Precis när IBM tycks röra sig ifrån kretsdesign och tillverkningsteknik meddelar företaget att de kommer investera 3 miljarder dollar i sin kretsverksamhet under de kommande fem åren. Ett av slutmålen med satsningen ska vara att hitta ersättaren till kisel i framtida processorer, minnen och lagring.

Kisel har använts som en primär komponent i kretstillverkning sedan datorindustrins vagga och har kommit att bli näst intill synonymt med kretsar och transistorer i folkmun. Men utvecklingen har gått fort, och kisel har börjat få tydliga gråa hår. Det blir svårare och svårare att använda sig av materialet vid tillverkningstekniker som närmar sig 10 nanometer, och många ställer sig frågan om det över huvud taget kommer vara hållbart att använda sig av kisel vid 7 nanometer eller mindre.

Att hitta en ersättare till kisel börjar därför bli en ganska brådskande fråga, och bland annat därför har IBM nu valt att skala upp sin forskning inom kretstillverkning. Verksamheten kommer förses med 3 miljarder dollar under de kommande fem åren, bland annat med en ersättare till kisel som ett av slutmålen.

Snabbare, mer strömsnåla kretsar att vänta

Det är inte heller den avstannande Moore’s lag som driver sökandet efter en nytt material, utan även de eftertraktade elektriska egenskaperna som kan hämtas hos nyare material. Kisel är en trotjänare som elektrisk halvledare, men moderna material kan erbjuda många gånger lägre resistans, vilket medför mindre värmeutveckling och därmed mindre energiförluster.

”We really do see the clock ticking on silicon. As we get into the 7 nanometer timeframe, things really begin to taper off.”
– Tom Rosamilla, IBM

Inledelsevis kommer IBM fokusera på kolstrukturen grafen och en av dess varianter, nanorör. Dessa material har oerhört lågt elektriskt motstånd och har experimentellt visat sig kunna producera många gånger snabbare transistorer än vad som är möjligt med kisel. Dock återstår det att hitta en hållbar metod för att skala upp produktionen till en industriell nivå, en nöt IBM nu hoppas knäcka.

Förhoppningsvis kommer satsningen dels ge direkta resultat i form av ny teknik tillgänglig för konsumenter om cirka fem år, och dels driva konkurrerande aktörer som Intel, Samsung och TSMC att skala upp sin forskning framöver.

Via: Hexus


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid