Zalman har tidigare varit en väldigt välkänd tillverkare datorkylning, men idag ser det desto dystrare ut för den koreanska aktören. I samband med att moderbolaget, Moneaul, hamnat i en bedrägerihärva har Zalmans ekonomi dragits i botten och lett till en konkursansökan.

Under tidigt 2000-tal var Zalman ett av marknadens mest välkända varumärken som specialiserade sig på datorkylning, främst i form av processor- och grafikkortskylare, fläktar, nätaggregat, chassin och kringutrustning. År 2011 köptes företaget upp av den större koncernen Moneaul, som blev Zalmans nya moderbolag.

Moneaul har dock hamnat i en rejäl ekonomisk röra. Anställda hos företaget har trätt fram med uppgifter om bedrägeri, där Moneaul ska ha fabricerat sina omsättningssiffror för att kunna säkra banklån. Det innebar att även Zalmans bokföring användes för att driva vidare bedrägeriet, tills verksamheten inte längre kunde fortsätta nu i höst.

zalmancnps9900max

Zalman CNPS9900

Moderbolaget har ansökt om konkurs och drar därför också Zalman med sig. Det är Moneaul som anklagas för bedrägeri, men med sina finanser körda i botten har Zalman helt enkelt inte resurser att fortsätta driva verksamheten. Totalt ska de tre Moneaul-cheferna Harold Park, Scott Park och Won Duck-yeok ha tagit emot 3,92 miljarder dollar i lån, motsvarande 29 miljarder kronor, som sedan inte kunde betalas tillbaka.

Det är just nu osäkert hur det ser ut för Zalman i framtiden. Det är inte omöjligt att en annan aktör väljer att köpa upp och investera i företaget i och med att det fortfarande är ett varumärke som klingar bekant hos många entusiaster, men det är inte heller omöjligt att den tidigare stora kylartillverkaren nu får lägga verksamheten på hyllan en gång för alla.


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid