Även om flashlagring sakta men säker tuggar i sig marknadsandelar från den mekaniska lagringen så fortsätter Western Digital och dotterbolaget HGST pressa gränserna för lagringsdensitet. Företagets nya hårddiskar är heliumfyllda och finns med upp till 10 terabyte lagringsutrymme.

Knappt har årets nya hårddiskar på 6 terabyte hunnit ta fart på marknaden innan Western Digital vill höja ribban ytterligare. Vi har tidigare skrivit om metoden att fylla hårddiskar med helium istället för luft, för att på så sätt minska friktionen mot skivorna när de roterar. På så sätt alstras mindre värme, och fler plattor kan trängas in i samma utrymme.

Nu har Western Digital genom sitt dotterbolag Hitachi GST presenterat nya hårddiskar på 8 respektive 10 terabyte. De nya hårddiskarna använder andra generationens heliumteknik för att kunna nå en högre lagringsdensitet och en lägre strömförbrukning. Just 8-terabytesvarianten ska enligt HGST erbjuda 33 procent högre lagringsdensitet och samtidigt 23 procent lägre strömförbrukning.

Helium och överlappande spår

Den större disken på 10 terabyte drar dels nytta av heliumtekniken, men även av en annan teknik som kallas SMR, eller Shingled Magnetic Recording. SMR låter hårddisken spara data i spår som delvis överlappar varandra på ett sätt som jämförs med takpannor.

Hårddisken på 8 terabyte, kallad HGST Ultrastar He8, ska redan vara på väg ut i butik och kommer kunna köpas inom kort. Den större 10-terabytesdisken har börjat tillverkas som testexemplar, och bör hitta ut i butik inom några månader.

Via: Hexus


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid