Skaparen bakom Linux, Linus Torvalds var på besök i Aalto University i Helsingfors, Finland och besvarade frågor både från universitets och åhörarna. En fråga täckte en bärbar dator med NVIDIA grafik och bristande stöd för Linux vilket verkade vara en öm punkt för Linus Torvalds.

Under en intervju och frågeställning på universitetet kom en fråga upp gällande NVIDIA och Optimus. Optimus är den teknik som automatiskt växlar mellan Intels inbyggda grafik och NVIDIA:s diskreta grafikkort, vilket är en viktig strömsparfunktion i dagens datorer. Grafikkortsjätten hade sagt att de inte tänkte lägga ned någon energi på att fixa stödet till Linux.

”I know exactly what you’re talking about, and I am very happy to say that it’s the exception rather than the rule. And I am also very happy to publicly point out that NVIDIA has been one of the worst trouble spots we’ve had with hardware manufacturers. And that is really sad because NVIDIA tries to sell chips, a lot of chips into the Android market and NVIDIA has been the single worst company we’ve ever dealt with. So NVIDIA – Fuck you!”

Det här var tydligen någonting Linus Torvalds var väl medveten om, då han pekade ut NVIDIA som ”det värsta företaget vi haft att göra med” följt av det klassiska F-ordet och fingret. Positivt är i alla fall att det sades med glimten i ögat och att han senare påpekar att det finns företag som helt enkelt inte bryr sig, då Linux exempelvis inte är en tillräckligt stor marknad.

För att se frågan och Linus Torvalds svar spola fram till 48:10 i klippet ovan.

Källa: Phoronix


Subscribe
Notifiera vid
14 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
Swedish Berserk
11 Årtal sedan

Gillar detta. Bra att Linus säger som det är. 🙂

this
this
11 Årtal sedan

[quote]”I like offending people because I think that people who get offended should be offended”[/quote]

Haha Linus är verkligen en skön snubbe

-Tjalve-
-Tjalve-
11 Årtal sedan

Diggar han som interjuvar: ”Ups. Making some friends there!” 😉

SS_The_Demon
SS_The_Demon
11 Årtal sedan

Använder inte Linux själv så jag är inte säker, men jag har för mig att Nvidia brukar fungera bättre i Linux än AMD?

Men det kanske inte är det han hänvisar till när han säger att Nvidia har varit en av deras värsta ”trouble spots”?

Viking1962
Viking1962
11 Årtal sedan

[quote name=”SS_The_Demon”]Använder inte Linux själv så jag är inte säker, men jag har för mig att Nvidia brukar fungera bättre i Linux än AMD? Men det kanske inte är det han hänvisar till när han säger att Nvidia har varit en av deras värsta ”trouble spots”?[/quote] Mitt GF560Ti funkar absolut inte bättre. Jag har haft problem att ens kunna installera Linux med det kortet (gjorde en tråd om mitt problem för ganska länge sedan nu), medan alla AMD korten jag testat funkat så gott som felfritt, så det du säger stämmer inte på mig i alla fall Här är tråden… Läs hela »

PsynoKhi0
PsynoKhi0
11 Årtal sedan

[quote name=”SS_The_Demon”]Använder inte Linux själv så jag är inte säker, men jag har för mig att Nvidia brukar fungera bättre i Linux än AMD? Men det kanske inte är det han hänvisar till när han säger att Nvidia har varit en av deras värsta ”trouble spots”?[/quote]Det sägs att nvidia brukar funka bättre i Linux. Delvis för att innan AMD tog över var ATIs drivrutiner inte alls bra, åtminstone för hemanvändare. Så historiskt sett har folk bara satsat på att få sina program att funka med nvidias hårdvara. Dessutom, vad jag har förstått är nvidias drivrutiner betydligt mer förlåtande än AMDs… Läs hela »

christerRR
christerRR
11 Årtal sedan

Linus du är vår hjälte och det är synd att du först nu börjar ryta åt dessa pengingshungriga företag som bara ser cash-flow indicators innan de hjälper att skriva opensource drivrutiner.Jag har använt Linux i 5 år och det fungerar bättre på äldre hårdvara. Köpte i början av året en Laptop och ovetande av vad jag köpt med Nvidia Optimus grafikkort. Det gick inte att installera Linux.Jag fick helt enkelt lämna tillbaka den nya Laptopen. Varför skall vi linux användarna betraktas som tredjeklassare, när banker och superdatorer kör Linux. Nu har jag köpt ny Laptop med Intel Graphic Card 4000… Läs hela »

Viking1962
Viking1962
11 Årtal sedan

Här går det att diskutera en sån sak med lugn medan på sweclockers blir det pajkastning direkt mellan fanbojsen och det var nån som sa att Linus var omogen. Jag tycker han gör rätt att anklaga nVidia. Man har väl rätt att få välja det operativsystem man själv vill

johnjensen
johnjensen
11 Årtal sedan

Jag ger fingret åt Linux men kanske det är just Nvidias fel som ger mig en gröt av olika färger när jag installerat Ubuntu 12. Och såhär i nyhetstider om S3 och HTC så kan jag säga att deras grafikkort inte fungerar utan terminalknackande sedan Ubuntu 8.04

Turbotutte
11 Årtal sedan

Väl talat Viking1962! Det man dock bör minnas är att nVidia äger samma rätt att välja vad de supporterar… då är det också viktigt att minnas att man köper mer än bara en produkt som konsument. Det blir lätt högtravande och bajsnödigt när man skall hålla låda om ”konsumentmakt”, men lite sant är det.

Dravond
Dravond
11 Årtal sedan

MR Linux har en del rätt skön stil, jag föredrar dock hans lilla tirad om ARM (https://www.nordichardware.se/nyheter/85-software/43925-linus-torvalds-saeger-att-arm-aer-ett-oorganiserat-hopkok.html)
…”I just snapped, and instead of running around naked with a chainsaw like I usually do, I started talking to people”… 😀

Men visst det kanske inte är det bästa sättet att uttrycka sina känslor om ett företag på men han har ju rätt så varför inte?
Vad jag vet så har ju inte direkt något företag rent förflutet med Linux vare sig det är nVidia, Intel, AMD, eller ngt från ARM…

Men jag säger ändå bara: GO LINUS! 8)

hawkie
hawkie
11 Årtal sedan

Ger också Nvidia fingret!!

Skickat från min O2X, fortvarande med Gingerbread.

Prutt
Prutt
11 Årtal sedan

Bengt spelar fotboll.

-Tjalve-
-Tjalve-
11 Årtal sedan

Det finns ju två sidor av det hela. Jag tycker det är bra att han officiellt går ut och anklagar ett företag direkt, istället för att dansa runt det man egentligen vill säga (som många andra gör). Han säger det han tycker och han står för det. Bra gjort.
Se tycker jag väl att han kunde ha varit lite mer diplomatisk. Det hade räckt att säga att Nvidia är värst av alla.