC?

Exynos 4412 som är hjärtat i nya smartphoneflaggskeppet Galaxy S III kommer med fyra Cortex-A9 CPU-kärnor och en Mali-400MP grafikdel med spetsade klockfrekvenser. Detta räcker troligtvis för att göra Galaxy S III till den snabbaste smartphonen på marknaden, men i jämförelse med de prestandaresultat som Samsung GT-N8000 nu tryckt ur sig är det bara småpotatis.

Resultatet som NordicHardware lyckats lägga vantarna på – det är inte tillgängligt i Rightwares publika databas – registreras som 60 fps och sätter alla övriga enheter i Taijis-topplista på plats. Kikar man enbart på topplistan är prestandan imponerande men knappast revolutionerande, detta beror dock till stor del på att prestandatestet Taiji körs i enheternas maximala upplösning per automatik, vilket är anledningen till att exempelvis HTC One S och ASUS PadFone dominerar den officiella resultatlistan med sina qHD-upplösningar och mellan 48-49 fps. Samsung GT-N8000 ger fortfarnade betydligt högre fps, men det mest intressanta ser vi när vi räknar ut antalet megapixel per sekund. Vilket ger en hyfsad siffra för den generella beräkningskraften oberoende av enheternas upplösning.

galaxynote10.1perf

Här fullkomligen förintar Samsungs mystiska enhet konkurrenterna med en beräkningskraft på 61,4 megapixel per sekund, vilket exempelvis kan jämföras med 34,1 megapixel per sekund i Samsung Galaxy S III som enligt specifikationsdetaljerna använder sig av samma systemprocessor. Noterbart är också att resultatet för N8000 troligtvis är begränsat av vsync, den verkliga prestandan kan med andra ord vara ännu högre än de 60 fps som registreras av Taiji-testet.

Även om CPU-delen i enheternas Exynos 4412-kretsar kan vara likvärdiga står det utom tvivel att grafikdelen skiljer sig markant.

Samsung och Mali-604T tar upp jakten på nya iPad?

Den stora frågan är vilken GPU som verkligen döljer sig i Samsung nya mystiska surfplatta. Vi lyckades gräva fram de detaljerade specifikationssträngarna från testloggarna och dessa lyder som följande för Galaxy Note 10.1 resp. Galaxy S III.

Samsung Galaxy Note 10.1
”android”:  {

                  ”hardware”:  ”smdk4x12”,

                  ”manufacturer”:  ”samsung”,

                  ”device”:  ”p4noterf”,

                  ”brand”:  ”samsung”,

                  ”display”:  ”IMM76D.N8000XXALD6”,

                  ”version_sdk”:  ”4.0.4”,

                  ”board”:  ”smdk4x12”,

                  ”version_code”:  ”1”

GPU Vendor: ARM

Samsung Galaxy S III
”android”:  {

                  ”hardware”:  ”smdk4x12”,

                  ”manufacturer”:  ”samsung”,

                  ”device”:  ”m0”,

                  ”brand”:  ”samsung”,

                  ”display”:  ”IMM76D.I9300XWALE1”,

                  ”version_sdk”:  ”4.0.4”,

                  ”board”:  ”smdk4x12”,

                  ”version_code”:  ”1”

GPU Vendor: ARM MALI-400MP

Enheternas specifikationer pekar på samma systemprocessor, smdk4x12, vilket med tanke på att applikationen även registrerar fyra CPU-kärnor mer eller mindre bekräftar en Exynos 4412 SoC. Tittar vi på GPU Vendor skiljer sig dock de båda enheterna åt. Galaxy S III registreras med den klassiska tråden Mali-400MP medan grafikdelen Note 10.1 enbart benämns som ”ARM”. Detta indikerar att vi faktiskt pratar om en ny serie av grafikkretsar, vilket med tanke på prestandaresultatet ovan för oss till slutsatsen att detta kan vara det första riktiga spåret av ARM Mali-604T.

Det är då möjligt att Samsung skapat en tablet-version av Exynos 4412 som förutom en fyrkärnig CPU-del även uppgraderats med en betydligt kraftfullare grafikdel från ARM:s nästa GPU-generation. Systemprocessorn skulle i detta fallet bli troligtvis både större och mer energislukande än den krets som Samsung tryckt in i Galaxy S III. Men det skulle också ge företaget chansen att slå Apple på fingrarna i GPU-kraft. ARM själva hävdar att Mali-604T är upp till 5 gånger så kraftfull som Mali-400MP och vi skulle inte bli förvånade om prestandaskillnaderna är större än de som visas i diagrammet ovan då Taiji alltså troligtvis låser sig vid en uppdateringsfrekvens av 60 Hz på grund av vsync. Apple A5X som används i nya iPad är den i särklass största systemprocessorn på ARM-marknaden och även om grafikprestandan är imponerande bygger kretsen på en äldre GPU-arkitektur, där Samsung bör kunna klå Apple på fingrarna både i ren GPU-kraft och effektivitet.

Exynos_4_quad

Om detta verkligen är det första livstecknet för en GPU-berikad Exynos 4412 SoC återstår frågan om det bara är Samsung som helt enkelt testkör sin nya systemprocessor eller om det faktiskt dyker upp en Galaxy Note 10.1 med denna kraftfullare krets på marknaden. När Samsung lanserar sina första högupplösta surfplattor hade detta varit en passande systemprocessor att introducera. Företaget väntas samtidigt satsa på nya Exynos 5-serien för sin Galaxy Tab 11 med 2 560 x 1 600 pixlars upplösning så det finns fortfarande frågetecken att räta ut.

Våra källor säger att det inte finns några tecken på att resultaten som publicerats på Rightwares databas är falska eller fejkade, något applikationen har flera lösningar för att upptäcka. Så troligtvis är detta första indikationen på vad vi kan vänta oss av nästa generations mobila grafikkretsar. Vi kan knappt bärga oss.


Relaterade artiklar:

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Anton KarmehedBobby83go tjej Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
go tjej
Gäst
go tjej

😆 Jag vill gärna ha längre batteri tid.

Bobby83
Gäst
Bobby83

Är detta relaterat till vad Adam Green (Oxygen rom) hittat hos Google?

http://www.sammobile.com/2012/05/13/new-evidence-of-samsung-working-together-with-google-on/

Medlem

Superintressant, en sån här skall jag skaffa!