Apples datorer ur Mac-familjen fortsätter växa i popularitet och blir tillgängliga på fler marknader, vilket lett till vad som ser ut att vara det starkaste kvartalet någonsin för Apples datorverksamhet. Under tredje kvartalet 2014 har försäljningen ökat med 25 procent till 5,5 miljoner sålda enheter.

Igår höll Apple sitt konferenssamtal med aktieägare och analytiker för att presentera resultaten för årets tredje kvartal. Dels fick Iphone en hel del uppmärksamhet – Iphone 6 och 6 Plus lanserades i september men har bidragit markant till de totalt 39 miljoner telefoner som sålts under tredje kvartalet. Det än inte lite imponerande siffra som utgjorde 56 procent av hela företagets omsättning.

Rekordhög försäljning av Mac

Men det är inte bara Iphone som leder till positiva siffror. Apples datorer ur Mac-familjen har ökat med hela 25 procent från förra kvartalet och 21 procent från samma period förra året för en total försäljning på 5,52 miljoner sålda enheter. Det är ett nytt rekord för Apple och dessutom med god marginal – förra rekordet var 4,9 miljoner enheter som såldes samma kvartal 2011.

results

En av anledningarna till den goda försäljningen är ökad popularitet i Kina, där försäljningen ökat med över 50 procent från förra året. Dessutom är skolstarten alltid en bra säsong för datorförsäljning vilket gett Apple extra medvind.

Tabletförsäljningen dalar

Desto mindre lovande ser det ut för Ipad, vars försäljning har minskat med 7 procent från andra kvartalet och 13 procent från förra året. Här finns flera anledningar att peka ut – dels att Ipad Air 2 och Ipad Mini 3 stått runt hörnet och lanserades först förra veckan, vilket fick kunder att avvakta under tredje kvartalet, men även ökad konkurrens från Android-sidan och en allmänt minskad efterfrågan på surfplattor omkring 10-tumsklassen.

Det är dock inte bara Apple som rapporterar överraskande positiva resultat – nyligen kunde Intel rapportera mycket lovande vinst, och bärbara gamingdatorer tycks närmast explodera i popularitet. Allting tyder än så länge på att PC-markanden inte är lika döende som det tidigare verkat, men att den helt klart genomgår en metamorfos.

Via: Electronista


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid