Apple är inte bara ett av världens mest värdefulla företag på börsen, det är också ett av de absolut rikaste sett till kontanta medel i bolaget. Nu har rykteskvarnen fått nya indikationer på vad kontantreserverna kan komma att användas till, en egen tillverkningsfabrik hos kretstillverkaren TSMC.

Apple arbetar kontinuerligt med att försöka ta nya tekniker till marknaden före sina konkurrenter. Bland annat har vi sett detta med introduktionen av högupplösta skärmpaneler i allt från mobiltelefoner till surfplattor och bärbara datorer. Samtidigt är företaget en av de största uppköparna av mikroprocessorer på marknaden där inte minst Apples egenutvecklade ARM-processorfamilj som används i de mobila produkterna Iphone, Ipad och Ipod fullkomligen flyger ut från tillverkningsfabrikerna.

Problemet för Apple är att man – precis som de flesta konkurrenterna – inte har en egen tillverkningsfabrik för sina systemprocessorer och kretsar. Något som betyder att företaget inte bara är begränsade till sina tillverkningspartners produktplaner utan även kan få slåss med andra parter när det är dags att köpa upp stora tillverkningsvolymer.

Apple är beroende av sin värsta konkurrent

Det kanske största problemet för Apple idag är trots allt det faktum att företaget köper de flesta av sina kretsar från Samsung. Ett företag som inte bara är en konkurrent på den mobila marknaden utan Apples absolut största rival och antagonist där företagens vändor i rätten blivit för många att ens hålla reda på.

applea5x2Hjärtat i nya Ipad, Apple A5X, tillverkas hos företagets värsta rival Samsung.

Apple har länge sagts prata ett närmare samarbete med taiwanesiska kretstillverkaren TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), diskussioner som nu enligt nya rykten kan bana väg för en superallians mellan de två företagen. Enligt HotHardware säger källor inom halvledarindustrin att Apple och TSMC diskuterar ett partnerskap där TSMC helt sonika skulle avsätta en dedikerad tillverkningsfabrik enbart för Apples produkter och kretsar. Vilket skulle ge Apple bättre kontroll över tillverkningsvolymer och samtidigt få första parkett när det kommer till avancerade tekniska framsteg som kommande tillverkningsprocess med transistorer på 20 nanometer.

Ryktet späds på av kommentarer från TSMC:s vd Morris Chang som fick frågan av en analytiker på Bank of America om företaget ibland kan behöva prioritera specifika områden med extra hög volym (Exempelvis Apples nylanseringar?).

”Actually yes. I think that’s almost a natural outcome the way market is trending. I think that they are going to be larger customers, and now it makes complete sense to dedicate a whole fab to just one customer and hold that – to hold fabs in fact to just one customer. Now remember, we made our mark in serving many customers. In fact, that’s a really part of our secret source of success. The ability to serve many customers to their satisfaction and we’ll still will retain that capability, but there are customers that are getting bigger and bigger. So it makes sense that we dedicate a whole fab or even more than a whole fab to just one customer,” svarade Morris Chang.

795 miljarder kronor i kontanta medel

Med en skattkista fylld med runda slängar 795 miljarder kronor har Apple en av de största kontantresurserna i världen och att göra en större investering i TSMC för att säkra och förbättra leveransen av framtida kretsar låter som en av de bättre lösningarna för företaget idag. Inte minst sett till den allt hårdnande konkurrensen och det skakiga förhållandet med Samsung som bland annat tillverkar Apples senaste systemprocessorer för Iphone och Ipad. För att inte tala om Intels aggressivare satsning på den mobila marknaden med sin marknadsledande halvledartillverkning.

Även TSMC skulle kunna dra nytta av samarbetet och det tillskott i kassan det skulle ge. Men skulle samtidigt kunna få problem att förklara Apples gräddfil för övriga kunder. Alla är däremot överrens om att halvledartillverkningen bara kommer bli svårare de kommande åren och det kommer troligtvis krävas stora resurser från TSMC och dess konkurrenter för att växla över till nya tillverkningstekniker. Vilket också riskerar att begränsa tillgängligheten på kretsar, alla minns väl TSMC:s kräftgång vid 40 nanometer?, ett problem TSMC och inte minst även Apple vill undvika framöver.

Det finns inga indikationer på när Apple och TSMC skulle kunna starta sitt samarbete men om ryktet stämmer så skulle introduceringen av 20 nanometers teknik nästa år låta som en möjlig startpunkt.



 

Relaterade artiklar:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid