NordicHardware var på plats när den nya Padfone 2 lanserades som förutom klassledande hårdvara kommer med en ljusstark IGZO-panel från Sharp. Tangentbordet lyser dock med sin frånvaro i den nya Padfone. Följ med oss på en Sverigeexklusiv förhandstitt på Asus senaste smartphone.

Första Padfone kändes mer som ett koncept än någon produkt redo för massmarknaden, men spontant känner vi att det är annorlunda med Padfone 2. Asus har trimmat designen på surfplattan och telefonen har nu fått en ny, enklare monteringsmekanism. Hårdvaran på själva telefonen är även den i en klass för sig både sett till processor, skärm och stödet för 4G/LTE. Men allt har sitt pris, detsamma gäller Padfone 2.

In search of incredible – det var ledmotivet när Asus vd och styrelseordförande Jonney Shih tillkännagav deras senaste Padfone 2 i Milano, Italien. Grundpelarna hos Asus är vad som kallas Customer Happiness 2.0 med punkterna; beauty, sound, touch, camera, responsiveness and ubiquity. Sex punkter som Padfone 2 uppfyller, konstaterade Shih.

Det dröjde inte länge innan han drog fram den nya telefonen Padfone 2 och började diskutera både specifikationer och funktioner. Telefonen i sig väger 135 gram och mäter mellan 3 och 9 millimeter i profil beroende på var man mäter. Att den är smalare nedtill ska bidra till att den lättare glider ned i fickan, menade Shih. De övriga måtten på telefonen är 137,9 x 69 millimeter. Baksidan på telefonen är inspirerad av deras Zenbook-serie bärbara datorer med ett cirkelmönster som går ut från kameran upptill på telefonens baksida och utmed hela baksidan på telefonen. Även om telefonen är snygg och har en snygg design upplevs den ganska plastig på baksidan. Nästan om om den är ihålig trots att den kommer med klassledande hårdvara.

IMG_6868

Kameran lägger sig på 13 megapixlar med en BSI-sensor från Sony med en slutare på f/2.4. Asus valde att inte prata om kamerans specifikationer i detalj utan den detaljrikedom som möjliggörs med ett så högt antal pixlar. Kameran ska klara av sekvenstagning på upp till 100 bilder med 6 bilder i sekunden. Någonting som är bättre än konkurrerande flaggskepp så som HTC One X och Samsung Galaxy S III som Asus jämförde mot. På framsidan av telefon hittar vi en kamera på 1,2 megapixlar för videosamtal.

Det vi reagerade främst över var det faktum att telefonens 4,7-tumsskärm kommer med IGZO-panel från Sharp. Fördelen med IGZO är mycket bättre ljusgenomsläpp än tidigare tekniker, vilket i sin tur leder till bättre batteritid. Det är sannerligen intressant att tekniken kommer börja användas på bred front. Skärmen får en 720 x 1 280-upplösning och en ljusstyrka på upp till 550 nits, vilket är högre än genomsnittet på marknaden. Likt Iphone 5 så kommer pekpanelen inbyggd i skärmen så de båda är i ett stycke, vilket gör den både tunnare och mer strömeffektiv. Värt att notera använder sig skärmen av en äkta RGB-matris vilket innebär en röd, grön och blå subpixel per pixel. Någonting vi även tror uppskattas bland våra mer kräsna läsare.

Kraftfull och responsiv

Under skalet hittar vi en Qualcomm Snapdragon S4 APQ8064, som är den kraftfullaste systemprocessorn som finns tillgänglig idag. Det fyra Krait-kärnorna på 1,5 gigahertz ska vara i Cortex A15-klassen prestandamässigt och detta kompletteras med 2 gigabyte RAM-minne. Grafiken Adreno 320 som finns integrerad ska vara mellan två och tre gånger kraftfullare än Adreno 225 som vi hittar i den relativt vanliga Snapdragon S4 MSM8960. Medan vi inte hade tid att bekräfta detta, vet vi sedan tidigare att Asus påstående inte är en lögn.

IMG_6806

Vi passade på att köra webbläsartester och fick slutpoängen 106 730 i Browsermark och 1 280 millisekunder i Sunspider Javascript. Resultaten är inte riktigt så bra som vi hade väntat oss med telefonens hårdvara i åtanke. Detta beror till stor del på att demoexemplaret körde Android 4.0.4, som har en sämre presterande webbläsare i förhållande till Android 4.1. Asus lovar dock att en uppdatering till Jelly Bean ska komma innan jul, vilket är ungefär samma period som Padfone 2 ska börja säljas. Asus har ett bra track record när det kommer till att snabbt leverera uppdateringar.

Vi vill därför inte helt utesluta att när Padfone 2 väl finns tillgänglig i butik så kommer det vara med just Android 4.1, Jelly Bean. Vi måste dock säga att telefonen kändes riktigt responsiv i gränssnittet trots att den kör med förra generationens operativsystem från Google och var klart en av de mer responsiva telefonerna vi stött på med Ice Cream Sandwich.

Stöd för 4G/LTE i Sverige och batteritid

Modemet Qualcomm MDM9215M får i alla fall redaktionen att dra på smilbanden då det stödjer det svenska 4G/LTE-nätet med teoretiska hastigheter på upp till 100 megabit per sekund. Denna siffra är väldigt optimistiskt men vi vet sedan våra tester med Galaxy S III 4G att mellan 30 och 40 megabit per sekund är realistiskt – det här beror dock självklart på hur bra täckningen ser ut just där du bor. Vi hittar även stöd för Wifi, Wifi Direct, Bluetooth 4.0 och NFC.

Trots imponerande specifikationer och 4G/LTE utlovas hög batteritid på pappret. Taltid med 3G ska ligga på 16 timmar, surfning med Wifi 13 timmar, videouppspelning 9 timmar och två veckor viloläge med 3G. Då telefonen kommer med ett batteri på 2 140 milliamperetimmar låter det bra men till dess att vi utfört egna tester råder vi våra läsare att de uppgifterna med en nypa salt. Vi finner det dessutom underligt att Asus valde att inte inkludera batteritid med 4G/LTE i sin presentation. Den enkla förklaringen är att företaget inte kunnat visa upp så höga siffror om det inkluderat 4G/LTE.

Padfone 2 kommer utan minneskortsläsare, men gottgör genom att finnas med 32 och 64 gigabytes lagringsminne. Vi har hittat en 16 gigabytes variant i flera av specifikationslistorna från Asus. Men det viftades självsäkert bort som ett tryckfel av en av företagets representanter som sa att 16 gigabyte är för lite för en premiumprodukt som denna. Hurvida detta stämmer återstår att se. Vid köp av Padfone 2 ingår också 50 gigabytes lagring i Asus molntjänst under två års tid.

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Sokolovmipe528Jonas Eek Eriksoncjbshaglord Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Kreth
Gäst
Kreth

Man blir riktigt hasugen =p

Segen01
Gäst
Segen01

Den är alltså större(!) än SGS3?!
Jag som tycker att SGS3 redan är en stor lur.
Men så klart, allt är relativt, man måste få känna på den först.

Carl Lindmark
Medlem
Carl Lindmark

Håller med kommentarerna ovan: habegäret har väckts, men jag funderar också över storleksvalet. Med tanke på att det verkar finnas en riktigt stor användarbas som tycker att de största telefonerna (runt 4,7-4,8 tumsskärmar) är lite väl stora så kan man ifrågasätta valet att göra en så’n här hybrid så stor. Jag menar, det vore väl ett bra säljargument från Asus sida att säga att ”de som vill ha en stor skärmyta kan lätt ploppa i telefonen i paddan och få hela 10,1 tum att leka med – samtidigt som man har tillgång till en mindre och smidigare enhet (själva telefonen)… Läs hela »

Svensken
Medlem
Svensken

Snygg och skärmen ser skarp ut. Måste man köpa med surfplattan till?

EDIT:Sen angående skärmstorleken tror jag man vänjer sig. Var samma med min Xperia Arc innan jag vant mig.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Swedish Berserk”]Snygg och skärmen ser skarp ut. Måste man köpa med surfplatan till?[/quote]
Nej, som vi skriver i artikeln kommer möjligheten finnas att köpa telefonen separat 🙂

Tempel
Medlem
Tempel

Tycker dom har helt rätt koncept. Bästa vore givetvis om androidtillverkarna enades om en standard så det kom ut fler dockninsplattor så man enkelt kunde handla en oavsett vilken fån man än har.

Micke
Medlem
Micke

[quote name=”Carrrl”]Håller med kommentarerna ovan: habegäret har väckts, men jag funderar också över storleksvalet. Med tanke på att det verkar finnas en riktigt stor användarbas som tycker att de största telefonerna (runt 4,7-4,8 tumsskärmar) är lite väl stora så kan man ifrågasätta valet att göra en så’n här hybrid så stor. Jag menar, det vore väl ett bra säljargument från Asus sida att säga att ”de som vill ha en stor skärmyta kan lätt ploppa i telefonen i paddan och få hela 10,1 tum att leka med – samtidigt som man har tillgång till en mindre och smidigare enhet (själva… Läs hela »

Johan
Medlem
Johan

[quote name=”Carrrl”]För att inte tala om min fru – där är en mindre storlek i det närmaste helt avgörande!
[/quote]
Gäller det i alla sammanhang?

Sry, kunde inte låta bli.. :-*

Jonas Eek Erikson
Gäst
Jonas Eek Erikson

Trevlig recension 🙂
Det blir definitivt ett köp för mig när den kommer ut. Har haft ögonen på Padfonen ett bra tag nu.

En liten rättelse bara, 799£ vore bli 6848 SEK för 32GB, inte knappt/runt 8000 SEK som nämns i videon(?)

mipe528
Gäst
mipe528

[quote name=”Carrrl”]Hade telefonen haft en skärm runt fyra tum så hade den passat mig bättre. För att inte tala om min fru – där är en mindre storlek i det närmaste helt avgörande![/quote]

Ja, för att kvinnor vill ju kunna få ner sin telefon i handväskan o dess små fack t.ex

Sokolov
Gäst
Sokolov

Givet köp när den kommer!