Asrock har visat ett nytt moderkort med Intels entusiaststyrkrets X99 som verkligen lägger rejält med krut på nätverk. Utöver sina dubbla gigabit-ethernetportar har moderkortet lika många 10-gigabitportar och samtliga anslutningar kan bryggas för en total bandbredd på 22 gigabit per sekund.

Gigabithastighet har varit standard för lokala nätverksanslutningar för konsumenter ett bra tag nu, men en övergång till den snabbare 10-gigabitstandarden kan anas vid horisonten. Fler datorer anslutna på samma nätverk, större filer som hanteras och mer avlastning från lokal lagring till nätverkslagring innebär högre krav på hemmanätverken, och en tiodubblad maximal bandbredd blir en välkommen uppgradering inte minst för entusiaster.

Stödet i moderkort har dock varit väldigt begränsat och den som velat vara tidigt ute med 10 gigabit har behövt investera i ganska kostsamma expansionskort. Nu tar Asrock ett ganska rejält första steg genom att inkludera dubbla nätverkskretsar med 10 gigabit per sekund, plus ytterligare två vanliga ethernetportar som vardera har gigabithastighet.

Fyra nätverkskretsar på ett moderkort

Moderkortet Asrock X99 WS-E/10G marknadsförs mot både arbetsstationer och konsumentdatorer, men med lite olika infallsvinklar. Nyttan för arbetsstationer känns dock lite mer självklar, åtminstone för utvecklare, nätverkstekniker och andra användare som har nytta av multipla nätverksuppkopplingar och gott om bandbredd.

9-10GLAN-BG

Asrock vill även slå ett slag för möjligheten att brygga alla dessa fyra nätverksanslutningar, för en total bandbredd på 22 gigabit per sekund. Det är givetvis inte många nätverk som kommer kunna leverera de hastigheterna ens lokalt och för att komma upp i liknande hastigheter på internet kommer sagda nätverk antagligen behöva en privat och väldigt påkostad fiberlina. Så det är kanske inte världens mest användbara finess, men att möjligheten finns är trots allt ganska häftigt, även om det främst är för markandsföring.

X99_WS-E10G

Utöver det rejäla nätverksstödet ser vi fyra PCIe X16-platser för grafikkort eller andra expansionskort och tre traditionella PCI-platser. Just PCI kan kännas som ett konstigt val för ett så påkostat moderkort, men en möjlig förklaring är att så många PCIe-banor gått åt till nätverkskretsarna att det inte funnits möjlighet att bestycka kortet med fler PCIe-expansionsplatser, men att utrymmet behövt fyllas med någonting användbart. Det används redan dubbla PLX-kretsar som agerar hub för att fördela ut processorns PCIe-banor.

För påkostade arbetsstationer

Det finns även en M.2 X4-plats för att ansluta en kompakt SSD direkt på moderkortet, en Sata Express-kontakt och tolv SATA 6 Gbps-portar. Moderkortet har fullt stöd för både Core-processorer och Xeon-processorer och kan bestyckas med upp till 128 gigabyte DDR4-minne via de åtta DIMM-platserna.

Prislappen är oklar, men ett påkostat moderkort av den här kalibern kommer antagligen inte bli en billig historia, så räkna med att få ge långt norr om 4 000 kronor när X99 WS-E/10G väl lanseras.

Källa: Asrock via Techreport


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid