Både spelare och spelutvecklare ser fram emot att få sätta tänderna i Microsofts nya grafiuk-API Directx 12, som bland annat utlovar bättre prestanda genom att arbeta närmare kislet. I ett blogginlägg bekräftar nu Microsoft att Directx 12 kommer lanseras tillsammans med det nya operativsystemet Windows 10 nästa år.

Directx är en stor faktor som lett till att Microsoft Windows är så pass dominant inom PC-spelande som det är idag, men idag ställer utvecklare och spelare något högre krav när det kommer till grafik-API. AMD har lanserat sitt eget API, Mantle, som är skräddarsytt för GCN-grafikprocessorer och därmed kan leverera mer prestanda genom att arbeta närmare kislet och avlasta datorns processor. Apple har även visat upp en snarlik lösning för Mac OS X och Ios, kallad Metal.

Med Directx 12 utlovar Microsoft utöver nya, häftiga grafikeffekter även betydligt bättre effektivitet, i stil med Mantle och Metal. Den nya versionen av Microsofts API ska vara mindre ivägen för utvecklare och låta programmerare få mer kontroll över grafikkretsen. Vi har tidigare fått 2015 som riktlinje för en faktisk lansering, och nu bekräftar Microsoft att Directx 12 kommer släppas tillsammans med den skarpa versionen av Windows 10.

I nuläget ser Windows 10 och därmed Directx 12 ut att släppas någon gång under andra halvan av 2015, men utvecklare kommer kunna börja experimentera med mjukvaran bland annat genom den nya spelmotorn Unreal Engine 4.

Källa: Microsoft


Relaterade artiklar

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
FanBoyAnderssson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anderssson
Gäst
Anderssson

Snälla microsoft kalla er API Mental. (Mantle, Metal, Mental. Det är bara logiskt så)

FanBoy
Gäst
FanBoy

Nu är tidsplanen klart, flera källor bekräftar att Windows 10 RTM kommer vara klar till Microsoft Build Developer Conference i April 2015 och Windows 10 Retail släpps till allmänheten på antingen på COMPUTEX eller CES i Juni 2015.

Detta betyder att DirectX 12 kommer vara helt färdigt senast Juni 2015.