Det är dumtristigt att köpa en smartphone för dess CPU och benchmarks, det poängterar kretstillverkaren Qualcomm i en intervju med Trustedreviews. Trots att de är störst i världen på mobila kretsar menar företaget att funktioner fortfarande är det viktigaste.

Qualcomm är idag världens största tillverkare av processorer och chipset för mobila enheter, och företagets kretsar kan hittas i toppmodeller från flera av världens ledande smartphonetillverkare, däribland Samsung, LG, HTC och Sony. Flaggskeppet heter för närvarande Snapdragon 800 och imponerade stort i mån av prestanda vid sin lansering – men enligt Qualcomm är CPU fortfarande bara en liten del av vad som gör en bra enhet.

“The linear progression of resolutions and clock speeds and cores needs to stop. We won’t announce a 200 core phone – that’s kind of silly.”
– Tim McDonough, Vice President of Marketing, Qualcomm

Qualcomms representant Tim McDonough talade i en intervju med Trustedreviews om kapplöpningen om högre frekvenser och fler kärnor i mobila enheter, en trend som enligt företaget har spårat ur något och behöver upphöra till förmån för det som faktiskt spelar roll. McDonough påpekar att benchmarks på en smartphone eller surfplatta bara ger en väldigt snäv bild av verkligheten och inte talar för om det är en bra enhet eller ej. Bland annat dras paralleller till prestandakapplöpningen på PC-sidan.

“Getting caught in the specs is kind of like thinking of things the way we did in the PC space. Now though we are much more interested in what we can do with it – can I shoot 4K video, do I have LTE advanced for the fastest connectivity, can I take the world’s highest resolution pictures so if I want to zoom in I don’t have degradation in picture quality – those are the things that people want to do with their device.”

Det viktiga idag är enligt McDonough inte hur många kärnor eller hur hög frekvens enheten har, utan snarare hur snabbt man kan surfa över LTE, om man kan spela in 4K-video eller zooma i kameran utan kvalitetsförlust. Med andra ord, vad man kan göra är idag betydligt viktigare än hur snabbt man kan göra det i teorin. Att köpa en telefon endast för dess CPU är, enligt Qualcomm, som att köpa en bil endast för dess däck.

“Buying a phone based on a CPU benchmark performance, when the CPU is just 15 per cent of the phone, is like buying a car based on what kind of tyres it has – it doesn’t make any sense.”

Samtidigt påpekar McDonough att det inte gör kislet i telefonen helt oviktigt och att man fortfarande bör köpa en bra systemkrets. Däremot ska CPU:n endast utgöra 15 procent av en Snapdragon-processor, och att betydligt mer vikt ligger på stödprocessorer, styrkretsar och omkring 30 till 40 specialiserade motorer som finns integrerade.

Han slår även ett slag för den kommande uppföljaren till den populära Snapdragon 800, Snapdragon 805, som lägger stort fokus på att kunna både spela in och spela upp ultra HD-video, både i form av media och gränssnitt. Kretsen har börjat skickas som samples till tillverkare och bör dyka upp på marknaden någon gång under 2014.


Relaterade nyheter

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
spejrDesplowmitrix Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
mitrix
Medlem
mitrix

Intressant att Qualcomm av alla kommer med dessa kommentarer, då de är de som varit mest drivande i Ghz-racet med första SOC för 2,3Ghz och den kommande 805 ska väl klara 2,5Ghz. Undrar om man kan tolka det här som att Qualcomm inte är så säkra på att sin nästa generations CPU (64bit) kommer vara bättre än konkurrenternas och vill att man ska jämföra med mängden hjälpprocessorer och nätverksstöd istället, där man nog måste säga att de är världsledande? Också ganska uppenbart åt vem man ger en liten poke med referenser till 200 ”cores” ;). I övrigt kan man inte… Läs hela »

Desplow
Medlem
Desplow

Att det är just delvis marknadsledande Qualcomm som säger att maxad CPU-prestanda inte spelar så stor roll gör mig lite orolig. Samtidigt har de rätt, det är att den övergripande prestandan hos enheten och att SoC’n ska toppa benchmarklistorna som är det väsentliga 🙂

Än är det långt kvar innan gränsen för upplevd prestandaförbättringspotential är nådd vad gäller smartphones och tablets och det inbegriper även Apples produkter.

spejr
Gäst
spejr

De kanske känner att de kommer bli överkörda i benchmarks av Tegra k1 och dess uppföljare, som mig veterligen inte ens har integrerad LTE. Men i sak har de ju onekligen rätt.

spejr
Gäst
spejr

Iofs skulle väl K1s uppföljare bara ha 2 kärnor så det kanske inte var ett jättebra argument…