Youtube har länge legat i framkant när det gäller videokvalitet och speciella typer av videos. Videotjänsten har exempelvis haft stöd för 3D och UHD i flera år. Nu tar Google ytterligare ett stort steg framåt och introducerar stöd för 8K-upplöst video i webbläsaren. En video har redan laddats upp men du kan troligen inte spela den.

”4K is so ”early 2015”. Ghost Towns in 8K.”. Så skriver Youtube-kanalen Neumannfilms i beskrivningen för Youtubes första 8K-upplösta video. Videon kallas Ghost Towns och levererar en oerhört hög upplösning i webbläsaren. Videons upplösning är så hög att din dator troligen inte kan spela upp den.

När vi testade spela videon på en Windows-dator med en sexkärnig Intel Core i7 Extreme-processor kunde videon visserligen spelas upp men inte utan att hacka sig igenom den. Youtubes första 8K-video är med andra ord inte något för vem som helst att spela upp men är en imponerande demonstration av vad som är möjligt för video på webben.

Inte riktigt riktig 8K

Ghost Towns har inte skapats med en riktig 8K-upplöst kamerasensor. En Epic Dragon 6K-kamera från RED har använts för att fånga materialet och videon har sedan skalats upp till 8K i Adobe After Effects. Den slutliga filen mäter 7 680 x 4 320 pixlar och har en bildfrekvens på 24 bilder per sekund.

Debatten kring framtidens video har pågått länge och flera experter ställer sig frågande till trenden med högre pixelupplösningar i video. Vissa påstår istället att saker så som färg och kontrast har större påverkan på den uppfattade bildkvalitén. Oberoende på vad vissa personer anser är det roligt att se filmskapare experimentera med extrema upplösningar för att visa vad videons framtid kan ha att bjuda på.

Kan du spela videon på din dator? Försök spela den i Chrome eller Safari eftersom dessa är de enda webbläsarna som har officiellt stöd i dag.

Källa: Youtube

Läs mer:

Annons

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
pa1983metalmuminJosefVastNorrlandsquizeee Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

MBP15″ late 2011, OS X 10.10.3, senaste safari.

Kan bara välja 4k och bilden blir grön efter några sekunder.

Per Lunqvist
Gäst
Per Lunqvist

Med tanke på att kvalitén i 1080p är total skit 😡 så känns 8k ganska bortkastat.

Max
Medlem
Max

AMDs 5350 APU Radeon R3 orkar inte köra varken 4K eller 8K ^^ Inte helt oväntat visserligen.

Supr3m3
Gäst
Supr3m3

Kör med GTX670 2gb Intel i5 4690K klarar knappt 2160P hahahaha

LoppanH
Medlem
LoppanH

4k funkar kanon att välja men 8k blir bara färgat hackande sudd

squizeee
Gäst
squizeee

R9 295X2 fixar 8k ! 8) 😆

VastNorrland
Gäst
VastNorrland

Hej!

Inga problem här, orkar inte skryta om dator eller internet.

Josef
Medlem
Josef

AMD X6 1100T @4,1 Ghz, AMD 290X @ 1,1Ghz, 16 Gb Ram, 75 Mbit internet.
4K fungerar perfekt.
8K startar, men hackar mycket. Blir dock inte klok på vad det är som sätter gränsen. Belasting på CPU är aldrig över 65%. GPU aldrig över 40% och LAN visar aldrig över 54 Mbit (och det endast under en väldigt kort stund. Annars ligger det mycket lägre.)

Edit: Om jag kör filmen i MPC-HC, så flyter det på perfekt i 8K.

metalmumin
Gäst
metalmumin

Fungerar helt okej på laptop med Intel HD4000 och Chrome Canary & W10 Build 10130. Bara lite lagg, men ingen screen corruption!

pa1983
Medlem
pa1983

Använde youtube-dl och körde genom mpv under gentoo linux. Med 3939K @ 4Ghz kunde jag köra två instanser av klippet samtidigt inklusive ljud då, inte förens vid 3st såg jag frame drops i konsolen.
Så flöt på bra och lustigt nog mindre krävande än 4K filmen som var uppe före ett tag sedan med asiatiska tjejbandet. Ca 200% CPU use såg jag (100% är en tråd så 12 trådar på en 3930K).