Snart kommer miljoner teknikanvändare jubla i kör. USB 3.0 Promoter Group meddelar nu att organisationen jobbar på nästa standard för USB-gränssnittet. USB 3.1-specikationen kommer bland annat omfatta en ny kontakt som blir betydligt mindre och symmetrisk – den funkar alltså oavsett vilken sida som är upp eller ner.

Det är nästan lite beklämmande att vi inte redan har fått se en symmetrisk variant av den vida använda USB-kontakten. Det är sannligen stora mängder frustration som uppkommit genom åren när vi med flera försökt trycka in en USB-kabel i kontakten på en väl instuvad dator eller desperata försökt att sätta mobiltelefonen på laddning i sovrumsmörkret.

I mitten av 2014 kan dock räddningen vara här. USB 3.0 Promoter Group skriver i ett pressmeddelande att organsationen ska lansera en ny kontakt, kallad Type-C. En kontakt som ska möta en utvecklad designtrend i form av storlek och användarvänlighet.

Apple visade vägen med introduktionen av sin Lightning-kontakt och för de som använt den senare är det svårt att acceptera den asymetriska USB-anslutningen på datorer och hemelektronik.

”Type-C will enable an entirely new super-thin class of devices from phones to tablets, to 2-in-1s, to laptops to desktops,[…]This new industry standards-based thin connector delivering data, power, and video is the only connector one will need across all devices.” utvecklar Alex Peleg från Intel.

För de flesta med oss är detta minst sagt välkomna nyheter. Förvisso kommer detta betyda att alla dagens USB-produkter kommer kräva en adapter för att fungera med det nya gränssnittet. Det är däremot en smäll vi helt klart kan leva med om vi snart kan byta ut frustrationsrynkorna mot ett leende när vi kopplar in våra USB-prylar. Att kontakten sedan blir mindre till storleken och universal över en stor mängd produkter är även det en mycket glädjande nyhet.

Källa: USB.org (PDF)


5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
S0urcerr0RandersemanuelDravondmcnaldoTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Inte en dag försent.

Mikael
Medlem
Mikael

De enda USB-kontakterna som har problemet med att man försöker stoppa in den åt fel håll är typ-a och micro-a. Övriga versioner är gjorda så att man både ser och känner vad som är rätt håll. Mobiler använder väl micro-b och där har jag aldrig haft problem att hitta rätt.

Dravond
Medlem
Dravond

Äntligen, det som apple faktiskt gjort bra med deras lightning (att den är properitär and what not gör att den ju inte är lika mysig..) att det var enkelt att plugga in.. frågan är om den kommer vara hålbar och om de lyckas få till en bra mekanism för att hålla fast kontakten… undrar om de lyckas få in USB3 ladd i samma kontakt 100W 😀

andersemanuel
Gäst
andersemanuel

Halleluja! 😀

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Attans! Kommer sakna nostalgin med allt kämpande med att koppla in gamla hederliga usb-don! Hoppas inte att den nya kontakten är så liten att det blir på en oroväckande nivå. Vill ju inte knäcka den för att musen/tgb råkar rasa ner i golvet, eller att jag råkar peta till usbminnet som sitter i datorn.

Nä, jag ser inte positivt på detta. Hoppas iaf att adaptrarna funkar bra. Kan kanske vara värt att skaffa adapter som inkorporerar en snutt förlängningskabel för att minimera risken för ovanstående problem.