Det mobila 4g-nätet är fortfarande under stark tillväxt och når hastigheter på upp till 100 megabit per sekund i svenska nät. Inom 5 till 10 år kommer vi gå över till det ännu snabbare 5g-nätet som enligt Bell Labs vd Theodore Sizer kommer ge upphov till en kommunikationsrevolution där allt snart sker trådlöst.

Även om det idag inte finns någon färdig och spikad specifikation för femte generationens mobilnät fortgår arbetet och utvecklandet av tekniken. Visionen för 5g-nätverket är dock uppbyggt kring tre grundstommar, att skapa ett supereffektivt mobilt nätverk som är billigt att bygga ut och upprätthålla trots ökad datatrafik. Superhöga datahastigheter genom att använda sig av radiofrekvenser under 4 gigahertz och ny teknik för att maximera överföringshastigheter. Samt ett sammanlöpande fiber och trådlöst nätverk som använder sig av 20 till 60 gigahertz banden för att skapa breda radiokanaler med stöd för hastigheter upp till 10 gigabit per sekund.

Redan idag har vi sett hur forskare testat 5g-tekniken och uppnått hastigheter över 1 gigabit per sekund men att vi alltså kan vänta oss teoretiska hastigheter på upp till 10 gigabit per sekund.

Enligt Dr. Theodore Sizer som är vd på forskningsavdelningen för trådlösteknik på Bell Labs, företaget som uppfann transistorn, ska 5g-nätverket kunna ge en revolution inom hur vi kommunicerar i världen.

How Fast Is 5G A Speed Comparison [Infographic]

Dr. Sizer menar att vi redan idag ser hur vi nästan enbart kommunicerar trådlöst de sista 5 metrarna i våra uppkopplade enheter och att det är en utveckling som bara kommer fortsätta. När 5g-nätverken börjar rulla ut mellan 2020 och 2025 kommer den generation av forskare och ingenjörer som jobbar med tekniken vara uppväxta i en miljö där trådlös kommunikation är det självklara alternativet, något som Dr. Sizer tror kan skapa en kommunikationsrevolution med nya sätt att kommunicera.

Se hela intervjun med Theodore Sizer hos Mobileworldlive.com.

Relaterade artiklar:

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
nILGotEin Steinadolf512 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Valentin Bockarovski

Dom borde haft med en

”Hur snabbt surfar du upp din månatliga pott på 2GB?”

5G: ca 0.03ms

nough…

gustav II
Medlem
gustav II

[quote name=”tinywiz”]Dom borde haft med en

”Hur snabbt surfar du upp din månatliga pott på 2GB?”

5G: ca 0.03ms

nough…[/quote]
Man kan säkert köpa ytterligare 10GB för endast 599kr när datamängden tar slut.. lär behålla mitt obegränsade 4*15kBps(upp, ner för web respektive p2p) abbonemang ett tag till.

Ein Stein
Gäst
Ein Stein

Tror; att de skulle haft detta om… det var relevant. :-* – Se ovanstående ”tanke ” eller om man nu tänker tanken och försöker sätta in det i sitt rätta perspektiv, så, återkom om ca 4-8 år, Se vad finns då, Inse att allt blivit snabbare, bättre och dyrare… beroende ur vilken synvinkel man ser det… och just nu, som exempel, pratar man /skriver man om Sydkorea… som har legat i framkant i många år gällande bredband åt folket, utan att ens ta med kostnad och orsak i denna kommentar.Vad saken, när den/detta kommer, vad det kommer kosta och för… Läs hela »

nILGot
Medlem
nILGot

Det är ju självklart att det är dyrare data trafik idag. Vad skulle de annars tjäna pengar på? Det är ju inte som för ett par år sen när det kostade 2kr/minut att ringa och 1.50 för ett sms. Vi måste ju betala de nya näten på något sätt.