Pixelkapplöpningen fortsätter för den mobila marknaden och näst ut är Sharp som pressar gränserna ytterligare för sin IGZO-teknik. En ny prototypskärm har visats upp med hela 736 pixlar per tum, vilket ger 2 560 x 1 600 pixlar på 4,1 tum eller 4K-upplösning på 6 tum.

Nästan samtidigt som rykten dykt upp om Samsungs arbete på en ny AMOLED-panel med 4K-upplösning inklämt på 5,9 tum presenterar Sharp en ny generation paneler med IGZO-teknik. Den nya panelen kan användas i framtida telefoner och surfplattor och når en rekordpixeltäthet på 736 pixlar per tum.

VR och mobiler med 4K inom räckhåll

Den pixeltätheten är tillräckligt för att producera en prototypskärm med 2 560 x 1 600 pixlar och en diagonal skärmstorlek på 4,1 tum, vilket Sharp menar ska kunna skalas upp till en 4K-panel på 6 tum. I och med att Samsung ännu inte har bekräftat sin nya 4K-AMOLED-panel innehar Sharp just nu upplösningsrekordet på den mobila markanden. Just 4K-upplösning på 6 tum kan vara idealt för exempelvis VR-headset som Oculus Rift.

Dock ligger inte produkter med den nya skärmen vidare nära till hands – provexemplar kommer börja skickas ut under nästa år, men massproduktionen kommer inte inledas förrän 2016. Vill vi hoppas på VR-glasögon eller telefoner med 4K under 2015 får vi istället hålla tummarna för att ryktena kring Samsungs motsvarande panel faktiskt stämmer, med produktionsstart runt mitten av nästa år.


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid