AMD lanserade för drygt ett år sedan Llano – en APU med fyra processorkärnor och en integrerad grafikkrets som helt ändrade vår syn på begreppet. Ett drygt år senare är det dags för dess ersättare Trinity, och vi har Sveriges första och enda test av företagets senaste Pumori-plattform!

AMD insåg för åratal sedan att det krävdes förändring för att stanna kvar på marknaden, och sluta gå i Intels skugga på x86-marknaden. År 2006 fick företaget både ris och ros för uppköpet av grafikjätten ATI, och i samma stund började de prata om ”The Future is Fusion”. Väldigt sent 2010 var AMD redo att förhandsvisa den första generationens APU:er med den strömsnåla 18W-kretsen Zacate och plattformen Brazos. Det skulle dröja till senare innan den omtalade Llano hittade ut.

Efter många förseningar och problem på tillverkningssidan dök Llano upp i mitten av 2011, och bröt mönster på processormarknaden. Processorprestandan var aldrig tänkt att vara revolutionerande och var jämförbar med tidigare generationens Phenom II-processorer. Företaget hade lagt stora resurser på den inbyggda grafiken och en delad minneskontroller, som vände helt upp-och-ned på vår syn på integrerad grafik till det bättre. Både Brazos och Llano har mottagits väl av marknaden, i alla fall på den bärbara marknaden där företaget för första gången på åratal lyckats växa på Intels bekostnad tack vare klassledande grafikkretsar.

Knappt ett år senare så har marknadsklimatet ändrats, Intel ligger inte på latsidan och har förstått vikten av att kunna erbjuda bra inbyggd grafik till slutkonsumenter. Med lanseringen av Ivy Bridge satte de inga rekord men erbjöd grafikprestanda som ofta är jämförbar med Llano, vilket inte kan ses som någonting annat än ett stort nederlag för AMD vars fördel har legat just där.

AMD_AndreasAndreas Eriksson, Business Development Executive för AMD Nordics, med Sveriges första Trinity-system

Tillsammans med företagets nya vd Rory Read i spetsen, med en lång bakgrund hos IBM och Lenovo har företaget lagt i en högre växel och senaste tiden har allt handlat om att leverera och uppfylla löften – någonting vi ärligt kan erkänna inte förknippar AMD med. Uppföljaren på Llano, Trinity, skyndas ut på marknaden för att möta konkurrensen och leverera tidigare än planerat.

18
Leave a Reply

Please Login to comment
18 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
whoxindFarradayJacob Hugossonxemacsrobjoh Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
robjoh
Gäst
robjoh

Bra recension, ser som er fram emot storebror A10 och ännu mer de stationära varianterna.

Har en känsla av att A10 kommer täcka mina casual spelbehov med marginal när till och med A8 verkar klara Civ 5 ok.

Vem0th
Gäst
Vem0th

Lite besviken kan man juh bli, fast förbättringarna över Llano som Bulldozer inte klarade av förtjänar framförallt en liten cigarr.

Tror dem flesta vill se en 17w modell till rakning samt en A10 med HD7670M i dualgraphics.

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Hehe, troligen är det väl skuggorna som gör det men datorn på bilden ser ut vara typ en halv decimeter tjock 🙂

och ”Comal”, programmerade man inte i det på Compis-datorerna i plugget? :-*

De kanske lyckats göra en bärbar Compis-dator? bara 20 kg och en halvdecimeter på djupet, äntligen!!

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

[quote name=”Lagl0rden”]
och ”Comal”, programmerade man inte i det på Compis-datorerna i plugget? :-*
[/quote]
Jo, men visst var det så: http://sv.wikipedia.org/wiki/Comal

Medlem
gosh

Äntligen riktig konkurrens bland portabla datorer. Viktigast för AMD var att få ner strömförbrukningen samtidigt som prestanda är tillräcklig. Brazos var något för klen och dög mest till de allra billigaste datorerna och Llano drog lite för mycket ström. Nu ligger man mycket mer rätt

Svensken
Medlem
Svensken

Bra recension! 🙂 Ser bra ut detta. Ser även fram emot A10 och alla de stationära modellerna.

Jag saxar lite från Anandtechs recension.

AMD Llano 32nm 228mm2 1.178B
AMD Trinity 32nm 246mm2 1.303B

Intel Sandy Bridge (4C) 32nm 216mm2 1.16B
Intel Ivy Bridge (4C) 22nm 160mm2 1.4

Intels kretsar sjunker i storlek men AMD ökar. Hur kan detta påverka AMD sätt till marginaler och dylikt? Eller Intels nya 22nm process gör ändå tillverkningen av Ivy Bridge dyr?

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Jacob Hugosson”]Den information du söker står med i den här recensionen, sida 2 och 3 ;-)[/quote]

Du fick mig….. Har mest kollat på alla fina bilder och tabeller.

Men hur tror du detta kan påverka AMD Jacob?

robjoh
Gäst
robjoh

[quote name=”Jacob Hugosson”]Kul att det uppskattas, ser fram emot att testa fler Trinity-datorer framöver! 🙂 Utan att säga för mycket är det två, eventuellt tre system jag tänker ta in för test så fort de finns tillgängliga.
[/quote]

Hoppas att några av de datorerna har en bättre kvalité känsla. Kan inte påstå att jag blir köpsugen när nu beskriver byggkvalitén. Gillar vad Trinity visar för prestanda med Civ 5, vill dock ha en dator som inte är skit.

Fredrik
Medlem
Fredrik

[quote name=”robjoh”]Hoppas att några av de datorerna har en bättre kvalité känsla. Kan inte påstå att jag blir köpsugen när nu beskriver byggkvalitén.[/quote]

Precis såhär känner jag också.

Prestandan i Trinity räcker för mig, men att det ska vara så svårt att bygga resten av datorn i kvalité också så att man vill använda den är obegripligt utan att för den skull göra den svindyr.

Typ en 15″ Asus Zenbook fast med en pekplatta som går att använda och någon/några USB-portar extra samt givetvis IPS-panel som i de nya Zenbooks.

Farraday
Gäst
Farraday

Nice review and sorry for my english 😉

I’ve just bought an Acer notebook with an A10-4600m and I was about to bench it, but I can’t find any USB 3.0 controller drivers ( even on acer’s cd! ) and no catalyst for either the gpu in in the a10 or the stand-alone 7670m 🙁

Did you get special drivers from AMD for this review ?

Thanks.

Farraday
Gäst
Farraday

The laptop came w/o windows. I’m a linux guy and I installed windows on it just because i need to work on a cross-platform library and to have a small machine for the rare occasions I play games.

Acer clusterfucked it badly. It appears there is an ’inf’ file ( or whatever ) describing the driver but the actual driver is missing (!) Some moron only copied the inf ! And, of course, on Acer’s site there are only ’drivers that are not on the cd’ …

Well, thanks anyway.

Farraday
Gäst
Farraday

Yeah, thanks.

I don’t think there is anything to be done but waiting for AMD to officially release a new Catalyst with Trinity support.

whoxind
Gäst
whoxind

[quote name=”Farraday”]Nice review and sorry for my english 😉

I’ve just bought an Acer notebook with an A10-4600m and I was about to bench it, but I can’t find any USB 3.0 controller drivers ( even on acer’s cd! ) and no catalyst for either the gpu in in the a10 or the stand-alone 7670m 🙁

Did you get special drivers from AMD for this review ?

Thanks.[/quote]
What’s the Acer A10 4600M type? v3 series?