Schweiz är mest känt för klockor, choklad och fina skidbackar men det är lätt att glömma att det även var här som världens största tillverkare av datortillbehör grundades: Logitech. Vi fick en möjlighet att besöka R&D-avdelningen för att få en bättre insikt i hur utvecklingen av dagens datormöss ser ut.

Logitechs historia började på Stanford 1976 med studenterna Daniel Borel och Pierluigi Zappacosta som hade en idé för ett ordbehandlingssystem. Det tog fyra år att utveckla en prototyp som sedan såldes till det Schweiziska företaget Bobst. Efter ett tillskott av Olivetti-ingenjören Giacomo Marini stod grundartrion klar. Ursprungligen ville de döpa företaget till Softech men eftersom det namnet var taget utgick de från det franska ordet för mjukvara, logiciel, och bestämde sig för Logitech.

Så hur kommer det sig att ett företag som riktade in sig på mjukvara skulle komma att bli den störste tillverkaren av tillbehör? Det hände en del på andra sidan atlanten vid den här tidpunkten då Apple visade upp datorn Lisa som använde en mus och även om den inte slog igenom på marknaden väckte den ett intresse hos Logitech då de såg att musen var ett perfekt hjälpmedel för navigering i grafiska gränssnitt. Gruppen begav sig till det tekniska insitutet i Lausanne där en prototyp höll på att utvecklas och assisterade för att få ut den till marknaden. Logitech lanserade sin första mus 1982 och har vuxit med PC-marknaden sen dess. 

Trots att man gått från att vara ett företag med tre anställda till att bli en jätte med över 11 000 anställda har man kvar sina rötter. Utvecklingscentret, som passande är döpt till Daniel Borel, ligger fortfarande i Lausanne och detta gäller även för samarbetet med det tekniska institutet. Det finns mycket mer att prata om när det gäller Logitechs historia men vi lämnar det för tillfället och tar en titt på hur insidan på Daniel Borel-byggnaden ser ut idag.

När man kliver genom dörrarna inser man att besök inte är något ovanligt, lobbyn är uppriggad med produkter som sträcker sig från vanliga datormöss till Ipad-tillbehör och externa högtalare. Med hjälp av nio pekskärmar får vi en presentation av verksamheten samt hur upplägget på dagen kommer att se ut.

 

En av de saker man lägger märke till när man rör sig uppför trapporna är att varje våning är nästintill identisk vilket resulterar i att det är lätt att känna sig vilsen om man tappar bort den övriga gruppen. Den här gången lyckades vi hitta till konferensrummet för den väntande presentationen där det krävdes ett par dator- och kabelbyten för att allt skulle fungera ordentligt. Under presentationen berättade Logitech hur mycket arbete som ligger bakom deras produkter. Inte bara när det kommer till ergonomi och design utan även stryktålighet och materialval. Målet, när det kommer till datormöss, är att de ska hålla i minst tre år om man spelar sexton timmar per vecka. Enligt deras uträkningar motsvarar det 20 miljoner klick vilket förklarar varför det tar över ett år från att man påbörjat utvecklingen av en ny mus innan den kommer till marknaden. Om Logitechs krav på kvalitet var anledningen till att det tog så lång tid att få ut ett mekaniskt tangenbord ville man inte svara på.

 

Presentationen var inte särskilt långt men tillräckligt för att det skulle börja rycka i fingrarna från några av besökarna. Majoriteten av de inbjudna kom från tidningar med inriktning på spel och därför var Logitechs spelhörna förmodligen dagens höjdpunkt. Den var inte uppriggad för vår del utan något som alltid fanns tillgängligt för arbetare på rast – i alla fall om man ska tro Logitech själva.

 

För vår del var en vinst i Gran Turismo-utmaningen från en av våra nordiska grannar tillräckligt för att mätta spelhungern. Det var kul att titta på utbudet av spelmöss, tangenbord och hörlurar men allt som visades upp har redan lanserats och vi kände oss mer intresserade av att få se hur utvecklingen och framtagningen ser ut. Därför var vi glada när klockan ringde för att fortsätta rundturen till källaren.

Innehåll

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
BirksNils-Erik Gustafsson-Tjalve-Tempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Kul med sådana här reportage!

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag gillar sådana här reppotage. Det gör att man kommer närmare tillverkarna på något sätt 🙂

Nils-Erik Gustafsson
Gäst
Nils-Erik Gustafsson

Trevligt reportage, men jag skulle inte kalla École Polytechnique Fédérale de Lausanne för ”tekniskt institut” utan för ”teknisk högskola” (precis som ETH i Zürich är). Det var förresten EPFL:s professor Jean-Daniel Nicoud som designade vad som blev Logitechs första mus, även om den inledningsvis tillverkades hos urfabrikanten Dubois Depraz SA. Jag arbetade på CERN 1982 och efter att ha pratat med professor Nicoud köpte jag in en av de första Depraz-mössen. Den hade ett fräst mässingsblock som huvudkomponent, men fungerade dåligt. Efter telefonsamtal med Depraz fick jag en Mark II-modell istället. Då var den frästa mässingen utbytt mot ett gjutet… Läs hela »

Birks
Medlem
Birks

Om de inte hade en robot för att testa ”ta på sig och ta av sig headsetet” så borde de bygga en, mitt G930 gick av och jag är tydligen inte ensam.
Men vi får se vad supporten säger då garantin gått ut.