Nvidia har nu på allvar dragit igång maskineriet för den andra versionen av systemprocessorn Tegra K1. Det handlar om den Denver-baserade versionen, som kommer med dubbla 64-bits CPU-kärnor och en kraftfull Kepler-GPU som enligt Nvidia ska erbjuda prestanda i PC-klass.

De första enheterna som använder sig av den fyrkärniga varianten av Nvidias systemprocessor K1 har börjat rulla ut på marknaden, bland annat i form av Nvidias egna spelinriktade surfplatta Shield Tablet. Men i samband med dessa nya lanseringar så sätter Nvidia officiellt igång produktionen av nästa stora systemprocessor – den Denver-baserade varianten av Tegra K1.

Istället för de fyra ARM Cortex-A15-kärnor som används i den ordinarie varianten av Tegra K1 så använder sig den uppdaterade varianten av två 64-bits Denver-kärnor som skräddarsytts av Nvidia. Just stödet för 64-bitars minnesadressering blir särskilt intressant med tanke på Android L som står runt hörnet med stöd för just detta. Den inbyggda grafikkretsen har precis som tidigare totalt 192 CUDA-kärnor och Kepler-arkitektur.

tegra_k1_denver_2

Nvidia har dock passat på att klämma in en rad andra förbättringar, utöver minnesadresseringen. Medan de fyra A18-kärnorna i ordinarie Tegra K1 klarar av tre mikrooperationer per klockcykel så klarar Denver av sju. Det innebär att att Denver kan leverera mer prestanda med samma klockfrekvens, vilket även banar väg för en lägre strömförbrukning.

Till Denver-kärnorna hör även 128 kilobyte L1-instruktionscache och 64 kilobyte L1-datacache, samt 2 megabyte L2-cache. Särskilt intressant är dock de 128 megabyte optimeringscache som finns tillgängligt, tänkt att avlasta systemets minne genom att automatiskt ladda in rätt kod för att optimera systemet för det som görs för stunden. Det ska enligt Nvidia innebära mer prestanda och lägre strömförbrukning.

tegra_k1_denver

Enligt Nvidia ska Denver-baserade Tegra K1 vara tillräckligt kraftfull för att inte bara användas i telefoner och surfplattor, utan även i persondatorer. Chromebooks är ett exempel där Nvidias Cortex A18-baserade Tegra K1 börjat röra sig mot PC-territorium, och den Denver-baserade varianten ser ut att kunna sudda ut gränserna ytterligare mellan X86 och ARM. Nvidia nöjer sig dock inte med Chromebooks – enligt tillverkaren ska Denver kunna konkurrera med Intels Haswell-arkitektur vid många typer av belastningar.

relative-performance

Nya Tegra K1 är pinkompatibel med sitt fyrkärniga syskon, vilket innebär att tillverkarna kommer behöva göra minimala förändringar på sina produkter – existerande Tegra K1-moderkort behöver bara uppdateras med den nya processorn i fabrik. De första enheterna med Denver förväntas därför kunna dyka upp på marknaden innan årsskiftet, troligen i samband med utrullningen av Android L.


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid