Samsung och Nvidia ligger i en tuff patentstvist där den koreanska teknikjätten tar kommandot med ett nytt drag efter sin första motstämning – Nvidia startade tvisten genom att stämma Samsung för patentsbrott. Samsung ber nu den amerikanska regeringen att stoppa importen av Nvidias Geforce och Tegra-kretsar.

Patentstvisten startade i början av september när Nvidia – för första gången i sin 21 åriga historia – lämnade in en stämningsansökan för patentbrott. Anklageserna var riktade mot de två processorgiganterna Samsung och Qualcomm, två företag Nvidia menade bryter mot inte mindre än 7 av grafikkortstillverkarens GPU-patent.

Stämningen ska enligt Nvidia tvingats fram efter att vare sig Samsung eller eller Qualcomm velat betala lcensieringskostnader för de tekniker som Nvidia menar att företagen nyttjar i sina produkter. Nvidia har specifikt namngett produkter med GPU-kretsar ur Qualcomms Adreno-familj samt grafikkretsarna ARM Mali och Imagination PowerVR. Patenten i fråga behandlar allt från kretsdesign till renderingstekniker och ljussättning.

Nvidia_Geforce_GTX_700

Patentstriden trappas upp av motstämning från Samsung

Samsung som har en viss vana vid patentstvister, genom sina mångåriga fajter med bland annat Apple, var inte sena på att återgälda tjänsten och levererade en egen stämning mot Nvidia bara en knapp vecka efter att man blivit ställda mot väggen av den gröna grafikkortstillverkaren. Samsung hävdar att Nvidia i själva verket bryter mot sex av Samsungs egna patent och att Nvidia helt sonika förvirrat konsumenter genom falska prestandatester från surfplattan Shield Tablet. restandatester som enligt Samsung felaktigt visar hur Tegra K1 processorn presterar bättre än Exynos 5433 kretsen i Galaxy Note 4. Något Nvidia senare försökt motbevisa med en mängd detaljerade prestandatester på de två ovan nämnda processorkretsarna där Tegra K1 mycket riktigt plockade hem segern i merparten av testerna.

Benchmarks

Samsung attackerar Nvidia på flanken

Samsung har nu höjt insatsen genom att skicka ett klagomål till US International Trade Commission där företaget ber den federala byrån att stoppa importen av Nvidias Geforce-grafikkretsar och företagets mobila Tegra-processorer. En begäran som skulle sätta stora käppar i hjulet för både Nvidia och många av företagets kunder ifall den går igenom.

Även om Nvidia skulle sitta på trumf i slutändan är en stämningsansökan ofta en betydligt mer långdragen process än ett klagomål till ITC. Varför Samsung skulle kunna skapa sig ett betydligt bättre förhandlingsläge om företaget får medhåll av ITC.

Nvidia menar inte hunnit sätta sig in i begäran till ITC men säger till Bloomberg att man ser fram emot att följa upp sin egen stämningsansökan.

Källa: BloombergReuters

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
pege63
pege63
9 Årtal sedan

Grafikkorttillverkare skulle kanske först betala licens till Håkan Lans till att börja med

Håkan Lans
Håkan Lans
9 Årtal sedan

Håller med!