Nästa år har Intel planerat att lansera nästa uppdatering till sin entusiastplattform, och denna gång är det årets Haswell-arkitektur som skalas upp till Haswell-E. Källor talar nu om en lansering under det tredje kvartalet nästa år, tillsammans med styrkretsen X99 som råder bot på flera brister från förra generationen.

Just nu är det Ivy Bridge-E som håller i flaggan som Intels entusiastplattform i i7-4900-serien, och medan det definitivt är riktiga muskelprocessorer så har plattformen fortfarande flera brister. Den äldre arkitekturen bygger på förra årets Ivy Bridge, och som i sin tur bygger på Sandy Bridge från året innan dess. Kislet under värmespridaren är därmed inte riktigt så färskt som man hade önskat, och en uppdatering till 2013 års arkitektur, Haswell, skulle bland annat medföra en betydligt högre energieffektivitet. Dessutom saknade den tillhörande styrkretsen inbyggt stöd för både USB 3.0 och SATA 6 Gbps.

Haswell-E har varit på tal i Intels roadmap sedan en längre tid tillbaka, och nu talar källor om att vi kommer få se processorerna på marknaden under det tredje kvartalet nästa år. Det innebär att lanseringen bör ske närmare den av konsumentplattformen Broadwell än vad Ivy Bridge-E var till Haswell i år, och framför allt betydligt tidigare än den 2015-lansering som tidigare varit på tal. Prislappen förväntas ligga omkring 1 000 dollar, vilket ligger i linje med prissättningen för både Sandy Bridge-E och Ivy Bridge-E tidigare år.

Med Haswell-E förväntas Intel lansera den nya styrkretsen X99, som bör medföra inbyggt stöd för totalt tio SATA 6 Gbps-portar och en mängd USB 3.0-portar. Det talas även om upp till åtta kärnor och stöd för den nya minnesstandarden DDR4, då med en frekvens på 2 133 megahertz. Sistnämnda blir en riktigt stor nyhet, inte minst då vi annars förväntat oss få se tekniken i konsumentprodukter först under 2015 i och med konsumentplattformen Skylake. Som tidigare entusiastprocessorer bör Haswell-E finnas med suffixen K och X, båda med upplåst multiplikator men för olika prisklasser.

Medan Ivy Bridge-E på många sätt inte kändes som en genomgående solid uppgradering så tycks Haswell-E kunna medföra många intressanta funktioner och förhoppningsvis en rejäl mängd prestanda, så om informationen om lanseringstiden stämmer så kan det eventuellt vara värt för Ivy Bridge-E-spekulanter att hålla i pengarna ett tag till.

Via: Digitimes


Relaterade nyheter

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid