Canonical, företaget bakom den populära linuxdistributionen Ubuntu, har sedan ett tag tillbaka erbjudit molnlagringstjänsten Ubuntu One tillsammans med sitt operativsystem. Men den allt tyngre konkurrensen inom molnlagring har nu drivit Canonical till att släcka ner tjänsten.

Ubuntu är en av världens mest populära linuxdistributioner, vilket gjort det till en lämplig plattform där Canonical kunnat marknadsföra sin egen molnlagringstjänst. Ubuntu One har dels erbjudit molnbaserad lagring i stil med Dropbox, Microsoft Onedrive och Google Drive, och även inbakade tjänster som möjlighet att strömma molnlagrad musik.

Men molnlagring är en het marknad, vilket gör det svårt för företag som Canonical, som bygger sin affärsmodell kring gratistjänster och öppen mjukvara, att på allvar konkurrera med jättar som Microsoft, Google och Dropbox. Inte minst då dessa tjänster i stor utsträckning kan integreras i Linux-plattformen, och många av användarna redan använder dessa tjänster.

Därför har Canonical meddelat att tjänsten inom kort kommer upphöra helt och hållet, och företaget har redan dragit tillbaka möjligheten att öppna nya konton och köpa mer lagring. Existerande kunder kommer kunna fortsätta använda tjänsten fram till den 1 juni, och filer som lagrats kommer kunna laddas ner och flyttas till andra medium till och med den 30 juli.

Källa: Canonical via Engadget

Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid