Handkontrollen är tänkt att vara det primära vapnet till Valves kommande operativsystem Steam OS, och således visade företaget upp en egen handkontrollsdesign i september, kallad Steam Controller. Nu visar de i ett videoklipp hur kontrollen fungerar i diverse spel.

Steam Controller ser lite annorlunda ut än en traditionell handkontroll. Till att börja med att Valve valt att använda sig av två stora pekplattor istället för analogspakar, som i kombination med deras utformning och haptisk respons i form av vibrationer är tänkta att fungera lika bra för att simulera analogspakar som för att ersätta en mus.

Istället för att ha ett kluster av fyra knappar som man kommer åt med ena tummen, som är fallet med både Xbox- och Playstation-kontrollerna, finns det dels fyra knappar placerade kring mittenpartiet av kontrollen, så att två knappar är åtkomliga med respektive tumme på vardera sida. Själva mittenpartiet kommer utgöras av en pekskärm, men på prototypkontrollerna Valve visar upp används istället en platta med fyra fysiska knappar.

I ett klipp på Youtube visar Valve upp diverse olika scenarion och hur handkontrollen hanterar dem. Först spelas en session Portal 2, ett pusselspel i första person där kontrollen tycks vara både responsiv och precis, och plattorna har programmerats snarlikt analogspakar på en traditionell kontroll. Rörelser styrs med vänster platta och siktet med höger.

Nästa spel är Civilization V, där höger platta får simulera en mus och således kan peka och klicka i spelets gränssnitt. Vänster platta får i sin tur simulera piltangenter för att manövrera fram och tillbaka över kartan.

Kanske mest intressant är testet i Counter Strike: Global Offensive, då förstapersonsskjutare är en genre där mus och tangentbord ofta ses som närmast oumbärliga kontrolldon och analogspakar inte riktigt matchar i mån av precision och hastighet. Steam Controller får här ett kontrollschema snarlikt det i Portal 2, men i ett snabbare och mer precist speltempo.

Av presentationen att döma presterar kontrollen överraskande bra i åtminstone de uppvisade spelen, och Valve lägger vikt på att den kommer kunna programmeras för att fungera i alla spel tack vare möjligheten att simulera mus och tangentbord. Den kommer fungera delvis till Valves eget operativsystem Steam OS, men även till Steam-spel under Linux, Windows eller Mac OS X.

Ännu är kontrollen i betastadiet, och vi ser fram emot att få testa hur den presterar närmare en officiell lansering.


Relaterade nyheter

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments