Rättegången mellan Sony och upphovsrättsorganisationen Copyswede har nu avslutats i Lunds tingsrätt, och domen har fallit till Copyswedes fördel. Domstolen beslutar att Sonys mobiltelefoner är avsedda för privatkopiering och att företaget ska betala ut 300 000 kronor plus ränta till Copyswede.

Vi har tidigare uppmärksammat tvisten mellan Sony och upphovsrättsorganisationen Copyswede, förväntats bli en ledande dom för andra som tar avstånd från Copyswedes ökända privatkopieringsavgift. Copyswede har krävt en ersättning på 2 miljoner kronor inklusive ränta, då Sony inte betalat den avgift som krävts ut för företagets Walkman-telefon W715.

Sony menar att mobiltelefonerna inte är särskilt ämnade för privatkopiering av musik, då det trots allt i första hand är en kommunikationsenhet. Copyswede hävdar i sin tur att telefonerna är särskilt ämnade för att lagra musik, och att de därför ska falla under samma bestämmelser som övrig elektronisk utrustning med digitalt lagringsutrymme, exempelvis externa hårddiskar, CD-skivor eller USB-minnen.

Nu har Lunds tingsrätt som prövat frågan dömt till Copyswedes fördel, dock under förutsättningen att summan sänks till 300 000 kronor istället för de utkrävda 2 miljonerna. Detta just för att telefonerna har andra funktioner än just lagring av musik.

I och med domens ledande karaktärbör Copyswede nu ha bättre chanser i eventuella kommande tvister i liknande frågor om andra enheter. Branschorganisationen Elektronikbranschen har tidigare motsatt sig Copyswedes avgifter och uppmanat sina medlemmar att inte betala ut avgiften, så frågan är hur många fler liknande rättegångar vi kommer få se under de kommande månaderna.

Källa: Domstol.se

Relaterade artiklar

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
93839
93839
10 Årtal sedan

copyswede ska bort

Dravond
Dravond
10 Årtal sedan

Hoppas verkligen att de överklagar, och självklart att man avskaffar Copyswede som inte gör någon större nytta för fler än de större artisterna (eller snarare skivbolagen…)

Om nu copyswede ”måste” existera så borde det endast tillåtas utbetalningar till ”skapare” som ger ut på media som inte har något kopieringsskydd av naturliga orsaker, enligt mig i alla fall…

Och väldigt onyanserad rubrik där ”härja fritt…” 😀

Waxinator
Waxinator
10 Årtal sedan

CopySwede och SVT är av samma skrot o korn. Båda idkar piratverksamhet understödda av misstolkade och malplacerade lagar. Kan man inte få någon i maktposition att sätta ned foten och se över eländet !? …nu är det ju dessutom valår så de borde vara intresserade av våra röster.

wargreymon
10 Årtal sedan

Är det inte ett litet misslyckande att pröva detta över ”Walkman-telefoner”, som faktiskt var ämnade för att lägga in musik på? Däremot dagens smarta telefoner är ju inte ämnade för det och i dagens läge så blir det mer och mer strömning som sker.

Ok
Ok
10 Årtal sedan

Bra att Copyswede finns!
Utan dom skulle svenska filmare och musiker inte överleva. Ni som kritiserar Copyswede har ingen koll på vad upphovsrätt är.

PreacherMan
PreacherMan
10 Årtal sedan

[quote name=”Ok”]Bra att Copyswede finns!
Utan dom skulle svenska filmare och musiker inte överleva. Ni som kritiserar Copyswede har ingen koll på vad upphovsrätt är.[/quote]
Och du har uppenbart ingen aning om att privatkopiering är ett stendött fenomen.