Inte minst i Sverige är piratkopiering över internet en mycket het fråga när det kommer till hur de faktiskt ska tacklas i rättssalen. En omtvistad fråga är huruvida en använd IP-adress räcker för att ge en fällande dom för en pirat, vilket en amerikansk domare nu dömt som otillräckligt i ett mål i Florida.

Vad är en nedladdad film värd? Vad är ett rimligt straff för den som laddar ner en film, respektive en som laddar upp en film? Är piratkopiering stöld, eller ska det kanske gå under plagiat? Kan man åka fast på sin IP-adress? Då piratkopiering över internet fortfarande är ett relativt nytt fenomen i rättssammanhang så har Sverige och andra länder långt ifrån spikat sin lagstiftning kring fenomenet, och debatten pågår för fullt om hur piratkopieringen ska behandlas inom rättsväsendet.

Därför är ledande domar viktiga, och i och med att internet och informationsdelningen däröver är världsomspännande kan det vara väldigt intressant att granska hur andra länder behandlar sina ärenden om piratkopiering. Ett fall värt att lägga under luppen är en stämning från amerikanska Malibu Media, mot en påstådd nätpirat.

Malibu Media har tagit reda på vilken IP-adress som använts vid fildelningen över Bittorrent-protokollet, och utifrån IP-adressen tagit reda på att det rör sig om en hemanvändare snarare än en publik hotspot. Därefter har geolokalisering använts för att ta reda på vilken adress och vilket abonnemang som använts, och därigenom identifierat den tilltalade i målet.

Men vem använde datorn?

Stämningen som ett klassiskt exempel av vad som får många nätpirater att vilja dölja sin IP-adress via exempelvis VPN-tjänster, men intressant nog har domaren i Florida valt att gå en annan väg. Stämningen hävdes då domaren ansåg att även om adressen var korrekt identifierad, så går det inte att utesluta att någon annan använt datorn. Hemmanätverk och hemmadatorer används trots allt ofta av flera personer.

”[Malibu Media] has shown that the geolocation software can provide a location for an infringing IPaddress; however, [Malibu Media] has not shown how this geolocation software can establish theidentity of the Defendant. There is nothing that links the IP address location to the identity of the person actually downloading and viewing [Malibu Media]’s videos, and establishing whether that personlives in this district.”

Liknande domar har fastställts tidigare i USA, och tycks bli allt vanligare. I Sverige har vi haft förhållandevis få rättsfall om piratkopiering som hängt på just IP-adress, men till både gott och ont innebär det att den som laddar ner en film eller ett album då och då eventuellt kan pusta ut.


Relaterade artiklar

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
AMD73klasjoh Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
klasjoh
Gäst
klasjoh

Vilken skitartikel! Svensk rätt skiljer sig dramatiskt från amerikansk för övrigt

AMD73
Medlem
AMD73

internet made in USA!! där av väldigt intressant vad för lagar där borta om internet.Så jag tycker du har en skitarkommentar om artiklen…….