Den nya minnesstandarden DDR4 kommer att göra debut på marknaden i år och nu säger nya rykten att ingen mindre än Apple kan bli en av de första förespråkarna. Apple satsar som väntat på de strölömsnålare varianterna av DDR4 och hoppas förlänga batteritiden i allt från iphones och ipads till macbook-datorer.

LPDDR4 som är det tekniska namnet på de minneskretsar Apple intresserar sig av erbjuder inte bara potentiellt mycket högre minnesbandbredd än dagens DDR3-kretsar. Minneskretsarna kräver även mindre ström för att drivas och ska med en drivspänning på 1,0 volt göra det möjligt att öka mängden internminne med 40 procent vid samma energiförbrukning.

Analytikern Matt Margolis säger att minnestillverkaren Micron deklarerat om en ny ospecificerad order på 250 miljoner dollar som ska handla om produktleveranser fram till september 2016. Ett avtal Margolis tror är skrivet med Apple för just nya LPDDR4-minnen till Apples kommande enheter. Apple har sedan tidigare köpt LPDDR3-minne från minnestillverkaren Elpida, ett företag som köptes upp av just Micron i juli förra året. 

screenshot-4_1_2014-10_17_00-pm

Trots sin generellt låga drivspänning är minnet i en mobil produkt en potentiell strömslukare, särskilt i standby-läge där minnet sägs stå för runt 30 procent av den totala energiförbrukningen. Med LPDDR4 kan Apple potentiell fördubbla den maximala minnesbandbredden från 17 gigabyte per sekund i LPDDR3 till 34 gigabyte per sekund i LPDDR4 samtidigt som man sänker energiförbrukningen.

screenshot-4_1_2014-10_40_40-pm

Vilken CPU ska Apple para med DDR4?

Apple tros lansera nya iphones och ipads men möjligtvis även Macbook-datorer med DDR4-minne under andra halvåret av 2014. En nyligen presenterad analys av Apples mobila ARM-processor A7 hos Anandtech visar att kretsen är en av de kraftfullaste på marknaden och med desktopliknande funktionalitet snarast begränsas av just minnesbandbredd än beräkningskraft. Vilket tillsammans med rykten om ARM-baserade Macbook Air-datorer bäddar för en mycket intressant höst där vi inte förväntas se DDR4-kapabla processorer från Intel på den bärbara marknaden.

Relaterade artiklar:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
spejr Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
spejr
Gäst
spejr

Det ser riktigt bra ut. Undrar om de kommer anpassa OSX till ARM eller anpassa iOS till en laptop isf.