I år sker en övergång till 14 och 16 nanometers tillverkningsteknik i flera olika branscher, men för att kunna rulla ut nästa och nästnästa generations elektronik krävs framförhållning. Nu har IBM lyckats tillverka fungerande kisel i 7 nanometer, den processnod som förväntas ersätta den kommande 10-nanometerstekniken.

Även om IBM inte längre är en stor spelare inom kommersiell processortillverkning så är de fortfarande en drivande aktör inom materialforskningen som ligger bakom utvecklingen av kommande kretsar. Kretsutvecklingen drivs framåt av möjligheten att tillverka mindre och mindre transistorer, någonting som har blvit allt dyrare och svårare. I år migrerar flera företag, däribland Intel, till 14 nanometers tillverkningsteknik som förväntas följas av en processnod på 10 nanometer omkring år 2017.

Därefter har hela branschen varit väldigt tystlåten om vad som kommer efteråt. En övergång till 7 nanometer är vad som har antagits, men på så små skalor blir kisel ett svårare material att arbeta med och den utrustning som används för att ”rista” ut transistorerna ur halvledarmaterialet behöver även den vidareutvecklas för att klara av en så hög precision.

IBM blir först med 7 nanometer

Nu har IBM tagit plats i rampljuset som det första företaget med en fungerande 7-nanometerskrets. Genombrottet rapporteras av företagets materialforskningsarm IBM Research i samarbete med andra stora aktörer i branschen, däribland Samsung och Globalfoundries.

För att klara av den lilla skalan som kretsarna tillverkas i används kiselgermanium; endast kisel kan inte flytta tillräckligt med ström på så små skalor och har samtidigt svårt att hindra elektroner från att läcka igenom porten, men genom att tillföra germaniumatomer i halvledarmaterialet får elektronerna lättare att röra sig, utan läckage. Övergången till nya material är någonting vi kan vänta oss att se från hela industrin inom ett fåtal år, antingen till kiselgermanium eller till mer exotiska blandningar som indiumgalliumarsenid.

7nm_2

Enligt IBM ska den nya 7-nanometerstekniken innebära minst 50 procent högre prestanda per watt än 10-nanometerstekniken, som i sin tur förväntas innebära liknande förbättringar gentemot den nuvarande 14-nanometerstekniken.

Tekniken är fortfarande inte redo för massproduktion och vi kommer fortfarande behöva mellanlanda på 10 nanometer innan de första produkterna med 7-nanometerskisel hittar ut i butik. Som tidigast kan vi räkna med en utrullning år 2017 eller 2018.

Källa: Ars Technica


Relaterade artiklar

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Niabureth Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niabureth
Medlem
Niabureth

Under bilden i fetstilt:

Nu har IBM lyckats tillverka fungerande kisel i [b]10 nanometer[/b], den processnod som förväntas ersätta den kommande [b]10-nanometerstekniken[/b].