nano_banner

AMD Radeon R9 Nano visades upp för första gången i samband med lanseringen av Radeon R9 Fury X i juni, och sedan dess har en hel del information om minstingen läckt. Nu är det äntligen dags för AMD att officiellt presentera sin imponerande nyhet i Fiji-familjen: Radeon R9 Nano.

Med lanseringen av det kompakta och kraftfulla grafikkortet Radeon R9 Fury X visade AMD att de fortfarande har mycket att ge. Fury X med Fiji-kärnan, HBM-minnet och den skräddarsydda vattenkylningen blev snabbt ett omtalat entusiastkort, inte minst tack vare sin storlek. Det luftkylda prestandakortet Radeon R9 Fury släpptes inte långt efter Fury X, och nu är det dags för den tredje och minsta familjemedlem att visa sig.

Samma krets som i Radeon R9 Fury X, prestanda som Radeon R9 Fury

Grafikfamiljen Fury är AMD:s viktigaste grafikkortslansering på många år. Två år efter lanseringen av Radeon R9 290X är AMD tillbaka med en ny grafikkrets som imponerar i prestanda och kraft. Jämfört med R9 290X är Nano 40 procent kortare och har ett kretskort som mäter in på otroliga 152 millimeter. Men det tar inte slut där. AMD menar att Nano är upp till 30 procent snabbare än R9 290X, 20 procent svalare och förbrukar 30 procent mindre ström än 290X. Hur man än vrider och vänder på det så är det inget mindre än en imponerande utveckling för AMD:s grafikkort.

nano_rear

AMD bjöd på en rejäl överraskning när skynket för Nano lyftes. AMD har utrustat minstingen med exakt samma Fiji-kärna som i storebror Fury X. Med samma antal streamprocessorer på mindre yta och betydligt lägre TDP-värde lyckas AMD överstiga våra förväntningar, och lite till.

  Radeon R9 Fury X Radeon R9 Fury Radeon R9 Nano
Tillverkningsteknik 28 mm 28 nmm 28 mm
Streamprocessorer 4 096 st. 3 584 st. 4 096 st.
Beräkningsenheter 64 st. 56 st. 64 st.
Klockfrekvens Upp till 1050 MHz Upp till 1000 MHz Upp till 1000 MHz
Beräkningsprestanda 8.6 TFLOPS 7.2 TFLOPS 8.12 TFLOPS
Texturenheter 256 st. 224 st. 256 st.
ROPs 64 64 64
Minne 4 GB HBM 4 GB HBM 4 GB HBM
Minnesfrekvens 500 MHz 500 MHz 500 MHz
Minnesbuss 4096-bit 4 096-bit 4 095-bit
Strömförsörjning 2 x 8-pin 2 x 8-pin 1 x 8-pin
TDP 275W 275W 175W

På pappret är Nano nästan identiskt med Fury X. Med samma fullstora Fiji-krets innebär det att Nano är utrustad med 4 096 streamprocessorer, betydligt fler än de 3 584 stycken som finns i Radeon R9 Fury. Likt de andra korten i Fury-familjen ser vi även i Nano 4 gigabyte High Bandwith minne (HBM) med en total minnesbandbredd på 512 gigabyte per sekund.

AMD specificerar inte riktigt vad klockfrekvensen hamnar på utan skriver att det är ”upp till 1 000 megahertz”. Likt Fury X:s klockfrekvens förväntar vi oss att Nano har en variabel klockfrekvens som har ett max på ungefär 1000 megahertz, 50 megahertz lägre än Fury X. Även om Nano på pappret är nästan identiskt med Fury X placeras det istället på samma nivå som R9 Fury på prestandaskalan. Antagligen beror detta på de något lägre klockfrekvenserna och den låga strömförbrukningen.

100 watt lägre effektförbrukning

AMD specificerar effektförbrukningen till 175 watt, en imponerande minskning på 100 watt från 275 watt på Fury X. Hur AMD lyckats sänka effektförbrukningen framgår inte men med stor sannolikhet handlar det om variabla klockfrekvenser, som i Fury X och tidigare generations grafikkort. Här får vi även klarhet i betydelsen av ”upp till 1000 megahertz”. Klockfrekvenserna är inte fasta utan skalas effektivt ner om inte grafikkortet är under belastning och ”upp till 1000 megahertz” vid belastning. Det är en ”sweet spot” mellan effektförbrukning och prestanda som Nano-kortet ligger på. De här siffrorna gör att Nano blir det bäst presterande grafikkortet per watt enligt AMD:s egna tester.

AMD_R9_Nano_slide_017

Det enda som egentligen håller tillbaka Nano från att vara likvärdig med Fury X är effekten Enligt AMD ska man enkelt kunna reglera detta i Catalyst Control Center och därigenom, teoretiskt sett, få samma klockfrekvenser som i Fury X. AMD går inte ut med mer detaljerad information om detta än, men påpekar också att värmeproblem kan dyka upp. Vid frågor om strypta klockfrekvenser vid högre temperaturer svarar AMD med att de inte stryper klockfrekvenser runt 75 grader celsius. Först över 85 grader celsius börjar klockfrekvensen strypas, enligt AMD.

