Yahoo bekräftar nu att man blivit utsatta för ett av de största dataintrången någonsin med 500 miljoner e-postkonton på vift. Här är några expertråd för hur du skyddar dig.

Yahoo är en av de största internetbolagen i världen och när företaget nu meddelar att man blivit utsatta för ett dataintrång är det på en sällan skådad skala. Inte mindre än 500 miljoner e-postkonton sägs vara på vift i en hackerattack som utfördes så tidigt som 2014. Enligt Yahoo misstänker man att kuppen ska vara kopplad till en ”statsunderstödd aktör” och bland den data som stulits finns e-postkonton med namn, födelsedatum, lösenord och telefonnummer.yahoo_mail

Yahoo själva går ut och uppmanar alla användare att byta ut sina lösenord och inloggningsuppgifter. Samtidigt som man bör hålla extra koll på sina bankkonto och annat som är knutet till ens personuppgifter och epostkonton. Detta då en hacker vid namn ”Peace” redan under augusti månad försökte sälja 200 miljoner Yahoo-konton till högstbjudande.

Så skyddar du dig för nuvarande och kommande angrepp

Medan Yahoo tipsar sina användare om hur man återfår kontrollen över sina e-postkonto har säkerhetsexperter över hela världen levererat mer generella tips på hur man skyddar sig mot liknande attacker. Vi har samlat fem av de viktigaste här nedan som relateras till både Yahoo och generell internetsäkerhet.

  1. Kontrollera ditt Yahoo-konto: Har du ett Yahoo-konto, även om det inte används, bör du logga in och se ifall du fått ett mail om att dina uppgifter kommit på vift. Även om ditt Yahoo-konto inte används kan du ha samma uppgifter och information för andra viktiga konto.
  2. Byt lösenord: Se till att byta lösenord på ditt Yahoo-konto, byt även på alla andra tjänster- och konto där du använt samma lösenord.
  3. Använd olika och starka lösenord: Se till att använda olika lösenord för olika konto du registrerar dig på och använd inte bara stora eller små bokstäver utan blanda med tecken, siffror och symboler för att få lösenord som är svårare att knäcka. Exempelvis genom tjänster som http://passwordsgenerator.net/ eller de som finns integrerade i lösenordshanterare.
  4. Använd lösenordshanterare: För att kunna komma ihåg dina komplexa lösenord är det effektivt att använda en lösenordshanterare som Lastpass, Keepass eller Dashlane. Skapa ett ”huvudlösenord” som din lösenordshanterare som du memorerar och inte sparar i din webbläsares lösenordshanterar.
  5. Håll dig uppdaterad: Försök gärna att byta ut lösenord på dina olika konto och håll dig uppdaterad på när nya attacker kan ha skett för att snabbt kunna kontrollera dina konto.
Routrar på Prisjakt.se
Rubrik

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Kan känna att det borde tas upp att för en dator är ett tecken bara ett tecken. Ett lösenord på exempelvis 8 tecken hur du än blandar är med största sannolikhet svårare för dig själv att komma ihåg än för mjukvara att knäcka. Ett längre lösenord som är enkelt att komma ihåg har -betydligt- större säkerhet. exempelvis en längre fras, med/utan mellanslag. detfinnsingarosaelefanter är svårare att knäcka än exempelvis H!gn@iT för att inte tala om hur mycket enklare det är för en person att komma ihåg och ganska enkelt att modifiera för olika konton. Tycker det är tråkigt att man… Läs hela »