Post- och telestyrelsen har uppdaterat en två månader gammal rapport som handlar om det svenska mobilnätets täckning. Uppdateringen målar upp en helt ny bild. En felrapportering från Telia Sonera visar att 4G-nätet inte ens täcker hälften av landets yta, trots att den tidigare rapporten indikerade att 60 procent av landet har täckning.

I början av mars publicerade Post- och telestyrelsen en rapport som berättade om det svenska mobilnätets status. I rapporten berättade myndigheten att svenska mobilanvändare kan ladda ner data i minst 10 megabit per sekund från 60 procent av landets yta. Vad som inte nämndes i rapporten var hur stor täckning de individuella teleoperatörerna rapporterade till myndigheten. I ett nytt pressmeddelande berättar nu Post- och telestyrelsen att Telia Soneras siffror var orimligt höga och att man efter en fråga till företaget kunnat bekräfta att beräkningarna genomförts med felaktiga inställningar och att resultatet därför var missvisande.

Mindre än hälften av landets yta

Den rapport som nu publiceras av Post- och telestyrelsen visar att 4G-täckningen i Sverige är betydligt sämre än tidigare rapporterat. Telia Soneras felrapportering drar ner den sammanlagda täckningsytan (med tillgång till datauppkoppling i minst 10 megabits per sekund) för alla teleoperatörer från 60 till 48 procent, vilket sänker befolkningstäckningen med en procentenhet. Detta betyder att den två månader gamla rapporten gav grovt felaktiga uppgifter om nätets täckning, främst i glesbyggden.

Rapporten gjordes av PTS i uppdrag av regeringen med målet att ”samla in statistik om tillgången till mobila kommunikationsnät” i Sverige. Den nya rapporten ger troligen en bättre bild av verkligheten och bör därför vara ett bättre underlag för regeringen och samhället att fatta beslut ifrån.

Källa: PTS

Läs mer:

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Scala
Scala
8 Årtal sedan

En liten fundering runt det här med mobilutbyggnad. Vid nästa teknikskifte (t ex 5g), varför inte låta staten tillsammans med näringslivet skapa ett gemensamt företag vars enda syfte är att bygga macroceller och mobile backhaul infrastrukturen. Därefter låta dagens operatörer agera MVNO till den nya infrastrukturen. På så vis slipper vi att operatörerna bygger dubbel infrastruktur parallelt (vilket försenare investeringarna i mindre lönsamma orter). Vi borde även få en bättre utnyttjandegrad av den begränsade mängd lediga frekvenser som finns avsatta. Jag är medveten om att operatörerna redan idag gör varianter av detta (t ex Tele2 och Telia med 3g). Problemet… Läs hela »

Henkiii
Henkiii
8 Årtal sedan

Ja det funkar ju kanon för järnvägen så varför in…. eller vänta nu.

Scala
Scala
8 Årtal sedan

[quote name=”Henkiii”]Ja det funkar ju kanon för järnvägen så varför in…. eller vänta nu.[/quote] Sant. Det är ett motargument, staten och politiker är ännu långsammare på teknik (bara titta på offantlig sektor och dess IT system). En av många anledningar att järnvägen fungerar så dåligt är att politiker är högst inblandade i beslut och att investeringar ofta är extremt dyra och berör komplexa frågor som markrätt. Är inte säker på att järnvägen skulle fungera bättre om den vore helt privat då investeringarna skulle vara allt för höga för företag att lätt kunna räkna hem. Men det borde inte vara omöjligt… Läs hela »

Henkiii
Henkiii
8 Årtal sedan

Problemet är att politik är politik. Det som är bra med traditionella företag är att de går omkull(eller i alla fall sämre) om de sköts dåligt. Kunderna väljer konkurrenten (om det finns någon) som levererar en bättre tjänst. Den naturliga övergången finns ju inte för ”politiska” företag, de finns ingen hejd i hur mycket pengar som kan spenderas på trams, och inte heller något som hindrar att budgeten decimeras när det ska valfläskas med nya politiska visioner.Det är bara var 4:e år som vi har möjlighet att säga ifrån, men då får ofta större frågor större utrymme och detaljfrågor stryka… Läs hela »

Limpan4all
Limpan4all
8 Årtal sedan

Inför nästa tillståndsvända.
KRÄV nationell rooming både på data och tal samt alla andra tjänster.
Då kommer alla operatörerna bygga ut där dom måste betala pengar till någon annan eller där dom gemensamt kommer överens om att det är lönsammast att A, B eller C bygger ut i just det området och att de andra bygger någon annanstans.