x99_extreme_11

Haswell-E är dels en plattform för entusiaster och dels en plattform för professionella användare med behov av kraftfulla arbetsstationer med gott om lagringsmöjligheter. Nu har Asrock visat upp sitt nya monstermoderkort X99 Extreme 11, som kan skryta med inte mindre än 18 SATA-portar.

Det finns flera olika anledningar till att man som datoranvändare vill ha gott om lagringsmöjligheter, varesig det handlar om en server eller en arbetsstation. När moderkortets egna lagringsanslutningar börjar tryta vänder sig därför de flesta till PCIe-anslutna RAID-kort, en lösning som Asrock hoppas att fler kunder ska slippa med det nya moderkortet X99 Extreme 11.

Moderkortet är en rejäl skapelse med E-ATX-formfaktor, som likt sina ATX-syskon levereras med Intels LGA 2011-v3-sockel för Haswell-E-baserade processorer, samt åtta DIMM-platser för upp till 128 gigabyte DDR4-minne. För grafikkort och andra expansionskort finns det totalt fem PCIe X16-platser.

x99_extreme_11_3

Den mest iögonfallande funktionaliteten hittar vi dock på moderkortets högra sida. Det finns inte mindre än 18 SATA 6 Gbps-portar, vilket bör räcka med råge för de flestas lagringsbehov. Den stora mängden SATA-portar kräver en rejäl lagringskontroller som fått aktiv kylning. Skulle SATA-utbudet mot förmodan vara otillräckligt kan du även ansluta dubbla M.2-enheter, som var och en har stöd för PCIe 3.0 X4.

Det finns fortfarande ingen officiell prissättning, men det vore rimligt att anta att X99 Extreme 11 kommer gå på minst 4 000 kronor med liknande moderkort som referens.

Relaterade artiklar

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
ctrlGrodan BollperwineLajnussSebbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sebbe
Medlem
Sebbe

”Några” Seagate 10TB så klarar man sig en stund. Undrar vad en RAID-0 ger för överföringshastighet på 18 diskar? Hoppas man har backup bara. 😡 😳

Sgt Spiff
Gäst
Sgt Spiff

Finns det ens några chassin som inte är serverchassin med plats för 18 3,5″are?

Birks
Medlem
Birks

Hoppas det är raid stöd på de 18 portarna annars är det tämligen ointressant.

Sebbe
Medlem
Sebbe

Ett 900D klarar i alla fall 15 diskar, vilket är nära nog.

Linus Ask
Medlem
Linus Ask

Hahaha såg nästan lustigt ut med så många portar 😀 lite väl många om det inte finns stöd för riktig raid.

perwine
Medlem
perwine

Varför ens tveka om det finns raidstöd. Ännu mer speciellt med tanke på deras målgrupp som är de som köper extra raidkort. Frågan är snarast vilka varianter av raid som kan skapas och hur bra den hanterar dessa.

Grodan Boll
Gäst
Grodan Boll

RAID-nivåer?
Hotswap?
Cache?
Battery-backup?

Dvs. enkla saker som ett riktigt RAID-kort klarar av.

ctrl
Gäst
ctrl

Övergett vanlig Hw-raid själv då det är för beroende av speciella hårdvaror. kör med ZFS nu för tiden och tycker det fungerar prima. Bara flytta diskarna och köra oavsett moderkort vid uppgradering typ.

Detta moderkort är nog ypperligt för ZFS burkar som står och tuggar i en garderob eller så.