Ny kylarlösning går svalare och tystare än förra generationen

I dagsläget finns det inget grafikkort som överstiger Radeon R9 290X:s höga temperatur och ljudnivå, och AMD är medvetna om detta. Till Nano har man valt att utveckla en ny kylarlösning som enligt AMD är betydligt svalare och tystare än Radeon R9 290X. Det handlar om en relativt rejäl kylare bestyckad med dubbla värmeledningsrör och tillhörande block som förflyttar värmen från kretsen och komponenterna. Den nya kylarflänsen har horisontala flänsar som enligt AMD bidrar till bättre luftflöde. Grafikkortet kyls av en stor fläkt som har ett max varvtal på 2700 varv per minut.

AMD_R9_Nano_slide_009

Enligt AMD är den nya kylarlösningen betydligt tystare än R9 290X, vilket i sig kanske inte är en så stor bedrift. AMD specificerar ljudnivån till 42 decibel men utelämnar om det är riktenhet vid vila eller belastning.

4K och Virtual Reality för mini-ITX

Många speldatorer är relativt stora och passar oftast inte in i ett vardagsrum. Kärnan i en speldator är grafikkortet och dessa är för stora för att passa i ett mini-ITX system. AMD anser sig nu ha kommit åt denna olägenhet. Med Nano-kortet menar AMD att man nu kan flytta speldatorn in till vardagsrummet och ställa den vid en hemmabio-anläggning eller på TV-bänken. Nano mäter in på kompakta 152 millimeter och har en visuellt tilltalande design med svart matt kretskort och svart metallkåpa på fronten.

AMD_R9_Nano_slide_014

Likt Fury X och Fury ser vi en uppsjö av bildskärmsutgångar för Nano-kortet, men nu som då saknar vi HDMI 2.0, man får tills vidare nöja sig med HDMI 1.4 utgångar. Alternativet är att använda en DisplayPort till HDMI adapter.

Presterar bättre än GTX 970 i mini-ITX format

I samband med presentationen av Nano passar AMD på att visa upp lite prestandasiffror. Nano jämförs direkt med ett Nvidia GTX 970 i mini-ITX format där Nano-kortet urpresterar Nvidia med god marginal.

AMD_R9_Nano_slide_016

Enligt AMD är Nano cirka 30 procent bättre än ett GTX 970 i mini-ITX format, exaktheten av just den procensatsen bör möjligtvis tas med en liten nypa salt.

Referenskort tills vidare och riktpris för den amerikanska marknaden

Precis som för Fury X är det referenskort som gäller för Nano, åtminstone till en början. AMD menar att man vill vänta med eftermarknadskylare från partnertillverkarna ett tag men ger inget datum på när de här korten kan komma att lanseras. Riktpriset för den amerikanska marknaden blir 649 amerikanska dollar, samma pris som Fury X. Orsaken till det relativt höga priset är att Nano, trots att det har något sämre prestanda på grund av den låga effektförbrukningen, har exakt samma Fiji-krets som Fury X. Den som vill kan även överklocka Nano-kortet så att det i teorin blir ett Fury X. AMD Radeon R9 Nano förväntas dyka upp i butikshyllorna ungefär andra veckan i september.

NordicHardwares analys av AMD:s Radeon R9 Nano-lansering

Hittills är vi på Nordichardware imponerade av de siffror och specfikationer AMD har presenterat för Radeon R9 Nano. AMD har tyvärr valt att göra ytterligare en papperslansering utan fullständiga prestandatester eller mer specifik data om jämförelsen med bland annat GTX 970 mini-ITX och andra konkurrerande kort. En taktik vi har sett tidigare från just AMD men även andra tillverkare som gör det svårt att dra några större växlar kring helhetskänslan kring grafikkortet. Det återstår fortfarande stora frågetecken kring hur kortets ljudnivå står sig mot andra kort än lövblåsaren R9 290X samt hur temperaturer och längre belastning kan påverka grafikkortets variabla klockfrekvens.

Överlag förväntar vi oss att Nano blir populärt bland mini-ITX system med höga krav på prestanda. Samtidigt som prestandan verkar vara långt över vad dagens ITX-kort kan leverera är även prislappen betydligt högre än exempelvis GTX 970 Mini.

Även om R9 Nano i teorin går att överklocka till ett Fury X så är det fysiskt inte samma grafikkort med andra begränsningar, något som bör reflekteras i priset. AMD har inte gått ut med någon svensk prissättning ännu och vi hoppas på att det hamnar något lägre än R9 Fury X. Testexemplar av Radeon R9 Nano bör dyka upp i veckan så vänta er mer uttömmande tester och analyser av AMD Radeon R9 Nano i kommande artiklar på NordicHardware.

 

Lägsta pris på Prisjakt.nu

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
GadgetyMarquzz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Marquzz
Medlem
Marquzz

Märkligt. Med eftermarknadskylare, icke-referens PCB och fabriksöverklockningar så kommer ”Nano” att bli det som Fury X skulle blivit från början. Hela Fury-releasen är från början till slut mycket märklig.

Gadgety
Medlem
Gadgety

Märkligt är väl också att det råder brist på Fury kort på marknaden, kan jag tycka. AMD måste dra in pengar, gör lanseringar, men det är ont om enheter. Cash strapped? Var delvis samma sak med Kaveri APU lanseringen. Kan föreställa mig att Fury X2 blir nedtrimmat likt Nano för att inte rusa iväg i strömförbrukning och värme.

Ingen HDMI 2.0 är ju också lite underligt. Är det inte dags nu?

F.ö. ”Många speldatorer är relativt stora och passar oftast in i ett vardagsrum.” Ha, ha, intressant.