Windows 8 är på ingående och AMD har trots tidigt försök inte lyckats få en nämnvärd del av surfplattsmarknaden. Det här hoppas företaget ändra på med deras senaste plattform. Hondo bygger på deras tidigare framgångar med Brazos men strömförbrukningen har pressats ned ytterliggare.

Surfplattsmarknaden har växt explosionsartat senaste åren men de båda x86-aktörerna Intel och AMD har knappt varit delaktig i tillväxten. AMD:s senaste processor Z-60 i plattformen Hondo bygger på samma arkitektur som Z-01 som i sin tur baseras på AMD C-50 vi hittar i PC-plattformen Brazos. Z-60 kommer med två Bobcat-kärnor klockade till 1,0 gigahertz och grafikdelen HD 6250 med 80 Radeon-kärnor på 276 megahertz. TDP-värdet har även det gått ned från tidigare 5,9 och 9,0 watt till endast 4,5 watt, vilket ska vara tillräckligt för att kyla processorn passivt.

AMD_Hondo_5

Modell AMD Z-60 AMD Z-01 AMD C-50 AMD C-60
TDP 4,5W 5,9 W 9,0W 9,0W
Plattform Hondo Desna Brazos
Tillverkningsteknik 40 nanometer
Processorarkitektur Bobcat
Processorkärnor 2 2 2 2
Processorfrekvens 1,0 GHz 1,0 GHz 1,0 GHz 1,0/1,3 GHz
L2-cacheminne 1 MB 1 MB 1 MB 1 MB
Grafikarkitektur Terascale 2 ”VLIW5”
Grafik HD 6250 HD 6250 HD 6250 HD 6290
Radeon-kärnor 80 80 80 80
Grafikfrekvens 276 MHz 276 MHz 276 MHz 276/400 MHz
UMI x2 x4 x4 x4
Minnesstöd DDR3/DDR3L-1066 ”upp till 8 GB”

AMD har arbetat på förbättrad Power-gating för att kunna stänga av onödiga delar som inte används mer effektivt. Kommunikationsgränssnittet UMI (Unified Media Interface) till sydbryggan som bygger på PCI Express 1.1 har gått ned från en bred på fyra till två. Detta har gjorts främst för att spara ström men även då plattformen inte behöver samma breda kommunikationsbuss till sydbryggan längre.

AMD har kapat bort alla onödiga bitar i sydbryggan som inte behövs i en surfplatta. Kvar lämnas åtta USB 2.0, en SATA 6.0 Gbps och det finns även två USB 3.0-portar som är valfria för tillverkare att använda. Åtta USB 2.0 kan ses som överdrivet mycket för en plattform riktad mot surfplattor men tanken är att dessa ska användas för tillverkare för att lägga till extrafunktioner i plattformen. Så som exempelvis webbkameror, trådlösa nätverkskort.

Plattformen är kapabel till driva en skärm i upplösningen 1 920 x 1 200 och det är denna upplösning AMD jobbar mot tillsammans med sina tillverkningspartners. Officiellt finns stöd för filmuppspelning i 720p-upplösning (1 280 x 720) men beroende på format och codecs borde även vissa filmklipp i 1080p-upplösning (1 920 x 1 080) vara möjligt. Prestandan i plattformen borde vara i paritet med många konkurrerande lösningar på Windows 8 och RT-marknaden men deras inbyggda grafik ska fortfarande vara bättre än Intel Clover Trail och de ARM-baserade lösningarna.

Sämre batteritid och bättre användarupplevelse?

AMD_Hondo_6

När skärmen är aktiv ska processor, sydbrygga och resterande system i AMD:s referensdesign dra 2,88 watt. Vid surfning ligger siffran på 3,89 watt och för videouppspelning 4,79 watt. Strömförbrukningen ska vara tillräckligt låg för att deras partnertillverkare ska kunna kyla system baserade på Hondo helt passivt och skapa surfplattor med en tjocklek på 10 millimeter.

Vi påpekade för AMD att dessa siffror är högre än konkurrerande lösningar så som Intel Clover Trail eller ARM-baserade processorer. AMD förnekade inte vårt påstående och var öppna med att Hondo inte kommer få den bästa batteritiden på marknaden. Däremot tror företaget att de gjort den bästa kompromissen när de balanserade prestanda och strömförbrukning, någonting som ska ge slutkonsumenter en bättre användarupplevelse.

AMD:s referensplattform ska klara ”nästan” åtta timmars surfning, upp till sex timmar filmuppspelning och att ligga i viloläge ungefär två veckor. Nu är det här endast grova uppskattningar av vad vi kan vänta oss då mätningarna gjorts på deras egna referensplattform. Beroende på tillverkare och modell kan vi vänta oss både lägre och högre batteritid men siffrorna som presenterats här, är det AMD vill att deras partnertillvarkare ska uppnå.

Inte särskilt många designvinster

AMD_Hondo_4

Under vår konferens med AMD blev vi besvikna över vad de inte kunde prata om. Oavsett frågor från oss och andra kollegor kunde företaget inte avslöja vilka designvinster som fanns, hur många det var och de ville inte ens bekräfta om det fanns någon hybridlösning baserad på Hondo. AMD fick sedan frågan: ”Skulle det vara rätt att anta att antalet designvinster inte är exceptionellt höga?”, varpå en representant svarade: ”Det är ett rättvist påstående”. Samtidigt kan vi tycka att bilden ovan avslöjar att vi borde se minst en hybridmodell med den nya plattformen.

Vi kan alltså inte avslöja vilka produkter som kommer med Hondo och det enda vi kan säga är att det inte blir särskilt många. AMD sa däremot att vi kommer få se några tillkännagivanden från tillverkare nu i veckan och att det bör dyka upp Hondo-baserade Windows 8-surfplattor till lanseringen eller kort därefter.

AMD_Hondo_8


6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Swedish BerserkflopperOldvikingschoolValentin N Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Azodan
Gäst
Azodan

Största ’missen’ är väl att den inte har S0ix läget, S3 aka Suspend to RAM är inge vidare för en platta som man har vant sig med att den är uppkopplad jämt och att den bara tar ms till man kan använda den, men jag vet inte det kanske är bara jag.
Dessutom är det väl inge bra att den har separat sydbrygga som tar en ’massa’ plats. Aja, jag hoppas att AMDs nästa försök blir bättre då de säkert kan matcha Intel med lägre pris (om intel inte dumpar priset på ATOM), prestandan är det nog inge fel på.

Medlem
WIRN

40 nm känns tyvärr lite stenålder i dag!

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

Ser intressant ut, undrar hur den presterar mot andra och mot Atom. Tycker bara synd att den bygger på ”gammal” delar; 28nm finns tillgängligt och gpun skulle komma från Terascale 3.

Ser framemot att see next gen.

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

[quote name=”WIRN”]40 nm känns tyvärr lite stenålder i dag![/quote]

Att man kan fördubbla effektiviteten på samma tillverkningsteknik säger annat.

flopper
Medlem
flopper

kunde sagt till amd för 3 år sen att tåget går för hem surfplattor.

Svensken
Medlem
Svensken

En AMD Hondo surfplatta med Windows 8 kan bli riktigt trevligt. 🙂