G-Sync är en lösning utvecklad av Nvidia för att en gång för alla ta död på bildfenomen som stuttering och tearing. Den kombinerade hård- och mjukvarubaserade lösningen låter Nvidias grafikkretsar ta kontroll över din skärm och styra dess uppdateringsfrekvens efter systemets prestanda.

Digitala bildskärmar uppdaterar sin bild vid en given frekvens och för merparten av dagens datorskärmar sker detta med intervaller på 60 eller 120 hertz. Tyvärr är det ofta svårt att matcha skärmarnas uppdateringsintervall med din dators prestanda och antalet bildrutor (fps) som grafikkortet kan trycka ut varje sekund. När antalet fps och skärmens uppdateringsfrekvens skiljer sig kan det uppstå problem som ryckningar och lagg. Detta kallas för tearing och stuttering, fenomen som gör det svårt att få en följsam och verklighetstrogen spelupplevelse.

Skärmen styrs av din Geforce GPU

Nvidia har nu bestämt sig för att försöka eliminera detta problem och taktiken är att kombinera en dedikerad styrkrets med skräddarsydd mjukvara. Taktiken är att med G-Sync ta kontroll över bildskärmens uppdateringsfrekvens och göra den dynamiskt anpassad efter antalet fps som ditt grafikkort levererar. Detta ska i teorin eliminera problem med timing och ge en till synes helt följsam bildrendering på skärmen. Något som både de första oberoende förhandstittarna samt uttalande från Nvidias partners verkar bekräfta.

“Our games have never looked or played better]…]G-SYNC just blew me away!” sa Johan Andersson, chefsutvecklare på Dice, efter en demonstration av tekniken.

Flera G-Sync-skärmar anländer 2014

G-Sync kräver en dedikerad krets för att synkronisera monitorns uppdateringsfrekvens med grafikkretsen och inledningsvis kommer Nvidia lansera ett separat kretskort som kan installeras i Asus gamingskärm VG248QE. Denna modifikation gör skärmen kompatibel med G-Sync och tanken är att både sälja modulen separat till flinka konsumenter samt sälja modifierade skärmar direkt i butiker. Efterhand kommer det även dyka upp skärmar med tekniken inbakad från fabrik och enligt Nvidia har bland annat Philips, Benq och Viewsonic redan hoppat på tåget.

gsync-module

gsync

”NVIDIA G-SYNC monitors developed and manufactured by monitor OEMs will be available for sale next year. These monitors will range in size and resolution, scaling all the way up to deluxe 3840×2160 “4K” models, resulting in the ultimate combination of image quality, image smoothness, and input responsiveness.” skriver Nvidia i ett pressmeddelande.

Nvidia demonstrerade sin G-Sync teknik för media och partners under ett pressevent i Montreal och de direktrapporter som gått att läsa från eventet är minst sagt positiva där tekniken kallats en ”game changer” och lovordats av flera tunga profiler inom spelmarknaden. Vi ser helt klart fram emot att höra mer om Nvidias satsning på G-Sync som alltså ser ut att få fart ordentligt under nästa år med fler G-Sync kompatibla skärmar på butikshyllorna.

Vad tycker ni läsare, är G-Sync en teknik som kan påverka eventuella grafikkortsköp i höst?

Källa: Nvidia, Anandtech


Relaterade artiklar

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
S0urcerr0RAnoneraMorkulchristian Aadolf512 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
real
Gäst
real

Bah, varför döpte dom det inte till n-sync? Oh Wait… 😀

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

[quote name=”real”]Bah, varför döpte dom det inte till n-sync? Oh Wait… :D[/quote]

It’s tearing up my heart when I’m with you, but when we are apart I feel it too! (Skäms över att jag kan den texten… hårdrockare)

Jag vill se tekniken med mina egna ögon, rakt av känner jag bara att detta är rätt onödigt och billigt sätt att öka intäkterna.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Oldvikingschool”]Jag vill se tekniken med mina egna ögon, rakt av känner jag bara att detta är rätt onödigt och billigt sätt att öka intäkterna.[/quote]

Tekniken i sig tycker jag är riktigt bra dock så är videon helt poänglös! Att försöka visa skillnaden mellan 50 och 60 FPS på video inte ens kommer upp i 50 FPS, i alla fall inte den youtube version som är länkad. Det går helt enkelt inte att se någon skillnad på den videon.

Maedbo00r
Gäst
Maedbo00r

Varför snackar ingen om standard trippelbuffering som i princip eliminerar behovet av g-sync. skärmen ritar från buffer agrafikkortet skriver till buffer bsenaste färdiga bilden ligger i buffer c när skärmen ritat klart en bild byter a och c platsnär grafikkortet skrivit klart en bild byter b och c plats detta betyder att skärmen alltid ritar den senaste bilden och gpun behöver aldrig vänta.Visst ibland kan en skärmcykels delay uppstå (grafikkortet klart nanosekunden efter skärmen bytt frame),men med en 120+hz skärm ger detta en maximal skillnad mot g-sunc på 6ms, men med ett snitt på 3ms.Inte mycket nog för att orka… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Maedbo00r”]Varför snackar ingen om standard trippelbuffering som i princip eliminerar behovet av g-sync. skärmen ritar från buffer agrafikkortet skriver till buffer bsenaste färdiga bilden ligger i buffer c när skärmen ritat klart en bild byter a och c platsnär grafikkortet skrivit klart en bild byter b och c plats detta betyder att skärmen alltid ritar den senaste bilden och gpun behöver aldrig vänta.Visst ibland kan en skärmcykels delay uppstå (grafikkortet klart nanosekunden efter skärmen bytt frame),men med en 120+hz skärm ger detta en maximal skillnad mot g-sunc på 6ms, men med ett snitt på 3ms.Inte mycket nog för att… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

lär kosta en bra slant.

Mikael
Medlem
Mikael

Det låter som en bra idé, men borde ha introducerats för länge sedan som någon form av branschstandard. Proprietära tekniker skapar ju bara splittring. Om jag känner Nvidia rätt kommer de se till att detta inte funkar tillsammans med AMD-kort även om det egentligen borde gå med en enkel driveruppdatering.

christian A
Gäst
christian A

[quote name=”flopper”]lär kosta en bra slant.[/quote]

1400kr för ett kitt till asus VG248QE som kostar ~3000kr.
Då får du byta det själv och garantin på skärmen är förbrukad, dock får du 1 år på g-syncmodulen du skruvar in i skärmen.

Om detta skulle vara en öppen standard så tror jag att det skulle finnas potential i detta, men eftersom det kommer vara låst till Nvidia så kommer det tyvärr bli en flopp.

Daniel Sundahl
Medlem
Daniel Sundahl

Eftersom tekniken bakom är enkel att förstå tycker jag detta verkar vara ett mycket bra sätt att gå tillväga för att skapa en bättre spelupplevelse eftersom det är då behovet är som störst. Att nVidia skulle kunna göra så att det inte fungerar med AMD tror jag inte på då det inte lär vara särskilt svårt för AMD att ”avkryptera” själva G-Sync kortet då det handlar om signaler. Däremot kan nVidia ha patent på själva tekniken så att de skärmar som har detta får betala för att använda det, ser inget konstigt med det då världen är gjort av pengar.… Läs hela »

gustav II
Medlem
gustav II

min qx2710 skärm drivs också direkt från grafikkortet och när jag spelar så halveras INTE frameraten under 110hz men den går heller inte över 110hz (linux). De öppna drivrutinerna för AMD:s grafikkort är faktiskt helt ok(har hd5850).

ett problem med att variera uppdateringsfrekvensen på skärmen är att en skärm ofta ger olika brightness beroende på klockfrekvens.

christian A
Gäst
christian A

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Morkul”][quote name=”Oldvikingschool”]Jag vill se tekniken med mina egna ögon, rakt av känner jag bara att detta är rätt onödigt och billigt sätt att öka intäkterna.[/quote] Tekniken i sig tycker jag är riktigt bra dock så är videon helt poänglös! Att försöka visa skillnaden mellan 50 och 60 FPS på video inte ens kommer upp i 50 FPS, i alla fall inte den youtube version som är länkad. Det går helt enkelt inte att se någon skillnad på den videon.[/quote] Det är det som jag tycker är mest spännande. Du behöver såklart se detta live för att få… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”christian A”] 1400kr för ett kitt till asus VG248QE som kostar ~3000kr. Då får du byta det själv och garantin på skärmen är förbrukad, dock får du 1 år på g-syncmodulen du skruvar in i skärmen. [/quote] Först: Nej du kommer inte förlora någon garanti, förstår faktiskt inte varför du skulle göra det? Det är en lucka bakpå skärmen du öppnar och trycker inte kortet. Tordes inte skriva något om detta igår men nu har jag dubbelkollat! En av de stora fördelarna är att denna lösning även fungerar med dubbla grafikkort och helt tar bort alla problem med shutter.… Läs hela »

Anonera
Gäst
Anonera

Detta är nog det bästa sedan skivat bröd!

Vissa kanske inte stör sig på sånt, men gud vad det suger när man får tearing, och jag vet att många jag känner avskyr det med, drygt problem helt enkelt. Kan man få bra flyt utan en negativ effekt på sin fps så är det ju bara kanon! Adaptive v-synk i all ära, men kan man få en lösning som sitter permanent i sin skärm så är det ju så mycket bättre. Priserna lär sjunka ganska kraftigt med tiden med.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

kunglig old school mod! Alltid kul att overrida befintliga teknik med överlägsna kretsar! 🙂
På 90-talet fanns folk (inkl mej själv) som gjorde liknande saker med ex ljudkort.
Folk som ex köpte Sound blaster AWE32 kort o moddade DACen med bättre kondensatorer o liknande. Eller overrajdade PC-speakern med alternativ DAC, eller valde att istället outputta ljudet via parallelporten (LPT) till hembyggd DAC.
Riktigt trevlig nyhet faktiskt!