Tidigare i år hävdade en fransk källa att AMD:s öppna alternativ till Nvidias proprietära G-sync-teknik, som låter grafikkortet reglera uppdateringsfrekvensen på skärmen, skulle bli del av Displayport-standarden. Nu meddelar Vesa och AMD hur deras sammarbete faktiskt kommer att se ut framöver.

Vi har i flera tidigare nyheter och artiklar gått igenom hur Nvidias skärmsynkroniseringsteknik G-sync fungerar och varför vi tycker att den – och tekniker som den – kan komma att spela en oerhört stor roll inte minst för spelskärmar framöver. En skärm arbetar i en given uppdateringsfrekvens, medan ett grafikkort inte kan hålla lika statisk frekvens på sin utsignal, då beräkningskraften som krävs för en given bildruta ständigt förändras.

Nvidia G-sync går därför ut på att med hjälp av proprietär hårdvara i skärmen låta grafikkortets uppdateringsfrekvens synkroniseras med skärmens, så att de är i fas. Det för med sig en bild med betydligt jämnare övergångar och rörelser, då det inte saknas bildrutor där skärmen och signalen är ur fas.

Displayport blir ramverk för ny synkroniseringsteknik

AMD:s svar på G-sync heter Freesync, där paradnumret är att ingen proprietär hårdvara ska krävas, vilket i sin tur innebär att skärmarna kan byggas betydligt billigare. Kruxet har varit att tekniken inte varit färdig och alla frågetecken inte har besvarats gällande hur tekniken faktiskt kommer fungera utan dedikerad hårdvara.

Nu vill AMD ge lite mer svar på tal, i samband med en uppdatering till Displayport-standarden. I kommande uppdateringar till Displayport kommer standarden stödja en teknik för Adaptive-sync. Den tekniken kommer i sin tur agera som ett ramverk över vilket AMD sedan kan implementera Freesync.

Adaptive-sync låter skärmen och grafikkortet tala med varandra och ger en standard för hur frekvensen på skrämen ska regleras. Men sedan krävs det implementationer från grafikkortstillverkare som AMD, som kan ge stöd i drivrutiner och reglera hur just deras grafikkretsar ska använda sig av Adaptive-sync. I AMD:s fall heter svaret Freesync. Det lämnar även en dörr öppen för Nvidia att anpassa sin G-sync-teknik eller implementera en separat teknik som drar nytta av Displayport-protokollen, och vi kan mycket väl tänka oss att det bara är en tidsfråga innan Intel implementerar sitt eget stöd i kommande grafikkretsar.

Den nya Adaptive-sync-standarden håller på att arbetas in i Displayport-standarden och bör enligt AMD finnas tillgängligt i utvalda monitorer inom 6 till 12 månader. AMD kommer inom kort ge stöd för sin Freesync-teknik i nya drivrutiner, och tekniken kommer inledelsevis fungera för grafikkorten R9 290X, R9 290, R7 260X och R7 260, samt APU-kretsar ur Kabini-, Temash-, Mullins- och Beema-familjerna.

Glöm inte läsa chefredaktör Karmeheds krönika om Nvidia G-sync!

Källa: AMD


Relaterade artiklar

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MorkulGambit_2K Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gambit_2K
Medlem
Gambit_2K

Spännande nyheter!

Morkul
Medlem
Morkul

Önskar att nVidia hade släppt sin lösning fri istället då den faktiskt är bättre. Men som vanligt så är det girighet som styr och vi kommer att få en sämre lösning till massorna. 🙁