Nvidia är på krigsstigen och har expanderat sin roadmap med nästa generations grafikkrets, Pascal. Nvidia har minst sagt vågade planer på att få ut så mycket som möjligt av dess höga bandbredd och staplade 3D-minne – via det helt egna gränssnittet NVLink.

Det gröna laget slår på krigstrummorna under GPU Technology Conference i Kalifornien, och två stora nyheter har visats upp av företagets VD Jen Hsun Huang på scen. Ett nytt monsterkort kommer inom kort ta plats på marknaden, och lite längre fram kommer vi få se den riktigt stora nyheten – nästa generations grafikprocessor.

Nvidias vana att ge sina grafikkretsar kodnamn efter fysiker fortsätter och näst i ledet efter Maxwell står Pascal, uppkallad efter den franske matematikern och fysikern Blaise Pascal. Intressant nog är det inte bara beräkningskraft som står i fokus för den nya grafikkretsen, utan främst hur Nvidia har lyckats krympa kretsen till ett format som tar upp en tredjedel av storleken hos ett PCIe-expansionskort – och samtidigt drastiskt öka bandbredden kortet kan arbeta i.

Nvidia tacklar AMD och HSA med Unified Memory och 3D-minne

Pascal är tänkt att använda sig av 3D-minne, där minneskretsarna staplas ovanpå varandra för att drastiskt minska kravet på PCB-yta. Dessutom utlovar Nvidia att 3D-minnet tillåter dem att bygga in minnet i samma paket som själva grafikprocessorn, och på så sätt erbjuda en betydligt högre bandbredd – uppåt 2 till 4 gånger högre.

pascal3

Samtidigt ger Nvidia svar på AMD:s satsning på HSA och HUMA, tekniken där CPU och GPU är mer jämnställda än i traditionella system och kan dela systemminnet med färre flaskhalsar än tidigare. Med Unified Memory vill Nvidia ge liknande fördelar åt utvecklare, och låta grafikkretsens dedikerade minne arbeta tillsammans med systemets internminne. Exakt hur tekniken ska implementeras är ännu inte helt förklarat, men en av hörnstenarna blir vad Nvidia kallar för NVLinks.

NVLinks – Nvidia tar bandbredden i egna händer

Samtidigt arbetar Nvidia på en ny teknik för att låta grafikprocessorn kommunicera med datorns CPU. Enligt Nvidia är PCIe 3.0 helt enkelt inte tillräckligt, och istället vill de introducera vad de kallar NVLink. Med NVLInk vill Nvidia ge grafikprocessorn en mer direkt kanal till CPU och systemets internminne, med en bandbredd på 5 till 12 gånger högre bandbredd än PCIe, eller mellan 80 och 200 gigabyte per sekund.

pci-e_single_dual

Endast en traditionell PCIe-anslutning blir en flaskhals för moderna grafikkretsar, menar Nvidia.

Tanken är att PCIe fortfarande kommer användas som en kommunikationskanal, som hanterar alla de operationer som CPU begär av grafikprocessorn. NVLink kommer i sin tur stå för alla de operationer som grafikprocessorn begär av CPU.

nvlink_single_dual

NVLink låter grafikkortet kringgå PCIe-kanalen och skicka data med hög bandbredd direkt till processorn.

NVLink kommer dock kräva en processor och ett moderkort med stöd för tekniken. När Pascal ansluts till ett system som inte har stöd för NVLink kommer all trafik istället gå över PCIe som vanligt, och på så sätt bibehålla bakåtkompatibilitet med äldre system. Den stora frågan är dock vad vi kommer få se för system med stöd för NVLink, och hur stödet kommer se ut från Intels och AMD:s sida. Främst kan vi räkna med att se stöd för tekniken i superdatorer och datacenter.

I Nvidias roadmap ligger Pascal efter Maxwell, så vi kan förmodligen räkna med att börja se de första konsumentprodukterna med den nya grafikkretsen förväntas hitta ut på marknaden på allvar under 2016. För närvarande är Nvidia Maxwell på väg ut på marknaden, och förväntas ta över som företagets flaggskeppsarkitektur senare i år.

pascal2

Vi ser verkligen fram emot att få se mer av vad Nvidia har i kikaren med Pascal, hur de tänkt sig få igenom stödet för sin NVLink-teknik, och vad vi kan vänta oss för prestanda i system som väl får stöd för tekniken.


Relaterade artiklar

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
SluggerMcKinleyAlibabertPermafrozt Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Varför måste journalister hela tiden referera till ”Det gröna laget”? Känns lite oprofessionellt men framför allt då det är är det sådana klyschor man får höra ifrån diverse fanboys.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Men Nej NEJ Nvidia! Vi behöver färre standarder och färre bussar, inte fler!

Hans G Mark
Gäst
Hans G Mark

Vilken skojuppvisning från clownen själv i egen hög person. Nvidia sjunger på sista versen. De har bara sina GPU:er till skillnad från AMD som kan kombinera CPU och GPU till APU.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Hans G Mark”]Vilken skojuppvisning från clownen själv i egen hög person. Nvidia sjunger på sista versen. De har bara sina GPU:er till skillnad från AMD som kan kombinera CPU och GPU till APU.[/quote]

Marknaden för persondatorer är mer eller mindre död, omsättningen har minskat och vinstmarginal erna lika så.
Då det sitter en nVidia SOC i stort sätt alla stora bilmärken och deras framgångar på servermarknaden för att nVida i dag är starkare på mycket länge.

Permafrozt
Gäst
Permafrozt

[quote name=”Hans G Mark”]Vilken skojuppvisning från clownen själv i egen hög person. Nvidia sjunger på sista versen. De har bara sina GPU:er till skillnad från AMD som kan kombinera CPU och GPU till APU.[/quote]

Håller med. Man måste vara en idiot om man köper överhypade produkter till överhypade priser av det där överhypade företaget.

Alibabert
Gäst
Alibabert

Folk köper väl ändå inte Nvidia längre hoppas jag. De är mest kända för sina fultricks i branschen.

Medlem
Arne Berg

Hoppas på en socket på moderkorten som på cpu.
Synd bara att det bara är Nvidia & inte flera aktörer, gemensamma stadarder vore bäst.

McKinley
Medlem
McKinley

Så mycket blint hat bland kommentarerna.

Slugger
Gäst
Slugger

Vad folk gnäller hela tiden, gnäll på AMD istället så kanske dom kan licensera NV-Link och på sätt få det till era byggen.

Men jag glömde bort att AMD’s anhängare anser att allt ska vara gratis, om det skulle ske stannar utvecklingen.