Youtube fortsätter att imponera med otroligt svårspelade videoformat. Som om 8K-upplöst video inte vore nog finns nu en 8K-upplöst video som är skapad i 360 grader. Tittare kan nu själv styra över vyn i ett timelapse som visar en hektisk flygplats i Dubai. Bakom videon ligger 88 000 bilder som fångats med flera högupplösta stillbildskameror.

Förra veckan såg vi introduktionen av Youtubes första 8K-upplösta video. Nu får vi ta en titt på ett ännu galnare projekt. Youtube-kanalen Dubai360 har laddat upp en video som inte bara är 8K-upplöst, utan också erbjuder den galna upplösning på alla platser i en hel sfär. Användare kan själva välja åt vilket håll de vill rikta kameran men kan i alla lägen se en bild i sin fulla 8K-upplösning – åtminstone i teorin. Videon tar lång tid att hämta och är oerhört påfrestande att spela, även för moderna datorer.

Ett dygn blir fyra minuter

Den imponerande videon visar hur en flygplats i Dubai ser ut under ett dygn. För att skapa videon har ett flertal högupplösta kameror monterats i olika riktningar och sammanlagt 88 000 bilder fångats för att sammanfogas och skapa den drygt fyra minuter långa videon. Det är väldigt krävande att spela upp videon men vi har svårt att tänka oss hur mycket kraft som måste behövts för att rendera den.

Valet av motiv är inte särskilt svårt att motivera. Dubais flygplats väntas ta emot fler än 70 miljoner besökare detta året och fler än 1 000 flygplan landar eller lyfter från flygplatsen varje dag. Nu är bara frågan: hur många kan se den spektakulära vyn i sin fulla upplösning? Vill du göra ett försök har du högst sannolikhet att lyckas om du använder Chrome och HTML5.

Källa: Tweaktown

Läs mer:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid