Idag har vi ett datalagringsdirektiv som togs fram av EU år 2006, som ställer krav på att bland annat internet- och telefonileverantörer ska lagra vissa kunduppgifter i upp till 24 månader. Nu har dock EU-domstolen efter en närmare granskning av direktivet valt att få det ogiltigförklarat.

Datalagringsdirektivet togs fram till stor del som ett svar på terrorbrott som begåtts inom EU, och var tänkt att göra det lättare för olika myndigheter att övervaka kommunikation för att förebygga brott. Dock har direktivet kritiserats starkt sedan dess implementation år 2007, både av medborgare, politiker och tjänstleverantörer.

Direktivet sätter krav på att telekomföretag ska lagra flera uppgifter om sina kunder i 6 – 24 månader, i det fall att en myndighet kräver tillgång till dem. Uppgifterna innefattar inte direkt avlyssning på telefonsamtal eller innehåll i epost, men däremot loggar av när samtal ringts, till vem de ringts, varifrån de ringdes och var de togs emot.

Direktivet innebär ett omfattande och särskilt allvarligt intrång i den grundläggande rätten till
respekt för privatlivet och skydd för personuppgifter, utan att detta intrång begränsas till vad som är
strängt nödvändigt.
EU-domstolens pressmeddelande

EU-domstolen har valt att ogiltigförklara direktivet då de uppgifter som lagras räcker för att bygga en omfattande kartläggning av medborgarnas privatliv, om allt ifrån vem de träffar och hur ofta, till vilka hemsidor de besöker. Dels påpekas medborgarnas risker, bland annat i form av eventuell korruption hos de myndigheter som har tillgång till informationen, och dels kan beslutet relateras till den heta debatten kring USA:s övervakningsverksamhet som pågått sedan förra sommaren.

Vid brottsmisstanke kommer myndigheter fortfarande kunna använda telenäten för brottsbekämning den mer konventionella vägen, men tanken är att de inte längre kommer ha tillgång till lagrad information för att granska tidigare aktivitet.

Beslutet tycks träda i kraft omedelbart, och bland annat har internetleverantören Bahnhof, varit aktiva i arbetet mot direktivet sedan det infördes, meddelat att de omedelbart kommer radera den data som tidigare lagrats.

Relaterade artiklar

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

ska bli intressant att se om det påverkar svensk riksdag, hoppas så att vi slipper leva i ett 1984 inspirerat samhälle (Ala George Orwell)