DDR3 introducerades 2007 och har varit den dominerande minnestekniken sedan omkring 2009. Medan de sällan innebär en flaskhals för en konsument idag så är det här en bransch där gränserna ständigt pressas, och vi kikar på purfärska DDR4-minnen hos Adata.

För en konsument som behöver minne till en stationär dator med diskret grafik är DDR3-minnet vi använder idag i de allra flesta fall fullt tillräckligt, men det finns områden där det redan idag suktas efter en ny minnesteknik. Serverlösningar söker alltid att få maximal prestanda per watt, och där kan DDR4 komma som en mycket välkommen uppgradering med sin lägre strömförbrukning och överlag högre kapacitet. Ett annat område som kan vara värt att ha i bakhuvudet är kompakta system med integrerad grafik som delar minne med CPUn, och där kan DDR4 komma att bli en viktig faktor när tekniken väl tar fart.

Adata har redan moduler färdiga som vi får kika på i företagets hotellsvit i Las Vegas på CES 2014, och i det här fallet rör det sig om moduler som körs i 2 133 megahertz med CL15-latenser, främst avsedda för servrar. Den första plattformen som kan köpas av konsumenter som använder sig av DDR4 kan bli Intels Haswell-E som kan komma att lanseras under tredje kvartalet i år, följt av konsumentplattformen Skylake någon gång under 2015.


Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid