En markant del av världens internettrafik passerar genom USA:s nätverk, och sedan avslöjandet om underrättelsetjänsten NSA:s spionage kan det komma att ändras. Nu diskuterar den tyska förbundskanslern Angela Merkel med den franska presidenten om ett isolerat europeiskt nätverk utan länkar till USA.

Vad som började som avslöjanden om datainsamlingsprogrammet PRISM och NSA:s samarbete med amerikanska företag för att få ut användaruppgifter ledde i höstas snabbt till information som berörde betydligt större delar av världen. Läckta dokument påvisade att USA bedrev omfattande spionage, även på allierade länder i Europa. Bland annat framkom det att NSA övervakade privat kommunikation från flera högt uppsatta politiker inom EU, däribland den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

Merkel har sedan tidigare uttryckt sig mycket kritiskt till USA:s spionageverksamhet, och det har under de senaste månaderna kommit förslag på att klippa flera band över Atlanten som svar på vad som har beskrivits som en kniv i ryggen. Ett förslag har lagts fram om att upprätta ett isolerat europeiskt nätverk, där varken USA eller Storbritannien skulle få några datalänkar.

”Above all, we’ll talk about European providers that offer security for our citizens, so that one shouldn’t have to send emails and other information across the Atlantic. Rather, one could build up a communication network inside Europe.”
– Angela Merkel, tysk förbundskansler

Förbundskanslern har fått stöd för förslaget i den tyska regeringen, och vill diskutera det med den franska presidenten François Hollande. Fokus för nätverket skulle ligga på en hög krypteringsgrad för att undvika tjuvlyssning från amerikanska och brittiska underrättelsetjänster.

”Now that the German government is formed, it is important that we take up the initiative together.”

Medan förhandlingarna ännu inte har dragit igång på allvar så har franska politiker och rådgivare uttryckt sig positiva till förslaget, och kallar det för en intressant idé som diskuteras mellan de båda länderna.

Förslaget ligger fortfarande i sin vagga, och det är oklart hur utbrett ett sådant nätverk skulle bli om det väl implementeras. Det är även oklart hur det skulle påverka övrig internettrafik i regionen och marknaden för internetleverantörer. Tar förslaget väl fast form bör vi få höra mer om det under årets gång, inte minst i samband med det antågande valet till EU-parlamentet.

Via: The Inquirer


Relaterade artiklar

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
JonassssSebbsDanne980Matte NLars Fahlberg Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Dravond
Medlem
Dravond

Bara undrar är det bara jag som tycker det låter som en korkad ide?Motverkar inte nationella nätverk lite vad internet egentligen är just nu… och vilka kommer ha tillgång till det här ”nätet” och till vilket pris? För mig borde internet vara ”fritt” och ”öppet” inte bara för några få…Sen till problemen med övervakning. Vem sjutton säger att inte Frankrike (HADOOPI… copyright och extremt skydd för fransk media…) eller Tyskland (övervakning finns…) inte kommer spana på användarna… Eller är det bara så att USA spanade utan att fråga först… Precis som jag inte skulle bli förvånad om både frankrike och… Läs hela »

Nicolas
Gäst
Nicolas

Korkad är väll bara förnamnet, de tänker så de knackar och ändå failar de!

Vad lärde oss Manning och Snowden om stora krypterade nätverk? De läcker, infiltreras etc. De är en dökorkad idee rent tekniskt, politiskt brilliant eftersom de ser ut som de skyddar medborgarna..

Alla medel är tillåtna för att vinna makten, ljuga för väljaren verkar vara helt ok..

Penrik Hontén
Gäst
Penrik Hontén

hmmm…
”där varken USA eller Storbritannien skulle få några datalänkar”
Inga problem för NSA, de har ju FRA som allierad = problem solved 😆

Lenny Valentin
Gäst
Lenny Valentin

Förmodar att ingen av de politiker som smitt på det här förslaget är nätverkskunniga… Att korslänka detta teoretiska ”eunet” med en direktlänk till NSA via det reguljära internet skulle vara en barnlek och en ren exercisövning.

Dessutom, resursslöseri, någon? Fast, det är ju EUs outtalade syfte, så ingen bör vara förvånad.

Lars Fahlberg
Gäst
Lars Fahlberg

Ett EU-internet inkl USA och UK kan finnas. Men NSA och FRA ska då totalavstängas. Avstängning ska även gälla samarbetspartners med NSA-FRA oavsett land

Matte N
Gäst
Matte N

Mycket bra initiativ! Någon måste sätta ner foten mot USA eftersom de inte visar minsta respekt för människors integritet.
Man kan undra varför inte våra svenska politiker ansluter sig till Tyskland och försöker tillvarata svenskarnas intressen på motsvarande sätt.
Det kanske går att göra ett fristående nätverk vid sidan av www, så vi slipper NSA´s automatiska informationsinsamling.

Danne980
Medlem
Danne980

”Förmodar att ingen av de politiker som smitt på det här förslaget är nätverkskunniga… Att korslänka detta teoretiska ”eunet” med en direktlänk till NSA via det reguljära internet skulle vara en barnlek och en ren exercisövning.”

Måste vara skönt att kunna veta saker som dessa om något som inte finns än.

Jag tycker det är bra. Politiker, rättsväsende och diverse övriga myndigheter i länderna skulle vara skyddade på något vis. Skulle det då komma fram att NSA ändå snokar så tror jag det nästan skulle uppfattas som en krigshandling.

Sebbs
Gäst
Sebbs

”Måste vara skönt att kunna veta saker som dessa om något som inte finns än.” Internet finns redan. Det är inte precis så att det krävs ett geni för att inse att detta är bortkastade resurser. Som ovan nämndes så har NSA och FRA redan idag ett samarbete. Sedan har man ju exempel så som kalla kriget. Inte precis så att de spejade på varandra över internet. Så hur svårt hade det varit att skicka in egna personer till de anslutna länderna som vidarebefordrar informationen. Även en del tidigare kommentarer i detta är fullt logiska. Ex vad är det som… Läs hela »

Danne980
Medlem
Danne980

Fast det är inte det befintliga internet som man syftar på här. Jag tror nog att det skulle kunna byggas ett system som är betydligt svårare att avlyssna än det som finns nu. Om man tydligt visar att man har ett system för att inte främmande stat skall ha tillgång så tror jag att det skulle bli svårt för USA eller andra makter att bryta sig in när de vet att det finns stor chans att det kommer komma fram att de brutit mot samförståndet . Till exempel om Angela Merkel tydligt skulle proklamera att alla försök att avlyssna tyska… Läs hela »

Sebbs
Gäst
Sebbs

Fullt medveten om att det är frågan om ett nytt system. Ett helt nytt system som inte hade gått avlysta genom den teknik som finns idag hade emellertid inneburit att men även hade behövt gå från många av de standarder som över decennier jobbats fram samt ställt krav på ny hårdvara gent emot användarna av detta nya nät. Detta för att det nya nätet då inte skall vara kompatibelt med det tidigare. Bortsett från detta och alla de i övrigt rent praktiska lösningarna så har i alla andra sammanhang liknande scenarion inte stoppat USA. Han ju som exempel nämna då… Läs hela »

Jonassss
Gäst
Jonassss

[quote name=”Dravond”]Bara undrar är det bara jag som tycker det låter som en korkad ide?Motverkar inte nationella nätverk lite vad internet egentligen är just nu… och vilka kommer ha tillgång till det här ”nätet” och till vilket pris? För mig borde internet vara ”fritt” och ”öppet” inte bara för några få…Sen till problemen med övervakning. Vem sjutton säger att inte Frankrike (HADOOPI… copyright och extremt skydd för fransk media…) eller Tyskland (övervakning finns…) inte kommer spana på användarna… Eller är det bara så att USA spanade utan att fråga först… Precis som jag inte skulle bli förvånad om både frankrike… Läs hela »