Vi har hört rykten om efterträdaren till kisel under många år, och i takt med att materialet pressas närmare sin gräns börjar vi få allt mer konkret information om vad vi kan vänta oss. Inför SSCC har Intel meddelat att 7 nanometer troligen blir den första processnoden med ett nytt material.

Kisel har varit oerhört inflytelserikt för modern elektronik, och utgör grunden för nästan all transistortillverkning idag. Men efter att ha hängt med under så många år av allt mindre processnoder har industrin snart nått gränsen för vad materialet klarar av, och det är dags att påbörja migreringen till ett nytt material som kan användas ytterligare några årtionden.

Som en av världens största processortillverkare är Intel också en av de ledande aktörerna inom materialforskning för just elektronik, och redan sedan tidigare har 10-nanometersgränsen pekats ut som den troliga övergångsperioden till det material som kommer ta över efter kisel. Hur Intel väljer att göra på den punkten kommer med stor sannolikhet också bli en riktlinje för vad vi kan förvänta oss från konkurrenter som Globalfoundries, Samsung och TSMC.

Dags att pensionera kisel

Inför ISSCC-konferensen som nyligen gått av stapeln i San Francisco har Intel gått in lite närmare på vad vi kan förvänta oss vad gäller åtminstone de två nästkommande processnoderna. Nästa steg blir 10 nanometer, som Intel menar inte bör lida av samma typer av förseningar som plågat den nyligen introducerade 14-nanometerstekniken. Sistnämnda halkade efter på grund av oförutsedda svårigheter i tillverkningen, något som företaget nu ska ha lärt sig av för att undvika en upprepning när den nya processnoden börjar rullas ut sent nästa år eller i början av 2017.

intel-process-innovation

Just 10-nanometerstekniken ser dock ut att bli den sista från Intel som använder sig av kisel som grundmaterial. Nästa processnod blir 7 nanometer, och vid det laget räknar Intel med att ha migrerat till nästa generations halvledarmaterial. Exakt vilket material det handlar om har dock inte framgått i detalj, men en kandidat som lyfts tidigare är indium-gallium-arsenid, som utöver möjligheten till mindre transistorer även för med sig högre energieffektivitet än kisel. Materialet är en legering av grundämnena indium, gallium och arsenik och har sedan tidigare testats vid transistortillverkning hos Intel. Utrullningen av 7-nanometerstekniken förväntas äga rum omkring år 2020.

Stapla kretsar för att öka antalet transistorer

I kombination med vassare tillverkningsteknik kikar Intel även närmare på nya metoder för att bygga upp sina kretsar, såsom 2,5D- och 3D-uppbyggnad. 3D-kretsar, där kretsarna staplas på varandra, har redan börjat hitta ut på lagringsmarknaden och inom kort även minnesmarknaden, och medför möjligheten att fortsätta öka antalet transistorer i en processor markant på ett sätt som inte hänger på mindre transistorer. 2,5D-kretsar innebär att två kretsar inte är staplade på varandra, men att de kan byggas tätt inpå varandra och anslutas via ett gemensamt underliggande material.

I den här typen av artiklar har vi alltid för vana att behöva säga att sådana här utvecklingar ligger många år framåt för konsumenter, men nu tycks det faktiskt ligga vid tröskeln. Inom två år kan vi få se Intels sista tillverkningsteknik med kisel, och vi ser verkligen fram emot att få veta mer om vad både Intel och konkurrenterna har för äss i rockärmen efter år 2016.

Källa: Ars Technica

Relaterade artiklar

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
RebellionJeppe1 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jeppe1
Gäst
Jeppe1

Arsenik i processorerna? Känns verkligen inte nyttigt…. :sigh:

Medlem
Wargreymon

[quote name=”Jeppe1″]Arsenik i processorerna? Känns verkligen inte nyttigt…. :sigh:[/quote]
Du får se till att äta rätt ”chips”.

Rebellion
Medlem
Rebellion

[quote name=”Jeppe1″]Arsenik i processorerna? Känns verkligen inte nyttigt…. :sigh:[/quote]

För att inte tala om allt väte i vatten, enormt brandfarligt ämne. Sen släcker de eldar med det, folk är tokiga.
Natrium är också extremt brandfarligt och klor är en väldigt reaktiv och giftig oxidant och det skall vi ha i vårt bordssalt, helt galet. 😉